7 Tips om de extra tijd door de virusmaatregelen optimaal te benutten.

0  comments

Je kan er niet meer rond, elk gesprek, elk nieuwsbericht en heel veel social media posts hebben het over het coronavirus, om precies te zijn het COVID-19 virus. En dat heeft heel veel gevolgen. Persoonlijk zit ik op donderdagavond thuis, terwijl er een netwerkevenement was gepland. In overleg met de stad is het evenement geannuleerd. Ook een netwerkevenement volgende maandag erop is geannuleerd, omwille van het virus.

Het lijkt wel of het economische leven stilvalt. Ik hoor meer en meer spreken over een eventuele lockdown, wat overigens een vals bericht blijkt te zijn. Meer en meer evenementen, beurzen en zelfs de opening van een groot centrum in Turnhout moeten er aan geloven. Zo te zien zit de angst er dik in.

Corona, een vloek?

Het coronavirus is uiteraard niet goed voor de Belgische economie. Zeker als we Italië bekijken, daar staat de economie op een zeer laag pitje. Door al de geannuleerd evenementen lopen veel bedrijven broodnodige inkomsten mis. En dan zou het virus in België nog niet op zijn hoogtepunt zijn.

Dat lijkt wel de definitie van een vloek voor de samenleving. Want waar stopt het? Wanneer kunnen we het werk weer oppikken? Wat gaat de financiële impact zijn op bedrijven?

Kleine leveranciers die hun bestellingen zien afnemen kunnen het financieel wel eens heel moeilijk krijgen. Op die manier is het coronavirus inderdaad een vloek. Zo zijn er bedrijven waar de vaste leveranciers de komende weken geen etenswaren meer mogen leveren. Vaak zijn die leveranciers lokale ondernemers die voor hun inkomsten afhangen van die bedrijven.

Corona, een zegen?

Het coronavirus is uiteraard niet goed voor de Belgische economie. Is dat zo? Kunnen we dat in twijfel trekken? Ja, er zijn momenteel minder inkomsten. Maar we weten ook dat deze crisis weer voorbij gaat. Straks is het virus er niet meer en trekt de economie weer aan. Hoe maak je dan van een periode als deze een zegen? Wat kan je doen?

1. Een alternatief zoeken

Wegwijzers Possible - Impossible

Alles hangt uiteraard af van het soort bedrijf dat je hebt. Vaak zijn er echter veel mogelijkheden, als je bereid bent om even out-of-the-box te denken. Wat kan een bedrijf dat brood en beleg levert aan bedrijven doen om zijn inkomsten te verzekeren? Ze zouden kunnen aanbieden om tijdelijk individueel verpakte broodjes te leveren, met de garantie dat deze 100% hygiënisch zijn geproduceerd. Dat is niet de normale business, maar je kan er wel dezelfde producten voor gebruiken.
Als ik mezelf als voorbeeld neem, dan zie ik dat er verschillende evenementen op mijn kalender zijn verdwenen. Ook een training die ik gepland had, zal niet doorgaan. Dat is ook een verlies van inkomsten. Wat kan je dan doen? Ik ga de vrijgekomen tijd spenderen aan het opzetten van producten die geen impact ondervinden van het virus. Of toch geen negatieve invloed. Wat als ik een online training ontwikkel in deze periode? Die kan ik beginnen verkopen en ook na de crisis blijven verkopen. Als je nu een live trainingsdag afweegt tegenover een online training dan zijn voor beiden voor- en nadelen. Een van de voordelen van een online training is dat je die nog lang kan verkopen. Een live training is eenmalig en vraagt elke keer opnieuw een inspanning. Misschien kan je ook een online product aanmaken in de tijd die nu vrijkomt? Dat kan een training zijn, maar ook een digitale weggever zoals een e-boek. Of je organiseert een keer een digitale bijeenkomst. Is het nodig om elkaar live te zien?


2. Je voorbereiden

Als je niet echt een alternatief hebt, wat perfect mogelijk is, dan kan je ook voorbereidingen treffen. Heb je een belangrijk project dat er aan zit te komen? Of is er werk dat al een poos blijft liggen en toch belangrijk is? Dan is dit misschien het moment om daar aan te werken.

Ook hier hangt het heel erg af van de aard van je bedrijf. Voorbereidingen zijn volgens mij zo goed als altijd wel te treffen. En iedereen weet dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Naast huidige projecten kan je ook de toekomstige projecten bepalen. Een planning maken voor de komende drie maand bijvoorbeeld. En eenmaal je weet wat je gaat doen, kan je daar een gedetailleerde planning voor maken. Straks als alles weer normaal draait heb jij je script klaar en kan het project van start gaan. Zo neem je gelijk een grote voorsprong.

Het is dus het ideale moment om te doen waar je anders geen tijd voor hebt, een planning maken en vandaag kijken wat de komende maanden gaan brengen. Dat lijkt me een waardig alternatief voor piekeren over alle afgelaste zaken die je nu op je pad krijgt.

3. Lezen

Als er toch tijd vrijkomt, dan kan je die misschien gebruiken om die lectuur die je al lang wou doornemen eindelijk te lezen. Je kan bijvoorbeeld het boek ‘Architect van je Tijd’ bestellen en de vrijgekomen tijd spenderen om te leren hoe je blijvend tijd spaart.

