Hoe je focus houden?

0  comments

Wat is focus?

Focus, concentratie, aandacht maar ook brandpunt of beeldscherpte. Dat laatste maakt duidelijk wat focus nu echt is. Het is een scherp beeld hebben van waar je aan moet werken. Wat focus voor je doet is je taken sneller afgewerkt krijgen. Want wie werkt met focus is met één ding bezig en werkt dat af voor met iets anders te beginnen. Dan behaal je vanzelf meer resultaat in kortere tijd. Hoe kan je nu je focus houden?


Want geef toe, wie wil dat nu niet? Meer focus?

Focus is moeilijk

Terwijl iedereen het nodig heeft, is focus letterlijk één van de moeilijkste dingen om vast te houden. Hoe focus houden is één van de meest gestelde vragen. Waarom is dat? Omdat het vandaag moeilijker is dan ooit om focus te houden! Er zijn meer afleidingen dan er ooit van tevoren zijn geweest!


2 soorten afleiding die je focus bedreigen

Er zijn twee soorten afleiding die er voor zorgen dat jij het moeilijk hebt om je focus vast te houden. En gelukkig zijn beiden soorten vrij eenvoudig te verhelpen. Zodat jij je nooit meer druk moet maken omdat je te veel afgeleid was en daardoor je deadline dreigt te missen.

 1. Externe afleiding
  Dit is de meest gekende soort van afleiding. Tijdens je focus tijd komt deze stiekem binnen glippen en gaat met je tijd aan de haal. Op het eind van de dag denk je dan: Ik ben heel de dag druk in de weer geweest, maar wat heb ik nu eigenlijk gedaan vandaag.
 2. Interne afleidingen
  Deze soort afleiding is de moeilijkste om te behandelen. Net omdat deze intern is, wat wil zeggen dat jij je deze afleidingen zelf aandoet. Denk jij nu spontaan: Ik doe mezelf niets aan? Dan weet je waarom het zo moeilijk is! Om interne afleidingen aan te pakken en je focus terug te winnen moet je de stappen doorlopen van onbewust over bewust en leren naar gewoonte.

Om je bewust te worden van beide afleidingen kan je een blad naast je leggen waar je iets noteert zodra je afgeleid bent. Kijk op het eind van de dag maar eens hoe vaak je afgeleid was. Ik ben er zeker van dat je zelf te kijk zal staan van het aantal afleidingen. Is het dan zo verwonderlijk dat focus houden vandaag zo moeilijk is?

Hoe je focus houden?

Focus houden is dus een grote uitdaging als je werk wil maken van het afwerken van prioriteiten op je takenlijst zonder elke avond laat te moeten doorwerken.

Hier zijn 7 tips om je focus te houden

 1. Zet je notificaties uit
  Notificaties vormen vandaag een grote groep in je externe afleidingen. Er zijn er heel veel van, en er komen er steeds meer en meer bij. Elke toestel en elke software heeft vandaag wel één of meer manieren om je focus te verstoren. Leer je apparaten en je software kennen en weet hoe je deze notificaties uit kan zetten. Dat scheelt al een heel stuk!
 2. Kies je werkplek in functie van je taken
  Je werkplek kiezen? Heb jij die vrijheid niet? Kan je geen vergaderruimte reserveren op momenten dat je even in rust wil werken? Heb je de vrijheid om te kiezen wel, kies dan de omgeving waar jij je het best kan concentreren als je daar nood aan hebt. Kies voor andere taken een andere omgeving, mogelijk met meer sociale contacten.
 3. Ken je prioriteiten en zeg nee!
  Twee fouten die veel mensen maken. De eerste is denken dat je op alles ja moet zeggen om focus te hebben. Focus hebben wil net zeggen meer nee zeggen en blijven bij de taak waar je mee bezig bent. Al die dingen waar jij ja op wil zeggen, dat zijn afleidingen! De tweede fout is geen zicht hebben op je prioriteiten. Als je weet wat je prioriteit is, dan is het heel eenvoudig om tegen al de rest NEE te zeggen.
 4. Plan niet alleen je werk, plan ook je rust
  Met focus werken vraagt energie, veel energie. Dus is het nodig om regelmatig een pauze te nemen en je batterij te herladen als jij je focus hoog wil houden. Bij lage energie is focussen erg moeilijk, dat heb je vast en zeker al wel eens ondervonden. Als je moe bent, of wat ziekjes, dan merk je vanzelf dat je focus snel afdwaalt. Dat is omdat je niet genoeg energie hebt.
 5. Verdeel je focus tussen links en rechts
  Je hersenen bestaan uit twee helften. De linkse staat in voor al wat logisch en denkwerk is. De rechter is de creatieve kant. Maar weet jij ook dat als deze twee helften samenwerken onze hersenen beter werken, met meer focus? Zet je alleen je linkerhelft aan het werk, dan gaat de rechterhelft een bezigheid zoeken. Verhoog je focus door de andere helft ook bezig te houden! Zet bijvoorbeeld muziek op. Dat heb ik gedaan tijdens het schrijven van dit artikel. Heb ik de muziek aandachtig gehoord? Nee! Heb ik mijn focus kunnen houden op dit artikel? Ja! Moeite met je te concentreren in een vergadering? Neem een blad papier en begin te droedelen. Je zal zien dat je meer van de vergadering zal onthouden.
 6. Verander van omgeving
  Ben je niet in staat een probleem waar je mee zit op te lossen? Ga even op wandel, ga even ergens anders zitten, ga even met iemand anders praten over iets helemaal anders. Je zal zien dat de kans groot is dat je dan plots het antwoord wel weet. Als je denken vast zit is de oplossing niet proberen meer te focussen, dan is het beter even los te laten.
 7. Wees onbereikbaar
  Aan je prioriteiten werken is eenzaam. Zorg dat je onbereikbaar bent. Zet je telefoon en mail uit, doe je deur dicht of zoek een aparte ruimte op. Eender wat er nodig is om prikkels van buitenaf uit te sluiten, zodat jij je kan focussen op je prioriteiten.

En nu is het aan jou!

Wil jij je focus verhogen? Download dan de Focus Checklist! Deze lijst helpt je om elke dag met optimale focus te werken!


Tags

concentratie, focus


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.