Tijd sparen? Stop met het volgen van het nieuws!

0  comments

We zijn een maatschappij geworden die afhankelijk is van het nieuws. Kijk maar eens hoe vaak je nieuws leest, in kranten of websites. Het nieuws volgt op radio of tv of … over het nieuws spreekt met vrienden en collega’s. Alles samen kan dit een behoorlijk deel van je tijd roven. En dat is niet alles …

Het laatste nieuws

We leven in een tijd waarin de kans groot is dat als je de tv aanzet of op je favoriete website het nieuws nakijkt,  dat er met grote koppen het laatste nieuws staat aangekondigd. Alsof er telkens weer iets schokkend is gebeurt, een ramp.

Het gaat gelukkig, of juist niet, vaak over een banaal nieuwsbericht waarvoor je maar in geringe mate interesse kan opbrengen.

Nieuws zou moeten informeren, onderwijzen en de belangrijke aspecten van de dag belichten. Vaak is het echter sensatie, amusement, een verspilling van je tijd.

Minder nieuws = Meer productiviteit

Wat zou je allemaal meer gedaan krijgen als je stopt met het nieuws te volgen? De kans is groot dat je een belangrijk stuk van je dag terug kan winnen. In plaats van te zeggen dat je geen tijd hebt is het dus beter om te stoppen met het nieuws te volgen.

Hier zijn 10 redenen om het nieuws niet meer te volgen:

  1. Het wijzigt niet zo vaak. – Echt niet, je hoeft het nieuws geen 10 keer per dag te controleren. Vaak zijn de berichten van ’s avonds dezelfde als die ochtend. Eén keer per dag, of om de andere dag is voldoende.
  2. Het meeste is niet belangrijk. – Je bent beter af door nieuwsberichten te verzamelen in je RSS feed.
  3. Het is vaak fout. – Als het op Internet staat zal het wel juist zijn is vaak niet juist. Vergeet niet dat iedereen vandaag op Internet kan posten, ook als de bronnen niet geverifieerd zijn. Nieuws moet ook steeds sneller gaan, waardoor er niet altijd tijd is om te controleren of het bericht correct is.
  4. Het is sensatie. – Op veel sites is de grens tussen nieuws en humor vervaagd. Dit is bijna zo erg als #3 omdat het gaat over verzonnen berichten die worden weergegeven als nieuws.
  5. Het meest is alledaags. – Is wat Justin Bieber vandaag doet van belang voor je werk? Het grootste deel van het nieuws dat wij lezen, is het equivalent van junk food voor je hersenen.
  6. Vaak is het geen nieuws. – Vaak zie je berichten op de hoofdpagina waar de titel eindigt op een ‘?’. Dit wil zeggen dat dit geen nieuw is, het zijn vragen, verzonnen onderwerpen. Deze zijn je tijd niet waard.
  7. Facebook is geen nieuws. – Sommige mensen werken de hele dag met Facebook open. Moet je echt, elke minuut van de dag, weten wat je vrienden doen?
  8. Veel nieuwskenners zijn geen kenners. –Laat je niet overtuigen door de experten en de deskundigen dat zij meer weten dan jij.
  9. Naar het nieuws kijken/surfen is niet efficiënt. – Naar het nieuws kijken is niet efficiënt, je zit de volledige uitzending te bekijken, terwijl niet alles interessant is voor je. Soms zijn er de onderbrekingen voor reclame, dit valt in België gelukkig nog mee. Surfen naar nieuws is even inefficiënt. Veel nieuwssites bevatten meer reclame dan echt nieuws. Nogmaals, je kan dezelfde informatie in een fractie van de tijd, en zonder reclame, lezen in de nieuwslezer (RSS).
  10. Teveel van het nieuws is negatief. – Het nieuws is tuk op slecht nieuws. De voorpagina van de krant lezen is een aanslag op je goed humeur. Laat het nieuws je gemoed niet bezwaren want dat heeft impact op je productiviteit.

Wat ga jij doen?

En jij, spendeer jij veel tijd aan het nieuws? Waar kan jij tijd sparen door niet naar het nieuws te kijken, of luisteren? Wat zijn andere voordelen die je ziet, als je vandaag stopt met het nieuws te volgen? Ga jij stoppen met het nieuws te lezen en in de plaats iets doen dat nieuws is? Of vind je het nieuws toch belangrijk genoeg? Deel het hieronder en leer van de andere reacties!


Tags

tijd, Timemanagement


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.