Nadelen van Het Nieuwe Werken

0  comments

Het Nieuwe Werken in opmars

Het Nieuwe Werken heeft absoluut een heel aantal mooie voordelen. Dat verklaart waarom het al zolang meegaat. En nog steeds ontdekken meer en meer mensen deze voordelen, Het Nieuwe Werken is nog steeds in opmars. Zo zie ik steeds meer, en verbeterde initiatieven de kop opsteken. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan verbonden.

Je spendeert minder tijd aan je woon-werk verkeer. Dat scheel in de reiskosten en in de tijd die je voor jezelf hebt. Je kan ook op een flexibele manier werken en hebt een grote graad van autonomie. Je kan immers zelf beslissen gedurende de dag wanneer je werkt. Het blijft uiteraard belangrijk dat het werk klaar raakt.

Al deze voordelen nemen echter niet weg dat Het Nieuwe Werken ook nadelen met zich meebrengt. Deze nadelen moeten de nodige aandacht krijgen in de vorm van oplossingen die werken voor de werknemer, werkgever en de maatschappij.

9 Nadelen van Het Nieuwe Werken

Dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is, dat weten de mensen die Het Nieuwe Werken in de praktijk brengen maar al te goed.

  1. Compensatiegedrag – Je werkt van thuis uit, je hebt de indruk dat je collega’s, en het management denken dat je hier van profiteert om minder te doen. Daarom ga jij compenseren en meer doen dan wanneer je op bureau zit. Je werkt toch ook van thuis uit, om meer gedaan te krijgen? Dit kan zich uiteraard tegen je keren, zorg dat de werkdruk niet oncomfortabel hoog komt te liggen omdat je zodanig veel wil compenseren.
  2. Ergonomie – Je bureau thuis, dat richt je zelf in. Je bent echter niet gebonden aan je bureau. Werk je met een laptop, dan kan je even goed aan de keukentafel werken. Dat maakt dat niet elke welkplek ergonomisch zo geschikt is. Laat je thuiswerk niet de oorzaak zijn van RSI en rugklachten. Dat kan je voorkomen door een goed bureau, een goede stoel en als je werkt met een laptop, een laptopstand en een toetsenbord.
  3. Autonomie – Jazeker, autonomie staat hierboven al als voordeel. Hoe kan het dan een nadeel zijn? Doordat je autonoom dan werken beslis je zelf wanneer je werkt. Dit maakt dat de scheidingslijn werk/privé zeer onduidelijk kan worden. Beslis voor jezelf heel duidelijk wat werktijd is en wat privé tijd is.
  4. Sociale contacten – Wanneer je thuis werkt zit je niet tussen de collega’s. Dat is zo vanzelfsprekend dat we er niet verder over nadenken. Het wegvallen van deze sociale contacten, die vaak gelinkt zijn aan het werk, is niet voor iedereen zo eenvoudig. Daarom is het nodig voor elke werknemer apart te bekijken of thuiswerken een optie is. Wanneer dit zo is moet uit overleg blijken hoeveel dagen thuiswerk haalbaar zijn voor beide partijen.
  5. Hulp vragen – Je bent thuis aan het werk en stoot op een probleem of een vraag. Hiervoor heb je een collega nodig. Als je op kantoor zit is dat eenvoudig. Je vraagt het gewoon even. Als je thuis zit te werken is dat niet zo eenvoudig. Het team kan dit samen aanpakken door manieren te zoeken waarop ze toch voor elkaar beschikbaar blijven. Hier zijn meerdere technologische en theoretische oplossingen voor. Je kan bijvoorbeeld afspreken om 1 of 2 maal per dag samen in te bellen via Skype om vragen in de groep te gooien. Of je kan een vast moment afspreken dat iedereen zijn mail controleert op vragen van teamleden. Het is zoeken naar waar het team zich comfortabel bij voelt.
  6. Concentratie – Het Nieuwe Werken gaat niet alleen over thuiswerken. De kantoren worden hoe langer hoe meer ingericht om deze manier van werken te ondersteunen. We zien bijgevolg steeds meer landschapskantoren. Door de hoeveelheid mensen die hier, soms op korte afstand van elkaar, zitten is het niet eenvoudig je concentratie te vinden. Ook hier komt de moderne technologie je ter hulp. Met een noise cancelling hoofdtelefoon sluit jij al het omgevingsgeluid gewoon buiten. Het helpt ook, een beetje, om de rustige kant van het kantoor te kiezen en niet naast de printer of het koffielokaal te gaan zitten.
  7. Creativiteit – Creativiteit is niet voorbehouden aan mensen met een creatief beroep. Ook kenniswerkers hebben hun creativiteit nodig om originele oplossingen te vinden voor alledaagse problemen. Het bizarre van creativiteit is dat sommige omgevingen dit opwekken en andere omgevingen dit blokkeren. Kies je werkomgeving in functie van wat je te doen hebt. Heb je die creatieve flow nodig? Kijk dan waar dit het best werkt voor je. Plan die taken dan in wanneer je in die omgeving zit. Voor de één is dat in volledige rust en stilte. Dan plan je dit best in als je thuis werkt. Anderen hebben juist beweging en geluid nodig, dan plan je dit best op een dag dat je op kantoor bent. Je werk plannen naar je werkomgeving is één van de voordelen van Het Nieuwe Werken waarmee je dit probleem aan kan pakken.
  8. Structuur & Overleg – Collega’s die thuis werken houden er andere uren op na dan de collega’s op kantoor, of zelf ten opzichte van de andere collega’s die thuis werken. Het is op dat moment niet eenvoudig om tot een overleg moment te komen. Hier zijn duidelijke afspraken nodig om de overlegmomenten te bewaren. Dit gebrek aan gestructureerd werken maakt ook dat het moeilijk is om een duidelijke lijn te trekken tussen je werk en privé. Je bent sommige dagen immers thuis, waar je dan werkt, en waar je privé is. Je ziet dan alles wat er thuis nog moet gebeuren. Dat maakt het moeilijk om je enkel op je werk te concentreren. De lijn tussen werk en privé dreigt hiermee heel dun te worden. Zorg er daarom voor dat je duidelijk inplant wanneer je werkt en wanneer niet. Dat wil niet zeggen dat dit dezelfde structuur moet zijn die je op kantoor hebt. Bepaal zelf je structuur en volg deze even strikt als op kantoor.
  9. Open kantoren – Voor de werkgever een kostenbesparing. Doordat werknemers regelmatig thuis werken is er minder kantoorruimte nodig. Zoals hierboven al vermeld is dat voor de werknemers niet bepaald een voordeel. Testen wijzen steeds weer uit dat concentratie moeilijk is in een druk open kantoor. Buiten de hoofdtelefoon is het ook nodig dat er hier duidelijke afspraken zijn. Overleg hoort altijd te gebeuren in een vergaderzaal, zodat je andere niet stoort. Verder helpt de inrichting van het kantoor ook.

