Waarom het goed is alles op te schrijven

0  comments

OpschrijvenHet menselijk brein is ongelooflijk krachtig en efficiënt en kan bijzonder goed overweg met de hoeveelheid informatie de we elke dag te verwerken krijgen.  Ons geheugen is een zeer complex gebeuren dat ons in staat stelt om dingen uit onze kindertijd te herinneren, net als wat we vanmorgen hebben gegeten als ontbijt. En toch is het geen goed idee om je geheugen te gebruiken om belangrijke data, projecten of taken te onthouden.

Een van de  belangrijkste dingen die je jezelf kan aanleren is om alles op te schrijven. Probeer om niets te onthouden. Dit is een zeer waardevolle gewoonte. Door dingen te noteren kan je zo je voordeel doen:

1. Je verkleint de kans dat je iets vergeet

We krijgen tegenwoordig een massa inputs te verwerken, op dagelijkse basis. Soms moet je daar dezelfde dag nog iets mee doen, soms op een later tijdstip. Door die dingen op te schrijven is niet alleen de kans kleiner dat je ze vergeet, de kans is ook groter dat je ze op het juiste moment zal uitvoeren.

2. Je vermindert het gevoel van angst of overweldiging

Hoe meer dingen je tracht te onthouden, hoe moeilijker het zal worden om alles bij te houden. Je krijgt het gevoel dat je teveel informatie te verwerken krijgt en je gaat de hele tijd controleren of je toch niets vergeten bent. Als je dingen opschrijft, zitten ze niet meer in je gedachten. Je kan zo genieten van rust en ontspanning in je hoofd. Dit maakt overigens ook ruimte voor creativiteit.

3. Je hebt een overzicht

Dingen opslaan in je geheugen vraagt ook weer tijd om ze te herinneren, om na te gaan of je niets vergeten bent. Dit laatste doe je zelf meermaals voor taken die in de toekomst gepland staan. Ook beslissen wat je nu gaat doen vraagt tijd. Als je dingen opschrijft kan je ook de juiste herinneringen instellen. Die zorgen er voor dat je de taak op tijd zal uitvoeren. Bovendien heb je zo ook de juiste informatie bij de hand om de taak efficiënt uit te voeren.

4. Maak plaats in je hoofd voor belangrijke dingen

Als je dingen moet onthouden is het bijzonder moeilijk om helder te denken. Je bent immers met andere dingen bezig. Uiteindelijk heb je teveel aan je hoofd. Door taken en afspraken op te schrijven maak je plaats in je hoofd voor belangrijke zaken.  Denk hierbij aan het oplossen van problemen, of het werken aan projecten.

Dit is een gewoonte die je snel kan ontwikkelen. Met de juiste strategie en tools, kan je een betrouwbaar systeem uitbouwen dat gemakkelijk en eenvoudig te gebruiken is en op dagelijkse basis geïmplementeerd kan worden. En als je eenmaal heldere geest hebt ervaren , zul je nooit meer terug willen.

Schrijf jij alles op?

Wat denk jij hier van? Schrijf je alles op? Welk voordeel heb jij er uit gehaald?


Tags

angst, brein, geheugen, Onthouden, Schrijven


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.