Waarom productiviteit niet gaat over meer uren of meer taken

Je wil meer gedaan krijgen. Je moet productiever zijn in je werk. Dus werk je meer uren, je verdubbelt de inspanning om meer afgewerkte taken af te vinken. En toch, ondanks al die inspanningen zie je geen vordering in het grote plaatje.

Waar gaat het fout?

Het blijkt dat ware productiviteit niet gaat over meer uren of het aantal afgewerkte taken die je kan schrappen van je lijst.

De uren-val

Man in pak toont uurwerk

Je begint vroeg te werken. Je blijft laat op bureau. Je doet meer uren dan de meeste collega’s.  Toch lijk je niet te winnen aan kracht en boek je niet de gewenste vooruitgang. Op het eind van de dag heb je niet het gevoel veel gedaan te hebben, maar je bent wel moe. Waren die extra uren dat waard? Wat heb je echt verwezenlijkt?

Trap niet in de “meer uren” val. Meer uren werken wil niet altijd zeggen dat je meer gedaan krijgt. In praktijk is het vaak zelfs het tegenovergestelde. Je stelt namelijk meer uit, omdat je meer tijd hebt. Vaak is het omdat er sprake is van uitstelgedrag of niet efficiënt werken dat men meer gaat werken. In plaats van meer uren te werken zouden ze moeten onderzoeken waar ze hun werk niet gedaan krijgen.

Productiviteit versus bezig zijn

Op kantoor ben jij het toonbeeld van de “bezige bij”. Je bent altijd druk in de weer, met meerdere taken tegelijk bezig en loopt heel de dag druk doend rond. Alleen, achteraf blijkt dat al die taken die je hebt gedaan de minder belangrijke waren. De mails die je hebt beantwoord waren onbeduidend. Je belangrijke taken zijn nog niet afgewerkt.

Het gaat er niet om zoveel mogelijk taken te doen, het gaat er om enkel belangrijke taken gedaan te krijgen.

Verwar ‘bezig’ niet met ‘productiviteit’.  In feite, als jij per dag een dozijn taken afwerkt, dan kan ik je bijna garanderen dat dit niet de juiste taken zijn. Om voorsprong te maken moet je minder maar belangrijkere taken doen.

Kijk eens goed naar hoe druk je het hebt. Concentreer je op enkel de belangrijkste taken, in plaats van op meer taken te doen.

En jij? Weet jij welke je meest prioritaire taken zijn? Staan deze bovenaan je takenlijst?


Tags

productiviteit, Taken, uren


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.