Zoeken naar evenwicht

Het doel van Het Nieuwe Werken is zoeken naar evenwicht. In eerste instantie is dit het evenwicht tussen werk en privé. Doordat je minder tijd spendeert aan je vervoer en je dag zelf in kan delen, heb je meer tijd voor jezelf. Dit om de drukke dagen op kantoor, en op de weg, te compenseren.

De open kantoren, en het bijhorende probleem van concentratie kan je ook compenseren met thuis werken. Reserveer taken die concentratie vragen voor thuis, en de andere taken voor op kantoor.

Het gebrek aan sociaal contact kan het bedrijf compenseren door het aantal dagen dat er thuis kan worden gewerkt te beperken. Of door dagen te organiseren dat iedereen op kantoor is. Dit maakt ook dat de uitvoering van Het Nieuwe Werken voor elk bedrijf anders is.

Grondige ingreep

Het gaat over een nieuwe bedrijfsstructuur, een heringerichte werkvloer, een andere manier van evalueren, niet meer op tijd, maar op werk. Het gaat ook over een verandering van gedrag. Werknemers krijgen meer autonomie, meer vrijheid en meer variatie in hun werkritme. Ze krijgen ook af te rekenen met concentratieproblemen. Dat maakt van Het Nieuwe Werken een grondige ingreep die met de nodige aandacht moet gebeuren.

Er is ook de maatschappelijke impact. Er is een verhoogde werkparticipatie door vrouwen. Doordat je al thuis werkt of vroeger thuis kan zijn is er minder behoefte aan kinderopvang. Je hebt zelf meer tijd over doordat je minder verplaatsingen moet maken. En ten slotte heeft het verbeterd evenwicht als gevolg dat er minder ziekteverzuim is.

Ja, er zijn nadelen aan Het Nieuwe Werken. Voor elk nadeel is er echter een oplossing wat maakt dat Het Nieuwe Werken nog altijd voordelig is. Niet voor niets dat Het Nieuwe Werken nog steeds in opmars is.

Wat zijn de nadelen van Het Nieuwe Werken waar jij een antwoord op wil?  Laat het weten in de reacties onder dit bericht.


Tags

Het Nieuwe Werken, team


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.