Weinig energie? Blijf productief!

0  comments

Productiviteit = energie

We associëren hoge productiviteit met veel energie, veel focus en veel werk gedaan krijgen. En als alles goed zit, dan is dat ook zo. Jammer genoeg zit niet altijd alles mee en zijn er ook dagen met weinig energie.

Er zijn veel oorzaken die er voor kunnen zorgen dat we minder energie hebben:

Als ik fee was, dan zou ik pakjes met poeder verkopen die je gelijk op gang trekken. Maar dat kan niet, zo'n poedertje bestaat niet. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf en hoe sterk je staat. Alleen jij kan er iets aan doen als je weinig energie hebt.

Weinig energie tegenover veel 

Het is als eb en vloed. Als het vloed is heb je een overschot aan energie en kan je de hele wereld aan op je eentje. Als het eb is daarentegen, dan krijg je helemaal niets gedaan. Niet lukt, je hebt geen concentratie, je krijgt niets afgewerkt en de motivatie is ver te zoeken.

Net als bij de zee heb je eb en vloed nodig. Daar zit het probleem dus niet. Op dagen van eb kan je recupereren, wat op vloed dagen niet kan. Die dagen krijg je dan weer superveel gedaan aan een hoge kwaliteit van werk.

Waar gaat het dan wel fout?

We leven in een maatschappij die focust op prestaties. Dat wil zeggen dat ‘de maatschappij’ verwacht dat je elke dag een vloed dag hebt. Alleen, de maatschappij, dat zijn jij en ik ook. Daarom roep ik hier op tot een maatschappelijk bewustzijn dat niet alle dagen vloed dagen zijn. Er zijn ook eb dagen. Net zoals er dag en nacht is, zoals er zomer en winter is. Dat aanvaarden we. Waarom dan ook niet aanvaarden dat er ook dagen zijn van weinig energie? Op die dagen blijven doorgaan is als in zwemkleding naar het strand gaan … in de winter. Daar kan niets goed van komen.

Doorbreek het patroon

In plaats van maar door te gaan kan je bewust kiezen om je taken af te stemmen op je energie. Door taken te kiezen daar op afgestemd zijn krijg je veel meer gedaan.

Vloed dagen zijn dagen van overvloed, je voelt je sterk en kan veel werk verzetten. Selecteer op die dagen de taken die veel van je vermogen vragen. Dat wil zeggen, de moeilijke taken die veel denkwerk of veel concentratie vragen.

Eb dagen zijn dagen dat het je niet gaat. Je voelt je niet sterk, je voelt je moe en hebt geen focus. Op deze dagen kan je ook veel gedaan krijgen. Kies dan ook taken die niet veel van je energie vragen. Misschien zelfs taken die je energie geven. Ook eenvoudige taken afwerken geeft energie. Het is dus belangrijk de juiste taken te kiezen.

Van elke dag een fantastische dag maken?

Daar help ik graag mee! Daarom heb ik een geweldig aanbod uitgewerkt.

Ik nodig je uit om 3 weken te proeven van 'De TijdArchitecten'.  

👉 Inschrijven kan nog tot en met 25 februari 2022!  👈

Eb dagen: 5 Manieren om productief te blijven

  1. Aanvaard onmiddellijk dat het een eb dag is, verspil niet meer energie door in ontkenning te gaan. Het maakt niet uit wat je vandaag gedaan krijgt, als het maar iets is. De dag is wat hij is, je kan het maar best zo snel mogelijk aanvaarden, dit is een dag met weinig energie, ik kan me hier op instellen.
  2. Dit blijft niet duren, na eb komt er weer vloed, dat weet je. Het lijkt alsof die eb tijd eeuwig blijf duren, maar dat is niet zo. Weet dat dit tijdelijk is en blijf productief met lage energie taken.
  3. Met lage energie taken ga je niet de voldoening voelen die bij hoge energie taken hoort. Daarom is het belangrijk te weten wat het belang is van de taken die je doet bij weinig energie. Deze taken zijn geen bezigheidstherapie, ze brengen echt bij aan je productiviteit op vloed dagen.
  4. Kies je lage energie taken op voorhand – Lage energietaken uit je takenlijst kiezen is even moeilijk als gaan winkelen als je honger hebt. Het is moeilijk om aan de verleidingen te weerstaan. Kiezen zelf is een hoge energie taak. In eb heb je ook niet de mentale fitheid om goede beslissingen te nemen. Dat doe je dus beter in vloed.
  5. Zorg dat je hoge energie taken hebt klaar staan – Je weet immers niet op voorhand hoe lang je eb zal duren. Dat kan een paar uur zijn, maar ook een paar dagen. Door deze taken klaar te hebben staan kan je daar snel naartoe gaan als je voelt dat je weer van weinig energie naar veel energie gaat.
weinig energie plannen

Vloed dagen: 5 Manieren om productief te blijven

  1. Eb activiteiten vermijden. – Je wil je krachten niet verspillen aan lage energie taken als je in vloed zit. Dat is het moment dat je zware mentale arbeid kan verrichten. Maak daar gebruik van om vordering te maken in je hoge energie taken.
  2. Neem pauze met een eb-taak – Je hebt soms een pauze nodig tussen twee hoge energie taken in. In die pauze kan je een eb-taak doen. Na twee uur schrijven aan een blog, of een training kan het deugd doen om je mails even te sorteren voor je een nieuwe taak opneemt die je mentale kracht opeist. Hou die pauze beperkt in omvang en tijd en je bent snel weer fris genoeg om er in te vliegen.
  3. Hoge energie is beperkt, je hebt er geen oneindige voorraad van. Je wil er dus optimaal gebruik van maken. Zorg dan ook dat je altijd taken klaar hebt liggen zodat je vloed momenten ook echt renderen.
  4. Als je aan iets moeilijk werkt ga je snel door je energie heen. Stop dan op tijd, neem pauze en laat je brein even afkoelen. Ga even iets anders doen als deze taak teveel van je vraagt. Het is misschien zelfs beter er morgen mee verder te gaan.
  5. Als eb toeslaat, dwing jezelf dan niet om door te gaan. Ook niet als je taak bijna klaar is. Geef toe aan Eb en het zal je minder energie kosten. Het is als rijden als je moe bent, de kans dat je een fout maakt is erg groot. Pak je overwinningen, omarm de eb en maak er goed gebruik van totdat de vloed terugkeert - en dat zal ook gebeuren.

En nu is het aan jou:

Wat doe jij op dagen dat je weinig energie hebt? Hoe zorg jij ervoor dat je productief kan blijven?

👉 Elke reactie op dit artikel krijgt een extra cadeau. Elke reactie krijgt een bijzonder leuk overzicht cadeau met maar liefst '20 Leuke Dingen om Thuis te DOEN'.


Tags

Energie


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.