Boost de productiviteit van je team

0  comments

Een boost in productiviteit

Als manager heb jij de hand in hoe je team presteert. Dat wil zeggen dat jij de tools hebt om je team naar een hogere productiviteit te brengen, om die productiviteit een boost te geven.

Je team leiden wil zeggen dat je ze inspireert, motiveert en ondersteund. Je kan productiviteit immers niet forceren, integendeel. Hoe meer je forceert hoe minder productief een team zal worden.

Verwijder de obstakels

Mijn ervaring is dat de beste managers er zijn als ze nodig zijn, en zich aan de kant zetten als het team verder kan.

Hier zijn 7 manieren om de productiviteit van je team een boost te geven:

 • 1
  Verwijder herhaalde vergaderingen - Hoeveel tijd nemen herhaalde vergaderingen vandaag in? Voor het hele team vermenigvuldig je de duur van de vergadering met het aantal teamleden. Heb je een team van 5 mensen, dan kost een wekelijkse vergadering van 1 uur je 5 uur per week, of 20 uur per maand. Denk eens wat een boost je aan je team kan geven met 20 uur extra. 
 • 2
  Geef het voorbeeld – Als manager sta je niet in je team, niet zoals de andere teamleden. Je staat er echter ook niet buiten. Denk niet dat het team niet ziet wat je doet. Leiden door voorbeeld is daarom erg belangrijk. Zo heb ik al vaker teams gezien die, geïnspireerd door hun manager, steeds te laat komen op vergaderingen.
 • 3
  Laat je team ‘Time-shiften’ – Indien nodig, laat je team dan flexibel omgaan met de tijden waarop ze werken. Concentreer je niet zozeer op hun aanwezigheid, dan wel op de resultaten dat je team oplevert. Dit is niet alleen belangrijk voor je team, ook voor het bedrijf zelf. In de toekomst worden virtuele teams de sleutel tot productiviteit.
 • 4
  Verwijder hindernissen – Als manager is het je belangrijkste taak ervoor te zorgen dat je team kan werken. Dat kan alleen als je zorgt dat je team niet tegen hindernissen oploopt, of dat de impact van hindernissen beperkt blijft. Is er een probleem met goedkeuringen, met rechten of toegang tot de juiste informatie? Ga er dan achter, zodat je team verder kan met hun eigen taken.
 • 5
  Een goede werkomgeving – Het ‘Nieuwe Werken’ gaat vaak gepaard met landschapskantoren en het daaraan gekoppelde verlies aan productiviteit. Een goede werkomgeving is een omgeving die rekening houdt met de noden van de mensen die er werken. Is het nodig dat je mensen zich af en toe afzonderen om zich te concentreren? Op andere momenten zitten ze misschien graag dichter bij elkaar als team om de flow op gang te houden. Overleg met je team wat ze nodig hebben om die boost in hun productiviteit te krijgen.
 • 6
  Laat het team beslissen – De beste productiviteit boost voor je team is hen autonomie geven. Is het nodig dat ze elke beslissing tot bij u komen? Geef het team tot op een bepaald niveau beslissingsmacht. Als jij over alles moet beslissen, dan ben je zelf de bottleneck in het systeem. Als je het team niet vertrouwt met beslissingen, waar vertrouw je ze dan wel mee?
 • 7
  Ga aan de kant staan – Is je team productief bezig? Zijn de hindernissen uit de weg gewerkt? Ga dan aan de kant staan, en laat het team hun werk doen. Bizar genoeg belonen veel bedrijven nog steeds de managers die hun team micro-managen in plaats van deze die zelfsturende teams opzetten.

Inspireer je team

Kijk naar welke hindernissen je team tegenhouden om echt productief te zijn. Vraag hen dat ook, zij weten het best wat er speelt. Open communicatie is immers essentieel om je team goed te managen.

Verwijder alle hindernissen, en dan ook jezelf, zodat je team zelfsturend en verantwoordelijk is. En als het allemaal goed loopt, dan is het allerbelangrijkste dat je het team beloont voor het geleverde werk. Dat bouwt teamspirit en de wil om ervoor te gaan als het nodig is.

Doe jij nog iets anders om de productiviteit van je team een boost te geven? Laat het weten in de reacties hieronder.


Tags

Het Nieuwe Werken, team


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.