De kracht van citaten

citatenZoals velen haal ook ik inspiratie en kracht uit de gedachten en woorden van anderen. Er worden enorm veel wijsheden gecreëerd in de loop van een leven. Het zou mooi zijn mochten we die wijsheid in een flesjes kunnen stoppen en gewoon doorgeven. Al deze wijsheid zit nu verpakt in citaten die worden doorgegeven door auteurs, wetenschappers, sporters en anderen.

Het is niet duidelijk hoelang wij mensen al citaten doorgeven. We spreken in elk geval over duizenden jaren. Wijsheden uit lang vervlogen tijden worden samen met deze van vandaag gedeeld. Elke dag komen er weer nieuwe bij. Er zijn citaten voor elke gelegenheid, voor elke denkwijze en voor elke vorm van spiritualiteit.

De 7 voordelen van citaten

 1. Toegankelijk – Citaten zijn eerder aan de korte kant. Dat maakt dat ze zeer toegankelijk zijn. Je kan ze snel lezen en er een eigen idee rond vormen. Wat dat is wat we doen, kijken wat deze wijsheid betekent voor ons, op dit moment.
 2. Inspirerend – Als je een mindere dag hebt, je energie wat laag zit, je niet gemotiveerd bent, dan kan een citaat je er zo weer bovenop helpen. Kijk bijvoorbeeld een keer wat dit met je doet:

  “You miss 100% of the shots you don’t take.” ~ Wayne Gretzky

 3. Motiverend – Als er iets is waar citaten wonderlijk goed in slagen is het in motiveren. Kijk maar eens op de sociale media. Je ziet er vaak mensen een citaat posten, meer om zichzelf te motiveren, dan anderen. Als het moeilijk om te stoppen met roken bijvoorbeeld. Ik heb laatst volgend citaat naar zoiemand gestuurd, de reactie was een krachtige ‘Yes I can’:

  “It doesn’t get easier, you just get better”

 4. Voorbeeldfunctie – Veel citaten komen van mensen die bekend zijn geworden door hun succes. Dit is inspirerend en we volgen graag het goede voorbeeld dat we krijgen door de citaten die ze verspreiden.
 5. Emotionele opkikker – Een emotioneel moeilijke dag kan je opkrikken met een citaat. Ben je niet bepaald vrolijk opgestaan en lijkt het een moeilijke dag te worden? Probeer eens een paar opbeurende citaten om je gemoed wat vrolijker te krijgen.
 6. Leven beschouwend – Af en toe is het goed om eens te kijken naar hoe je in het leven staat en hoe je in het leven wil staan. Wat denk je bijvoorbeeld van dit citaat?

  “Everything you can imagine is real.” ~ Pablo Picasso

 7. Confronterend – Confronterende citaten zijn pijnlijk. Hoe pijnlijk hangt af van het citaat en je persoonlijke situatie. Ze doen je dingen over jezelf inzien en geven je zo de kans om te groeien. Ga deze confrontatie dus niet uit de weg, maar omarm ze.

  “A problem is a chance for you to do your best.” ~ Duke Ellington

Citaten toepassen

Er zijn verschillende momenten waarop je citaten kan gebruiken:

 1. Op moeilijke momenten – Je voelt je niet lekker in je vel, je bent humeurig, je zit laag in energie? Probeer met een gepast citaat je energie weer hoog te krijgen. Zo kan je de dag omkeren.
 2. Als je wil doorzetten – Het is niet altijd eenvoudig om vol te houden. Het resultaat voor ogen houden werkt soms gewoon niet. Een krachtig citaat kan je de nodige energie geven om vol te houden. Bij een zware fysieke inspanning werkt dit bijzonder goed. Dat is waarom er zoveel van dit soort citaten in sportzaken hangen.
 3. Als je tot rust wil komen – Na een hectische dag kan een citaat je gedachte tot rust brengen. Je kan zo’n citaat op weg naar huis opzeggen als mantra en zo een pak rustiger thuis komen.
 4. Als je angst voelt – Succes ligt buiten je comfortzone, dat weet je al. Buiten je comfortzone gaan is beangstigend en stresserend. Een citaat dat je moed in kan spreken is op zo’n moment wel gepast.
 5. Als je aan introspectie doet – Het kijken naar je eigen bewuste gedachten en gevoelens. Met de juiste citaten kan je deze bijsturen indien je dat nodig lijkt. Je bewuste gedachten en gevoelens sturen je gedragingen en emoties aan en hebben invloed op je onbewuste gedachten.

Citaten kan je gebruiken in verschillende situaties. Belangrijk is dat een citaat resoneert met je eigen gevoel en je eigen gedachten. Dat maakt dat het zeer persoonlijk is of een citaat aanslaat of niet.

Je kan citaten gebruiken als mantra (herhalingen die je gedachten en gevoelens beïnvloeden). Een andere toepassing is om citaten te gebruiken in vision boards.

Ook van één van mijn grote voorbeelden in time management, Stephen Covey, zijn er citaten. Deze gaan niet uitsluitend over time management:

“We are not human beings on a spiritual journey. We are spiritual beings on a human journey.” ~Stephen Covey

Vind jij ook kracht in citaten? Wil jij je favoriete citaat hier delen?

 

Mijn persoonlijke favoriet is het citaat dat ik hierboven als voorbeeld heb gegeven als een motiverend citaat:

“It doesn’t get easier, you just get better!”

Dit is voor mij een herinnering dat stilstaan achteruit gaan is en je moet werken aan verbeteringen. Ik kan me geen dag meer voorstellen zonder citaten.

[related_post themes="flat"]

Tags

citaten, Comfortzone, Stephen Covey


Misschien vind je dit ook leuk

 • Een tijdje geleden heb ik ook de kracht van citaten ontdekt. Ik ga er naar op zoek als ik in een moeilijke periode of situatie beland ben. Op het ogenblik dat ik de gepaste citaat gevonden heb dan kan ik weer verder en ja ook ik herhaal voor mezelf dan dit citaat in de daaropvolgende dagen of weken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Cookie's op peter-willekens.be

  Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.