7 manieren om uit je comfortzone te stappen

2  comments

Je hebt het vast al eens gehoord. Je moet uit je comfortzone stappen om succes te bereiken. Je vraagt maar niet wat dat nu juist wil zeggen of hoe je dat juist doet. Het blijkt één van die dingen te zijn die algemeen aanvaard zijn. Laten we toch eens kijken wat dat nu juist is, je comfortzone.

Wat is je comfortzone?

ComfortzoneWat is dat nu juist, je comfortzone? Als je in je comfortzone zit, dan voelt wat je doet comfortabel aan, als een routine. Er komt geen of zeer weinig stress bij kijken.

Waarom dan zou je die comfortzone willen verlaten? En hoe verlaat je die comfortzone zodat het je wat oplevert?

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, dan mag je er vanuit gaan dat je dezelfde resultaten krijgt als je altijd hebt gekregen. Met andere woorden, als je iets wil bereiken, dan moet je dingen gaan doen die je tot nu toe niet hebt gedaan.

Iemand die voor het eerst wil gaan spreken voor een groep. Dat is een mooi voorbeeld van uit je comfortzone stappen. De eerste keer dat je daar staat voor een groep mensen die gekomen zijn om te luisteren naar wat jij hebt te zeggen, dan is dat behoorlijk beangstigend. Dan komt er stress bij kijken. Die stress heb je mogelijk ook al gevoeld toen je met de voorbereidingen bezig was. Je zag jezelf daar immers al staan voor die groep. De stress komt dan vanzelf.

Stress zone

Om te presteren is een zekere mate van stress nodig, die hoger is dan in de comfortzone. Die stress kan een hulp zijn om door te zetten en je te motiveren. De stress kan echter ook verlammend werken. In onderstaande tekening zie je 3 niveaus van stress.Stress Zones

  1. Comfortzone – De kleinste cirkel, de comfortzone, heeft het minste stress. Hier doe je immers dat wat je gewoon bent. Dat brengt geen stress meer met zich mee.
  2. Leerzone – Hier is de stress hoger dan in je comfortzone. De stress is hoog genoeg om je te motiveren, om je te stimuleren.
  3. Paniek zone – Hier is het niveau van stress zo hoog dat het verlammend werkt. Je leert niet bij en presteert niet meer.

Verlaat je comfortzone

Je hebt het vast wel vaker gehoord, in je comfortzone blijven is stagneren. Wie verder wil moet er dus uit komen. Hoe doe je dat dan?

  1. Kleine stappen – Iets nieuw doen kan overweldigend zijn. Deel het op in kleinere stukken, die zijn vaak overzichtelijk en behapbaar. Door kleinere stappen te nemen raak je ook op je bestemming en het is beter dan stil staan.
  2. Stop met wensen – Neem actie als je iets wil en stop met wensen. We zeggen allemaal wel eens: ‘Ik zou willen dat …’, ‘Ik zou moeten …’, ‘Ik zou graag …’. Dat brengt je geen stap verder. Als je iets wil, kijk dan wat de eerste, kleine, stap is en neem actie.
  3. Rust niet op je lauweren – Als je iets nieuw lang genoeg doet heb je een nieuwe comfortzone gecreëerd. Als je na het proberen van iets nieuw op je lauwer rust kom je in dezelfde situatie als ervoor. Ga ook nu weer buiten de nieuwe comfortzone. Het zal steeds moeilijker worden om uit je comfortzone te stappen. Hoe moeilijker het is, hoe meer resultaten je er door krijgt.
  4. Daag je denken uit – Beslissingen nemen en plannen maken doen we vaak op basis van voorbije ervaringen. Als je iets nieuw wil bereiken is dat mogelijk niet meer de juiste manier. Er is misschien een nieuwe manier van denken nodig. Ga op zoek naar creatieve manieren om uitdagingen aan te gaan en problemen op te lossen.
  5. Deel je plannen – Als je uit je comfortzone wil stappen stoot je op weerstand tegen deze verandering, vanuit … jezelf. Om dan toch door te zetten is sociale verantwoording een handig hulpmiddel. Vertel collega’s en vrienden over je plannen, je bent dan meer geneigd om er ook effectief mee door te gaan en de resultaten te bereiken die je hebt uitgesproken.
  6. Zet je perfectionisme opzij – Als je wacht tot iets perfect is, dan wacht je mogelijk te lang. Wat is overigens perfect? Denk er aan dat je ook al doende kan leren. Je moet het niet allemaal op voorhand weten.
  7. Denk aan het ergste – Als je angst voelt om iets nieuw te starten, denk dan eens aan het ergste dat kan gebeuren als het fout loopt. Beeld je het allerergste in. Is dat echt zo vreselijk? Of kom je dat snel weer te boven? We zijn vaak geneigd om ons de resultaten erger voor te stellen als iets fout loopt. In de meeste gevallen is het echter niet zo erg als jij je voorstelt. Stel jezelf de vraag of het resultaat dat je voor ogen hebt het risico waard is dat het fout loopt! Is falen erg genoeg om niet te veranderen?

Conclusie

 

Succes begint op het einde van je comfortzone. [Tweet deze quote]

Uit je comfortzone stappen is niet eenvoudig. Niet eenvoudig, wel mogelijk. Nodig zelfs als je iets nieuw wil bereiken. Kijk je angst in de ogen en neem kleine stappen in de richting van je doel. Leer genieten van verandering en van het succes dat daarmee gepaard gaat.

Neem NU actie en pas punt 5 uit bovenstaande lijst toe. Kies iets waar je nog niet aan begonnen bent, dat buiten je comfortzone ligt en dat je succes kan brengen. Laat het weten in de reacties onder het bericht.

[related_post themes="flat"]

Tags

Comfortzone, stress


Misschien vind je dit ook leuk

  • Knap artikel met vele waarheden. Net zelf aan een nieuwe uitdaging begonnen en het is inderdaad een hele geruststelling als je deze “stress” kan delen met iemand.
    Noem het een soort hulplijn waar je bij twijfel of vragen terecht kunt. Het helpt je om buiten je eigen comfortzone toch dat “comfort” te vinden waardoor de onzekerheden en twijfels, ongetwijfeld de voedingsbodem van stress, verminderd kunnen worden.

    • Walter,

      Hartelijk dank voor je reactie. Ik wens je heel veel succes met je nieuwe uitdaging.
      Feedback en bevestiging krijgen van een externa partij kan inderdaad een geruststelling zijn op momenten dat je ver buiten je comfortzone zit.
      Dit maakt het buiten de comfortzone gaan minder beangstigend waardoor je dan binnen de cirkel blijft van de zone waarin je leert.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Cookie's op peter-willekens.be

    Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.