Energiebeheer op lange termijn

Vooral in België is er de afgelopen maanden veel kritiek geweest op het energiebeheer van de overheid. De dreiging van black-outs, kerncentrales die in panne staan of op korte termijn moeten sluiten. Het heeft allemaal aangetoond dat energiebeheer op lange termijn noodzakelijk is om een goede werking in de toekomst te garanderen.

Het artikel “Timemanagement versus energie management” gaat over energiebeheer op korte termijn, over het kiezen van taken in functie van je energie op dat moment. Zodat je 's avonds niet doodmoe naar huis gaat.

Op lange termijn kies je voor die doelen waar je energie van krijgt.

Wil jij niet tegen een persoonlijke black-out, een burn-out, aanlopen, dan is energiebeheer op lange termijn nodig.

Click to Tweet

Energiebeheer op lange termijn wil zeggen dat je af en toe een gefundeerde ‘nee’ zal moeten geven, als je alles aanneemt wat op je pad komt, dan brand je snel op. Doordat je energie stabiel blijft krijg je ook meer motivatie, dat is dan weer goed tegen uitstelgedrag.

7 voordelen van energiebeheer op lange termijn

Dit zijn 7 voordelen van energiebeheer op lange termijn:

  1. Planning van je loopbaan – Je loopbaan is iets dat je op lange termijn wil plannen. Door na te denken over wat je wil bereiken, worden je actuele doelen duidelijker. Met een duidelijk zicht op wat je wil bereiken, is het eenvoudiger om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je niet dichter bij je doel brengen.
  2. Je financiën beheren – Met een duidelijk plan heb je een beter zicht op wat je wel of niet uit kan geven. Als jij weet hoeveel je binnen 5 jaar op je rekening wil, dan kan je vandaag uittellen hoeveel je nu moet sparen om dat te bereiken.
  3. Je opleiding plannen – Met de kennis van wat je op termijn wil bereiken krijg je zicht op de vaardigheden die daar vandaag nog niet voldoende voor ontwikkeld zijn, of ontbreken. Je hebt zo ook voldoende tijd om die vaardigheden niet alleen aan te leren, maar ze ook te integreren.
  4. Familie – Naast de plannen voor je loopbaan kan je ook plannen maken met de mensen die het dichtst bij je staan. Wat wil je samen met hen nog doen en op welke termijn wil je dat bereiken. Dit kan impact hebben op je loopbaan en je financiën, als je bijvoorbeeld een wereldreis wil maken. Je wil ook op het moment dat je die wereldreis begint voldoende uitgerust zijn om er van te genieten.
  5. Je gezondheid verbeteren – Komt het er niet van om voldoende gezond te eten, te bewegen en te ontspannen? Plan het op lange termijn in en je kan er mogelijk wel tijd voor maken. Je zal zien dat je er energie van krijgt.
  6. Je spirituele ik verzorgen – De druk van het werk kan naast je energie ook aan je gevoelens en je innerlijke rust gaan vreten. Een burn-out is niet alleen het gebrek aan energie, het is ook het lagere zelfbeeld en de neerslachtigheid die het zwaar maken. Door meditatie of rustmomenten in te bouwen verzorg je ook je spirituele kant, je emotionele ‘ik’. Je krijgt er zelfvertrouwen van, wat goed is voor je energie op lange termijn.
  7. Bijdragen – Iets doen voor een ander kan je zeer veel energie geven en kan je motivatie aanscherpen. Vrijwilligerswerk, geld inzamelen voor een goed doel of mensen helpen. Het is een verrijking van jezelf, van de wereld waar je in leeft en van je inspiratie. Je maakt immers nieuwe dingen mee die je de kans geven het gekende vanuit een ander perspectief te zien.

Energiebeheer voor lange termijnen

Lange termijn is een vage uitdrukking. Er zijn vele lange termijnen. Voor de één is een mand al ver vooruit, terwijl de ander een goed zicht heeft op doelen en plannen voor binnen een jaar of misschien zelfs 5 jaar.

Als je aan de slag gaat met je doelen te plannen op lange termijn, dan kan je kijken naar wat je wil bereiken binnen:

  • 6 maand
  • 1 jaar
  • 5 jaar

Als je hier wat ervaring mee hebt kan je misschien ook al eens kijken naar waar je wil staan binnen 10 jaar. En dit voor de verschillende gebieden van je leven: loopbaan, financiën, gezondheid, …

Doelen stellen op lange termijn wil niet zeggen dat je ze ook zal bereiken. Soms is een doel niet meer haalbaar door gewijzigde situatie. Een doel kan ook zijn belang verliezen, als jij je anders gaat oriënteren in je loopbaan of leven. Dit is vooral zo op de zeer lange termijn van 1, 5 en zeker 10 jaar. Als een doel niet meer haalbaar is, of niet meer van toepassing, stel dan een nieuw doel, of stuur zo snel mogelijk bij. Met regelmatige reviews van je doelen blijven ze niet alleen actueel, je hebt ook de kans om tijdig bij te sturen indien nodig.


Tags

burn-out, Doelen, energiebeheer, loopbaan, p


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.