Concentratie vinden bij Het Nieuwe Werken

0  comments

Het Nieuwe Werken, dat al even bestaat, vind meer en meer zijn ingang in het dagelijks werk. In 'Het Nieuwe Werken, een inleiding' krijg je eerste inzicht in Het Nieuwe Werken.

Het Nieuwe Werken heeft echter ook een paar uitdagingen, soms voor het management, soms voor de kenniswerkers zelf. Concentratie is een heel belangrijke uitdaging voor jou, de kenniswerker.

Nieuw kantoorconcept

Bij toepassing van Het Nieuwe Werken vind je vaak verschillende types bureaus. Elk van deze types is geschikt voor een bepaald soort werk. Je zou zelf kunnen zeggen voor een bepaald type van concentratie.

  1. Het gewone bureau – Dit bureau is geschikt voor kenniswerkers die een hoge mate van zelfstandigheid hebben in hun werk. Deze plaatsen worden vaak ook flexibel ingezet, er zijn dus gen vaste plaatsen. Iedereen neemt een plaats die beschikbaar is. Vaak zie je hier echter wel dat mensen die met dezelfde materie, project of technische achtergrond werken zoveel mogelijk samen gaan zitten. Door het individualistische werk is er hier weinig sprake van storing door de omgeving. Deze plaatsen lijken het meest op de traditionele bureaus.
  2. De projectbureaus – Hier vind je teams die aan één en hetzelfde project werken waardoor er een hoge mate van samenwerking nodig is. Deze plaatsen zijn iets kleiner dan het gewone bureau om de interactie tussen de projectleden te verhogen. De bureaus staan hier vaak ook tegen elkaar in groepjes en liggen het verst verwijderd van type 3 bureaus.
  3. Het individuele bureau – Dit is een bureau waar je kan plaatsnemen als je nood hebt aan opperste concentratie. Dit zijn de kleinste plaatsen, je zit hier normaal gezien niet de hele dag. Om storingen te beperken zijn ze aan drie zijden afgeschermd. Deze plaatsen vind je meestal tussen het gewone bureau en de vergaderzalen. Dit zijn immers de stilste plaatsen.
  4. Vergaderzalen – Dit zijn geen individuele plaatsen, toch zijn vergaderzalen een essentieel onderdeel van Het Nieuwe Werken. Vooral bij toepassing van flexibele plaatsen zit niet iedereen in elkaars buurt. Soms is er echter toch overleg nodig. Om te voorkomen dat mensen bij elkaar aan het bureau gaan staan, en zo anderen storen, kan de vergaderzaal gebruikt worden. Door efficiënt te vergaderen krijg je ook hier de optimale concentratie.

Concentratie zoeken

Door de opstelling van de bureaus kan al veel gedaan worden aan het niveau van storingen. Doordat het een open ruimte is zal je hier echter nooit de rust krijgen die je kan vinden in individuele bureaus. De vraag is dan, hoe vind je in deze ruimte toch je opperste concentratie?

  1. Afschermen – Door jezelf af te schermen kan je voorkomen dat collega’s je komen storen. Dit kan in eerste instantie door gebruik te maken van de individuele plaatsen. Als je hier zit weten je collega’s dat je geconcentreerd wil werken en zal je minder gestoord worden.
  2. Omgevingsgeluid uitschakelen – Je kan ook het omgevingsgeluid, dat in een open structuur prominent aanwezig is, buiten sluiten. Dit kan door een hoofdtelefoon, of oortjes te gebruiken. Laat hier muziek in spelen die net hard genoeg staat om het omgevingsgeluid uit te schakelen. Zorg er echter voor dat de muziek niet te hard staat. Te lang naar harde muziek luisteren is bijzonder schadelijk voor je gehoor! Welke muziek kies je nu als voor deze methode gaat? Er is muziek om je concentratie te verhogen. Hier zijn twee termen voor ‘Concentratiemuziek om te werken’ (Concentration music for working) of ‘Concentratiemuziek om te studeren’ (Concentration music for working studying). Zoek met deze termen maar eens op Internet, je vind vast en zeker muziek die je kan gebruiken. Als je er echt in slaagt om je concentratie te vinden, dan hoor je de muziek zelfs niet meer. Het maakt dus niet echt uit of je de muziek goed vind of niet.
  3. Afspraken – Duidelijke afspraken maken goede vrienden. In een open kantoor zit je dicht bij elkaar. Het is dan ook eenvoudig om eens snel een vraag te stellen, een opmerking te maken, of een praatje te beginnen. Dit is echter nefast voor je concentratie. Maak daarom duidelijke afspraken met collega’s over wanneer dit wel en vooral wanneer dit niet kan. Maak duidelijk wanneer je geconcentreerd wil werken en respecteer dit ook bij je eigen collega’s.
  4. Notificaties uit zetten – Je mail en je telefoon zijn de grootste elektronische stoorzenders. Zet de notificaties van je mail uit en zet je telefoon op stil. Zo krijg je geen notificaties meer die je concentratie kunnen verstoren. Jij bepaalt best zelf wanneer je gaat kijken of er nieuwe mails, gemiste oproepen, berichten of update van je sociale netwerken zijn.

Vind jij het moeilijk je te concentreren op je werk? Krijg je niet genoeg gedaan omdat er teveel storingen zijn? Met deze tips kan je dit al sterk verbeteren. 


Tags

concentratie, Het Nieuwe Werken, muziek


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.