Heb jij een Bore-Out?

2  comments

bore-out
Image by Ambro @ FreeDigitalPhotos.net

Een bore-Out is, kort omschreven, je vervelen op het werk. In realiteit is het niet alleen veel meer dan alleen maar vervelen, er heerst ook een taboe op een bore-out. Druk bezig zijn en stress hebben zijn statussymbolen geworden in deze samenleving waar je vervelen not done is. Het is bovendien zeer moeilijk om naar je manager te stappen om te zeggen dat je je verveelt.

Een oplossing ligt ook niet voor de hand. Niet in het minst omdat er, mede door dat taboe, er weinig gegevens zijn over een bore-out. Gewoon harder of meer gaan werken zijn niet altijd de juiste oplossingen.

Symptomen van een Bore-Out.

  1. Je voelt je nutteloos – De taken die je uitvoert zijn niet voldoende om je te stimuleren, om je uit te dagen. Hierdoor ontbreekt het je aan motivatie en lust.
  2. Je gaat maskeren – Maskeren wil zeggen dat je gaat verbergen dat je je verveelt. Je bent bezig met alternatieve bezigheden in plaats van met je eigenlijke taken en geeft de indruk dat je druk aan het werk bent.
  3. Je zoekt andere bezigheden – Nutteloos surfen, privé zaken regelen, persoonlijke mails. Dit is op zich geen probleem als je dit tussen je taken door doet om even te ontspannen. Als je deze zaken gaat doen in plaats van je werk.
  4. Je hebt geen zin in initiatief – Zelfs nu je niet echt veel te doen hebt, zie je het niet zitten om initiatief te nemen. Je hebt geen zin om initiatief te nemen, je hebt er de energie niet voor.
  5. Uitstelgedrag – Je komt in een vicieuze cirkel. Je hebt niet voldoende, of niet voldoende uitdagende taken te doen en hierdoor heb je ook geen zin meer om iets te doen. Daardoor heb je steeds minder te doen.
  6. Meer uren presteren – Je hebt dan wel niet veel te doen, toch ga je steeds meer uren presteren. Dat past in het verhaal van het maskeren. Maar het is misschien ook uit schuldgevoel dat je dit doet.
  7. Minder aandacht voor je sociale leven – Ook privé kan je gedemotiveerd raken. Je plaatst jezelf zowel in je privé als werksituatie in isolement. Hierdoor neemt je zin om iets te ondernemen nog verder af.

Zoals je ziet zijn de symptomen niet echt aangenaam. De gevolgen van een bore-out zijn zelfs heel vergelijkbaar met deze van een burn-out.  Bij een bore-out blijf je te lang zitten in je comfortzone, het ontbreekt aan prikkels om je grenzen te verleggen, om nieuwe dingen te proberen en leren.  Je staat op alle vlakken stil en je interesse zit op een zeer laag niveau. Bij een burn-out ben je net te zwaar doorgegaan in de inspanning om alles te doen en steeds nieuwe dingen te proberen.

Er zijn mensen die al het werk naar zich toe trekken, zij riskeren een burn-out. Dit werk nemen ze weg bij andere collega’s. Zij hebben op die manier niet meer voldoende of niet voldoende uitdagend werk en riskeren een bore-out.

Een bore-out kan je echter eenvoudiger overwinnen:

  1. Doorbreek de vicieuze cirkel – Ik heb het hier over de vicieuze cirkel van niet voldoende uitdaging te hebben, en daardoor minder gaan doen. Deze doorbreken, wat niet evident is, geeft je het meeste kans om uit je bore-out te komen.
  2. Neem initiatief – Blijf niet bij de pakken zitten. Neem zelf initiatief om meer werk te krijgen, of om meer uitdaging te krijgen. Start nieuwe dingen, of probeer bestaande taken op een creatieve manier aan te pakken.
  3. Praat erover – Hiervoor moet je het taboe doorbreken, dat kan het best met iemand die je vertrouwt. Er over praten kan je het inzicht geven waarom je een bore-out hebt, en dus ook wat je er aan kan doen.
  4. Wat wil jij van je job? – Een bore-out is vaak een gevolg van het gebrek aan betekenis. Is je job een invullen van wat jij wil bereiken? Is je job iets waar je met passie achter kan staan? Als dat niet zo is vergroot je de kans op een bore-out aanzienlijk.
  5. Zie mogelijkheden – Met een bore-out kruip je in je schelp, je bent minder aanwezig en dus ook minder alert op mogelijkheden die zich voordoen. Mogelijk is 1 zo’n mogelijkheid voldoende om je weer op gang te trekken en je uit de bore-out te halen.
  6. Verander van werk – Dit is uiteraard niet de meest evidente keuze, zeker niet in tijden van crisis. Als je werk je echt niet meer kan uitdagen, en je motivatie niet meer te vinden is, dan is dit mogelijk een goede oplossing. Zoek een job waar jij je passie na kan streven, doen wat je met plezier doet en gemotiveerd kan werken.
  7. Krijg inzicht in jezelf – Weet jij wat je passie in je werk? Wat zijn je talenten? Van welke taken krijg jij energie? En wat slorpt je energie op? Dit inzicht krijgen is in alle opzichten zeer belangrijk. Lukt dit je niet alleen dan kan je terugvallen op begeleiding van een loopbaancoach. Een stuk moeilijker is om jezelf te helpen door het lezen van boeken.

Ga voor je passie

Werken vanuit je passie, je talenten, dat geeft energie. Het tegenovergestelde is ook waar. Je passie en je talenten ontdekken is overigens een zeer leuke reis.

Ik heb zelf jaren gewerkt tegen mijn passie. Het was maar toen ik mijn passie ontdekte dat ik ook de energie vond om er stevig in te vliegen. Dat doe ik intussen al meer dan 10 jaar, en ik ben er intussen ook achter gekomen dat je met dezelfde passie meerdere dingen kan bereiken.

Heb je de symptomen bekeken? Is er een kans dat jij een bore-out hebt? Zet tijdig de nodige stappen, en zorg dat je niet in die vicieuze cirkel blijft zitten. Wat denk jij van een bore-out? Laat het zeker weten in de reacties hieronder!

[related_post themes="flat"]

Tags

bore-out, burn-out, stress


Misschien vind je dit ook leuk

  • Een bore-out kan lang aanslepen. Ik heb het zelf gezien bij mijn vriendin. Zij kon gewoon niet meer werken, ze had nergens nog zin in om te doen. Ze wilde mij zelfs niet meer zien. Na een lange tijd thuis is ze uiteindelijk terug aan het werk kunnen gaan dankzij loopbaanbegeleiding maar het was een lange weg.

    • Inderdaad Amy,

      Het is iets slopend, en ik heb het ook al van heel dicht bij mogen zien, het is ook voor de mensen uit de omgeving niet leuk.
      Ik kan alleen maar adviseren om hulp te zoeken bij een burn-out. Er zijn coaches die hier hun specialiteit van gemaakt hebben en die je echt heel goed kunnen helpen.

      Goed dat jij haar hebt willen ondersteunen in deze moeilijke periode!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Cookie's op peter-willekens.be

    Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.