Hoe vaak zet jij een stuk opzij ‘om later te lezen’? Hoeveel boeken heb jij die je nog niet gelezen hebt? Dit is het perfecte moment om eindelijk wat dingen te lezen die je al lang hebt liggen. En daar is nog een voordeel aan verbonden, want alles wat je leest kan je nieuwe inzichten geven die je kan voorbereiden voor straks.

Neem er maar eens een boek bij dat je al lang wil lezen. Hoeveel hoofdstukken telt het boek? Hoeveel tijd denk je per hoofdstuk nodig te hebben? Veel boeken kan je sneller lezen dan je denkt.

Ben je niet echt iemand dat boeken leest? Er zijn ook heel veel goede podcasts die je kan luisteren. Kijk maar eens in je favoriete app (zoals Apply Podcast, Spotify, …) en zoek op je favoriete onderwerp. Je zal ervan versteld staan hoeveel er te vinden is.

4. Organiseren

Stapel boeken

Laten we eerlijk zijn, het is meestal te druk om echt georganiseerd te werken. Je hebt vast iets waarvan je zegt, dat is niet handig. Alleen heb je nog nooit de tijd gehad om er iets aan te doen. Wel, die tijd is er nu! Je kan bijvoorbeeld het principe van 7 gebruiken.

Een georganiseerd bureau, georganiseerde dossiers en een georganiseerd archief en zelfs een georganiseerd magazijn, het werkt toch net zo handig en veel efficiënter. Je kan heel veel organiseren op heel korte tijd. In plaats van te kniezen over een geannuleerde vergadering kan je dus je administratie op orde zetten.

5. leren

Man leert in gang

Als online trainingen maken niet echt je ding is, dan kan je misschien een online training volgen? Je loopt geen kans op het virus en je leert toch dingen bij. Er zijn veel goede online opleidingen die je op lange termijn dan weer vooruit helpen en waar anders ook geen tijd voor is.

Misschien staat er zelfs al een training op je verlanglijstje. Tijd om dat verlanglijstje in te korten door een training af te vinken en je honger naar persoonlijke groei te voeden.

Een online training kan in veel vormen komen. Zo zijn er sites waar je opleidingen kan kopen en die meestal ook van goede kwaliteit zijn. Maar ook op bijvoorbeeld Youtube is er heel veel lesmateriaal te vinden, ook hier weer, veel meer dan je denkt als je vandaag Youtube vooral als ontspanning gebruikt.

6. Ontspannen

Vrouw eet popcorn op de zetel

Het hoeft ook niet altijd werk te zijn. Misschien kan je de vrijgekomen tijd gebruiken om eindelijk eens wat ontspanning te nemen? Ik hoorde zo iemand zeggen: "Als ik niet weg kan omwille van het coronavirus, dan heb ik eindelijk tijd om mijn series te kijken die ik al zolang wil zien!"

Of je leest een ontspannend fictie boek. Ik kan er persoonlijk heel erg van genieten om me in te leven in het verhaal van een boek, of mee te leven met de verhaallijn in een serie of een film.

Op een gegeven moment is die ontspanning toch nodig, dan kan dat evengoed nu zijn. Als je nu ontspant ben je uitgerust voor straks als alles weer normaal is. Dan zal je je energie nodig hebben om weer in te spelen op de markt. Tenzij je ook de voorbereiding hebt gedaan, dan ben je daar al klaar voor.

7. Bellen

Man in het donker aan tafel

Het hoeft ook niet altijd werk te zijn. Misschien kan je de vrijgekomen tijd gebruiken om eindelijk eens wat ontspanning te nemen? Ik hoorde zo iemand zeggen: "Als ik niet weg kan omwille van het coronavirus, dan heb ik eindelijk tijd om mijn series te kijken die ik al zolang wil zien!"

Het is niet omdat je mensen niet kan ontmoeten dat je ze niet kan spreken. Dat is vandaag zelfs eenvoudiger dan ooit. Want bellen is al lang niet meer beperkt tot je telefoon. Er zijn ook heel veel applicaties op de pc (en mobiel) die je kan gebruiken om te voice- of videochatten. Vervang je afspraken door online afspraken, dat is wat ik veel ondernemers vandaag heb zien posten op de verschillende social media. Alle afspraken worden geannuleerd en vervangen door een online gesprek.

Neem nu actie

Ik geef 5 Gratis Telefonische* Strategiesessies weg!
Stuur me een bericht als jij een gesprek van 30 minuten wenst, waarin ik graag met je op zoek ga naar wat jij strategisch kan doen in je bedrijf.

Ik geef er maar 5 weg omdat ik mijn eigen tijd ook wil beschermen. Aarzel dus niet en zorg dat je er bij bent!

* Telefoon, Skype, Zoom of een applicatie van je keuze

Welk van de zeven ga jij doen?

Je ziet, er is genoeg dat je kan doen om die momenten die wegvallen omwille van het Covid-19 virus op te vangen.

Help collega ondernemers en deel deze tips met je netwerk!

Ik wens je zeer productieve dagen, niet ondanks, wel dankzij het Covid-19, of coronavirus.

Productieve groeten,


Tags

corona, productief, tijd


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.