Het werk loslaten in 9 stappen

0  comments

Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen er in toenemende mate voor dat de scheiding tussen werk en vrije tijd steeds minder duidelijk is. Werknemers verlaten fysiek wel het bedrijf, maar ze blijven elektronisch verbonden met het bedrijf. Door sms’jes, de berichten en de e-mails dringt het werk steeds meer door in de vrije tijd.

Het werk niet los kunnen laten zorgt er voor dat je niet meer tot rust kan komen. In Duitsland hadden ze als eerste door en daar heeft de overheid ingegrepen. Duitsland heeft traditioneel een strikte scheiding tussen werk en vrij tijd. Het is voor Duitse werkgevers absoluut verboden om personeelsleden tijdens hun vakantie te contacteren.

De komst van moderne technologieën zet echter steeds meer Duitse werkgevers aan om deze historische grens te overschrijden.  Daarom heeft de regering in 2014 al voorgesteld dat verbod op contact door te trekken en het versturen van e-mails te verbieden in vakantieperiodes van de werknemers. Duitse autoconstructeurs BMW en Volkswagen hebben zelf het initiatief genomen en een verbod gelegd op het gebruik van e-mail en andere moderne communicatieplatformen buiten de normale werkuren.

Frankrijk volgde begin 2016 deze tendens met een wetsvoorstel dat bedrijven met meer dan 50 werknemers verbiedt om e-mails te sturen buiten de normale werkuren.

Het is echter twijfelachtig dat deze voorstellen het probleem van werk gerelateerde stress zullen oplossen. Werknemers kunnen meer stress ervaren wanneer ze mails blijven ontvangen in hun vrije tijd. Het probleem is echter niet de mail, dat is maar een communicatiemiddel. Het echte probleem zit in de cultuur van steeds meer en beter te doen.

Je werk loslaten in 9 stappen

Er zijn drie dingen die je kan doen:

 1. Je neemt je werk mee naar huis – Je laat de stress van het werk toe in je privé tijd en werkt in je eigen tijd even lustig door. De grens tussen werk en vrije tijd is zo goed als onbestaande voor je.
 2. Je stopt maar maakt je zorgen – Je stopt na de werktijd met werken, maar mentaal blijf je er wel mee bezig. Je krijgt niets van het werk gedaan maar zit wel met de stress. Daar komt nog eens bovenop dat je morgen alles wil doen wat je nog bedacht hebt.
 3. Je stopt en laat het werk los – Je stopt na de werkuren met werken en je laat het werk ook menstaal los. Het resultaat is dat je de volgende dag weer volledig ontspannen op het werk aankomt en je hebt meer energie. Dit komt zowel jezelf als het bedrijf ten goede.

Uiteraard is optie 3 de optie die je het langst vol kan houden. Deze optie is de weg naar minder stress, meer genieten van je vrije tijd en het ontdekken van meer creativiteit. Met deze 9 stappen kan je er komen:

 1. Woon-werkverkeer – Maak van je woon-werkverkeer een moment om je te ontspannen. Let daarbij goed op je ademhaling. Adem in langzaam weer uit, dit is een perfecte manier om rustiger te worden. Dit kan bovendien perfect in combinatie met het verkeer.
 2. Verzet je niet tegen het verkeer – Elke dag in de file? Zelf heb ik jaren lang in de files gestaan. Ook voor mij was dit een dagelijkse bron van stress. Tot ik me er bij neer kon leggen dat ik in de file stond. Ik zocht, en vond manieren om mijn dagelijkse ritten te gaan beschouwen als ontspanning. De tijd dat je in de wagen zit kan je anders invullen. Stop bijvoorbeeld met naar de verkeersinformatie te luisteren. Je weet al dat er een file staat. Stop ook met het nieuws te luisteren, als je lang in de file staat hoor je het meerdere keren, het is telkens hetzelfde.
 3. Het is jouw tijd – Beschouw de tijd dat je op weg bent van het werk naar huis als tijd voor jezelf. Luister naar de muziek die jij graag hoort, luister naar grappen of geniet van de stilte door even je radio uit te zetten. Dit is op voorwaarde dat de rest niet staat te claxonneren omdat hun stress uit de pan swingt.
 4. Op tijd naar huis – Heb je een dag dat het je niet meezit, werk dan niet langer dan nodig. Ga op tijd naar huis. Als je langer blijft neem je alleen maar meer stress mee naar huis. Laat het werk op tijd los als het niet gaat. Je bent de volgende dag eens zo fris.
 5. Schreeuw het uit – In de privacy van je eigen wagen kan het wel een keer. Loopt de werkstress zo hoog op dat je het wel uit kan schreeuwen? Doe dit dan. Brul eens goed mee met de muziek of knijp eens hard in je stuur terwijl je het uitschreeuwt. Je voelt de stress zo uit je lichaam stromen.
 6. Zonder notificaties – Synchroniseer je de mails van het werk? Dat kan je alvast uit zetten. Als je de mails overdag binnenkrijgt is dit vaak al een bron van stress, die heb je na de werkuren niet meer nodig. Zet ook alle notificaties van werk gerelateerde zaken uit. Als je ’s morgens gelijk een vergadering op de agenda hebt, dan raad ik je wel aan om je mails ’s morgen even te scannen. Je gaat alleen op zoek naar een mail die kan gaan over de vergadering. Soms worden vergaderingen op het laatste moment nog verplaats of geannuleerd. Zo voorkom je voor een verrassing te komen staan op het moment dat je op het werk aankomt.
 7. Geef thuis aandacht – Het werk krijgt aandacht tijdens de werkuren, daarbuiten is je aandacht voorbehouden aan thuis. Met je volle aandacht eten, aandacht voor je partner, je kinderen, je huisdieren, je hobbies. Het maakt allemaal deel uit van het loslaten van het werk en de daarmee gepaard gaande stress.
 8. Geen losse eindjes – Probeer om waar je mee bezig bent af te werken. Het Zeigarnik effect leert ons dat wat niet afgewerkt is in onze aandacht blijft. Dat is ook zo voor je taken. Als je een taak hebt die niet afgewerkt raakt voor je naar huis vertrekt, dan is de kans groot dat je dit niet kan loslaten. Probeer dus je taken zo te kiezen dat je ze kan afwerken voor je afsluit.
 9. Alles op papier – Alles wat op papier staat kan je loslaten in je hersenen. Je hersenen zullen je immers blijven herinneren aan die taken die je niet hebt opgeschreven. Door ze op te schrijven weten je hersenen dat ze deze informatie los kunnen laten.

Het werk loslaten is niet eenvoudig

Het werk loslaten is niet zo eenvoudig. De werkdruk ligt alsmaar hoger, het verkeer is er ook niet beter op geworden de laatste jaren. Dit alles maakt dat we steeds meer stress mee naar huis nemen en laten doordringen in ons privé leven.

Geniet! Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken.

Deze playlist kan je helpen om je hoofd leeg te maken en het werk achter je te laten:

Spotify playlist voor concentratie

Klik op de afbeelding om de playlist te openen in Spotify


Als je ’s morgens opstaat en de stress is nog voelbaar aanwezig, doe dan iets dat je graag doet en waarmee je je gedachten kan verzetten. Het levert meer op je stress ’s morgens los te kunnen laten, dan iets vroeger op het werk te zijn.

Voel jij de stress van het werk ook buiten de werkuren? Kan je buiten deze 9 tips nog hulp gebruiken om hier iets aan te doen? Laat het in de commentaren hieronder weten.


Tags

mail, stress


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.