7 redenen om een hoofdtelefoon te gebruiken

0  comments

Een muzikale dag

Je zit aan je bureau. Je collega zit net dicht genoeg om je te storen met zijn telefoongesprek. Even verder staat een kopieerapparaat te draaien. Her en der zijn mensen in overleg, je hoort hen wel, maar verstaat hen niet. Al deze geluiden samen zorgen voor een geroezemoes waarin jij je niet meer kan concentreren.

Je zit aan je bureau. Je naaste collega, wel die is er niet, je zit helemaal apart. Er is geen geluid, hoogstens het zoemen van je eigen computer. De stilte is oorverdovend. Dit maakt ruimte voor je gedachte om hun eigen weg te gaan. Weg van concentratie op je taken.

Herken je één van bovenstaande situaties? Je kan niet optimaal presteren door de aanwezigheid, of net door de afwezigheid, van geluid. Ik coach meer mensen in de eerste situatie. Mensen die in een open kantoor structuur werken en het geluid en de afleidingen niet kunnen weren. In beide gevallen echter kan muziek een oplossing zijn.

Zelf schrijf ik de berichten die je hier leest in absolute stilte, terwijl ik ook vaak met andere mensen samen werk. In beide gevallen gebruik ik muziek, wat me ook in beide gevallen helpt.

Productief met een hoofdtelefoon

In het artikel over Het Nieuwe Werken heb ik het al eens gehad over het gebruik van muziek voor meer concentratie. In dit artikel wil ik daar wat dieper op in gaan. Het is immers een onderwerp dat steevast terugkeert in sessies. Waarom zou jij met muziek moeten werken, welke voordelen kan je dit opleveren?

 1. Maakt saai werk interessant – Heb jij van die taken die maar saai zijn, maar toch moeten gebeuren? Met wat opbeurende, motiverende muziek kan dit plots een stuk leuker worden. Zet je favoriete powersong op en vlieg door de anders ‘saaie’ taken.
 2. Minder onderbrekingen – In een open omgeving werk je met oortjes om muziek te luisteren. Doordat je de indruk wekt dat je bezig bent zijn mensen minder geneigd om je te storen. Dit kan een alternatief zijn voor de open-deur policy die managers vaak hanteren. Als de deur open staat is de manager beschikbaar. Is ze toe, dan wil hij enkel gestoord worden als het dringend is. Heb je geen deur, gebruik dan een hoofdtelefoon of oortjes. Heb je deze op, dan wil je niet gestoord worden.
 3. Je eigen productieve zone – Je kan muziek, net omdat die zo inwerkt op je gemoed gebruiken om in je productieve zone te komen. Je weet wel, die zone waar je ultra-productief bent. Zoek de juiste muziek opdat jij sneller in die zone komt. Let er op dat dit muziek is zonder tekst. Hieronder lees je daar meer over.
 4. Motiverend – Muziek werkt in op onze gevoelens. Dat maakt ook dat muziek zo populair is. Heb je een keer een minder goede dag? Dan kan je muziek gebruiken om je gevoelens om te draaien en er een productieve dag van te maken. Zoek de muziek die je gemoed naar vrolijk en gemotiveerd brengt en zet deze op als het even wat moeilijker gaat.
 5. Minder afleiding – Dit is nauw verbonden met punt 2, mensen die je komen storen zijn ook een afleiding van je taken.  Omgevingsgeluiden kunnen je ook afleiden. De telefoon van een collega die piept of belt, collega’s die een kort overleg plegen, mensen die rondlopen, de printer en het kopieerapparaat die staan te draaien, het zijn allemaal afleidingen. Door muziek op te zetten kan je deze geluiden uitsluiten. Het komt er op aan de muziek net zo hard te zetten dat deze de aanwezige geluiden blokkeert.
 6. Kies je eigen houding – Of je nu een snelle boost nodig hebt, of net wil kalmeren, laat de muziek inwerken op je humeur. Een paar minuten luisteren naar rustige muziek kan wonderen doen na een drukke dag.
 7. Je leert beter – Je leert beter met muziek. Je hersenen hebben immers de neiging om ritmische frequenties te gaan volgen. Door te luisteren naar muziek gemaakt om te studeren of concentreren komen je hersenen sneller in de frequentie om te leren. De muziek kan er ook voor zorgen dat je geen last hebt van geluiden rondom je en zo beter kan concentreren. Muziek kan echter ook zelf een afleiding zijn, hier meer onder ‘Muziek kan gevaarlijk zijn’.

Muziek kan gevaarlijk zijn

Muziek kan een grote steun zijn voor je concentratie, voor je motivatie en je humeur. Er zijn echter ook gevaren bij het luisteren naar muziek tijdens het werk:

 1. Is het aanvaard? – Niet elke manager ziet de voordelen van het luisteren naar muziek tijdens de werkuren. Ze hebben vaak de indruk dat ze je niet kunnen bereiken als jij een hoofdtelefoon op hebt. Wil jij een keer proberen of werken met muziek beter werkt in je omgeving? Bespreek het dan eerst even met je management.
 2. Beperk het volume – Het is de bedoeling geluid van buiten af uit te sluiten. Het is niet de bedoeling dat er zoveel kabaal uit je oortjes komt dat jij een afleiding bent voor je collega’s. Het effect op lange termijn voor je gehoor is bovendien desastreus.
 3. Veiligheid – Niet elke omgeving is geschikt om met oortjes in te werken. Een heftruckchauffeur in een magazijn kan maar beter geen oortjes insteken, maar ook een verkoper die telefoontjes krijgt van klanten, of helpdesk medewerkers gebruiken beter geen hoofdtelefoon.
 4. Muziek kan afleiden – Vooral muziek met tekst kan ook afleiden, wat je net wil voorkomen. Zorg er zeker voor dat je bij studeren, of taken waar je hard bij na moet denken, muzikale nummers gebruikt. Bepaal dan nog zelf of de muziek je niet afleid. Bij repetitieve taken, zoals het opkuisen van je inbox, kan het dan weer wel. Wil jij even uit de bol gaan met Metallica? Zet je volume dan wat meer open, niet te ver, en ga door je inbox.

Zoek je eigen voorkeur

Ik ga je niet zeggen op welke muziek ik dit artikel heb geschreven. De muziek die voor mij werkt is niet de muziek waar jij productiever mee bent. Je persoonlijke voorkeur speelt hier enorm hard mee. Zoek op het net naar afspeellijsten die je kan gebruiken. Heb je er eentje die je bevalt, gebruik deze dan steeds opnieuw. Ook dat help bij het productiever zijn.

Ik ben benieuwd naar welke taken jij uitvoert met behulp van muziek en of je ook het gevoel hebt dat je dan productiever bent. Deel het hieronder in de commentaren, wie weet ontdek je zo zelf nog een taak die leuker is met muziek.


Tags

hoofdtelefoon, muziek


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.