Vergeet multitasking, probeer monotasking

0  comments

Opgelet! Deze 6 TED talks kunnen je productiviteit verhogen. Elk van deze 6 presentaties bevat tijdbesparende tips zodat jij meer tijd hebt om te doen wat je graag doet.

Multitasking bestaat niet

Paolo Cardini is bijzonder kort in deze TED talk. Ik was eerst verbaasd over hoe kort zijn relaas wel is. Dan realiseerde ik me dat het ook geen nut heeft om dit betoog veel langer te maken.

Het statement van deze talk is dan ook zeer eenvoudig. Stop met multitasking en start met mono-tasking.

Je hoort wel eens dat enkel vrouwen aan multitasking kunnen doen. Dat klopt dus niet, want multitasking bestaat niet. Ik kan echter wel iets zeggen in het ‘voordeel’ van vrouwen, en dat is dat ze sneller kunnen wisselen tussen taken. Daarmee is ook gezegd dat wat we multitasking noemen, niet meer is dan het wisselen tussen taken.

Je begrijpt wel dat wisselen tussen taken nooit zo efficiënt kan zijn dan taak per taak af te werken. Probeer maar eens op twee lijnen te schrijven. Op de eerste lijn zet je de cijfers 1 tot en met 26. Op de lijn eronder schrijf je vervolgens de letters van het alfabet, onder het overeenkomstige cijfer. Meet hierbij nauwgezet hoe lang je er over doet.

Probeer dit nu nog eens, start je timer en schrijf het cijfer 1 en daaronder de letter A, dan cijfer twee en de letter B. Ga zo door tot je hetzelfde resultaat hebt, een lijn met de cijfers 1 tot 26 en op de tweede lijn de letters van het alfabet. Hoe zit het met je tijd? Die was de tweede keer langer, toch? Misschien zelfs aanzienlijk langer? De reden hiervoor is dus dat je wisselt tussen twee taken.

Hier gaat het dan nog om twee zeer eenvoudige taken. Het geeft je echter een goed idee wat het resultaat is als je wisselt tussen complexe taken.

Venetië zien en vergeten?

In zijn talk heeft Paolo Cardini het over Venetië. Je kan helemaal opgaan in de mooie straatjes van het eiland. Maar de multitasking realiteit is vaak anders. Dat plaatje schiet je even met je telefoon om dan te delen op je sociale media. Of je zoekt informatie op over de plaats waar je op dat moment bent. Kan je op dat moment nog even intens genieten van je omgeving? Of stel je dat uit tot je thuis de foto’s kan bekijken. Zelf neem ik zeer graag foto’s, daar is ook niets mis mee. Vergeet alleen niet om eerst aandachtig te kijken naar wat je wil fotograferen, leg dan die herinnering vast.

Door de bomen het bos niet meer zien

Er zijn vandaag de dag zoveel afleidingen die je verleiden tot multitasking. Paolo daagt je echter uit om je te beperken tot één taak. Zet alle afleidingen uit, vooral de sociale media, en concentreer je op die taak. Het komt er op neer dat je in deze multitasking wereld je eigen plek weet te vinden waar je aan monotasking kan doen.

Ga de uitdaging aan om te stoppen met multitasking! Wat kan jij doen om je te concentreren om die ene taak? Laat het weten in de reacties hieronder!


Tags

TED Talk


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.