Zes citaten om je uitstelgedrag te overwinnen

2  comments

Ik heb het al een keer aangehaald, citaten kunnen bijzonder krachtig zijn. Vanuit dat inzicht heb ik zes citaten verzameld die je kunnen helpen je uitstelgedrag te overwinnen.

Uitstelgedrag is immers een heimelijke en aanhoudende dief van je energie. Dat verschrikkelijke ‘dreigende’ gevoel terwijl, laten we eerlijke zijn, het zoveel aangenamer zou zijn om te kunnen zeggen dat je er al mee klaar bent. Ik zou hier heel graag beweren dat ik niet uitstel, maar jammer genoeg heb ik ook van die momenten …

Gebruik deze citaten om in actie te komen. Neem er je takenlijst bij en creëer het momentum.

Uitstelgedrag 6 citaten William James

Nothing is so fatiguing as the eternal hanging on of an uncompleted task
- William James

Het is leuk om weten dat uitstelgedrag ook in James’ tijd (1842-1910), in een pre-internet tijdperk, al een probleem was. Het denken aan taken die hangende zijn vraagt enorm veel energie. Je denkt immers aan de hangende taak en tegelijkertijd aan je huidige taak. Om deze energie weer vrij te geven kies je drie taken die je hebt uitgesteld. Streep hiervan eentje gewoon door om nooit meer te doen. Als dit een zeer belangrijke was, dan had je die toch al gedaan? De tweede delegeer je, zorg dat iemand anders deze doet, jij had er toch al geen zin in. Maak je niet druk in het feit dat het mogelijk niet perfect zal zijn. Op zijn minst zal het niet zijn zoals jij het zou gedaan hebben. Verheug je over het feit dat die taak eindelijk gedaan raakt. En de derde? Verzamel je krachten en voer deze gewoon uit. Zorg dat je deze taak afwerkt en geef al die energie terug aan je systeem.

Uitstelgedrag Citaten Eva Young

To think too long about doing a thing often becomes its undoing.
- Eva Young

Als je er te lang over denkt moet het perfect zijn. Soms is het gewoon beter om er mee te beginnen en het te doen. Als je te lang wacht verlies je het momentum volledig. Perfectionisme is dodelijk voor veel goede plannen en uitstekende ideeën. Neem een taak met klein risico van je takenlijst en doe ze. Niet perfect, gewoon klaar. En voel de opluchting en ga verder.

Uitstelgedrag Citaten Philip Stanhope

It is an undoubted truth, that the less one has to do, the less time one finds to do it in.
- Earl of Chesterfield

Kijk eens om je heen. Wie zijn de meest productieve mensen in je omgeving? Wat mij betreft zijn dat de werkende moeders. Ze zijn altijd in de weer en hoe meer ze te doen hebben, hoe minder tijd ze verliezen. Het is ongelooflijk wat zijn allemaal gedaan krijgen in één dag. Hoe meer tijd je hebt hoe meer je treuzelt. Soms is de perceptie ‘niet genoeg tijd te hebben’ al voldoende.

Kan jij jezelf een ‘valse’ deadline geven voor een taak om jezelf te motiveren? Of heb je iemand om verantwoording af te leggen over je steeds verschuivende deadline? Kan je door de tijd die je hebt te verminderen jezelf een spreekwoordelijke ‘trap onder je achterste’ geven om er voor te zorgen dat je doet wat je moet doen?

Uitstelgedrag Citaten George C. Lorimer

Putting off an easy thing makes it hard.
- George Claude Lorimer

Dit citaat is een persoonlijke favoriet van me. Ik voel het immers ook zo aan. Des te langer je iets laat liggen, des te moeilijker, onmogelijk zelfs, en saai en verschrikkelijk het lijkt. Doorbijten en gedisciplineerd werken houdt een eenvoudige klus eenvoudig. Het is vaak het gedoe errond dat een taak moeilijk maakt, niet de eigenlijke taak zelf. Omgekeerd wanneer je daadwerkelijk die vreselijke lang uitgestelde en verschrikkelijke taak oppikt, is deze vaak niet zo slecht als je het in je gedachten voorstelt. Het uitstellen was erger dan het feitelijk doen.

Oplossing – Als het snel en eenvoudig kan, doe het dan hier en nu. Geef jezelf niet de kans om het teveel te overdenken.

Someday is not a day of the week.
- Auteur onbekend

Dit is echt wel zo. Net als ‘later’ of ‘als het er van komt’ is ‘ooit’ geen dag van de week. Goed punt deze. Zorg dat vandaag telt, niet? Plan je taken op een specifieke dag. Zeg niet dat je ooit iets gaat doen. Zeg dat je het morgen gaat doen, of zelfs volgend jaar. Wees specifiek bij het plannen.

Uitstelgedrag Citaten Napoleon Hill

Don't wait. The time will never be just right. - Napoleon Hill

Nog zo eentje die best wel resoneert. Het enige juiste moment voor actie is nu. NU is het enige moment dat je hebt. Dus, wat het ook is … beginnen met je boek, meer tijd doorbrengen met vrienden en familie, leren polsstokspringen, een taal leren, je hebt echt alleen vandaag nodig om er mee te beginnen. Als het belangrijk is, echt belangrijk, zorg dan dat het gebeurt. Als het niet belangrijk is, maak je er dat niet druk in. Denk er niet meer aan, dat zorgt er ook voor dat die energie weer vrij komt om productief te zijn met de taken die wel belangrijk zijn.

Uitstelgedrag overwinnen met citaten

Dat waren er zes, dat ging snel. Kijk voor jezelf wel citaat het best resoneert met je eigen gevoel. Gebruik dit citaat dagelijks, elke keer je voelt dat je wil uitstellen. Maak er desnoods een dagelijkse gewoonte van en lees je citaat als je opstaat, of wanneer je begint te werken. Laat het citaat meer zijn dan iets leuk om te lezen, zet het in om je voordeel te halen, werk er mee.

Welk van deze zes is je persoonlijke favoriet? Of heb jij er nog eentje die werkt voor je? Ik hoor het graag in de opmerkingen


Tags

citaten


Misschien vind je dit ook leuk

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Cookie's op peter-willekens.be

    Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.