12 Productiviteitsopkikkertjes

0  comments

Felgroene kikker op een tak

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat het wat minder goed gaat. Dat het wel lijkt alsof je ter plaatse blijft trappelen. Zeg jij dan ook wel eens ‘Ik kan wel een opkikkertje gebruiken.’?

In “Time Management versus energie management” kan je meer lezen over energiebeheer op korte termijn, over het kiezen van taken in functie van je energie op dat moment. Zodat je ’s avonds niet doodmoe naar huis gaat.

Maar wat als je ’s morgens wil beginnen werken en het lukt je niet goed. Je komt maar niet op dreef, concentreren wil niet lukken en je motivatie is ook ver zoek. Dan kan je een opkikkertje gebruiken. Dit kan zowel een mentaal als een lichamelijk opkikkertje zijn.

Een opkikkertje voor de moeilijke dagen

Wat deze 12 opkikkertjes gemeen hebben is dat ze je energie verhogen en je motivatie een boost geven:

 1. Een dosis cafeïne – Je kan er over argumenteren of koffie nu goed is voor je of niet. Je kan ook een thee nemen. Het gaat hier dan ook eerder over de routine. Veel mensen hebben het gevoel dat ze niet klaar zijn voor de werkdag zonder eerst een koffie te nemen. Als je altijd dezelfde routine doorloopt om op gang te komen, dan is deze routine vaak al voldoende.
 2. Je eigen power song – Heb jij niet zo’n nummer waar je energie van krijgt? Een nummer dat je vrolijk maakt en je het gevoel geeft dat je de wereld aankan? Ja, dat laatste is misschien wat overdreven, je weet wel wat ik bedoel, niet? Als je zo’n nummer hebt, speel het dan op de momenten dat je jezelf niet op gang krijgt. Een energie stoot is voldoende als opkikkertje om je op gang te krijgen.
 3. Schrijf in je dagboek – Het is niet zoals in je vroege jeugd toen je begon met ‘Liefste dagboek …’ Gewoon even opschrijven wat er gisteren allemaal goed is gegaan, wat je bereikt hebt en hoe je daar vandaag mee verder kan. Een gezonde dosis peptalk voor jezelf dus.
 4. Sport – Is sporten vermoeiend? Toch voel je jezelf een stuk fitter na het sporten. Je hebt ook meer energie om je dag te beginnen en bent aandachtiger en meer gefocust. Alles wat je van een opkikkertje nodig hebt.
 5. Sta vroeg op – Ochtendstond heeft goud in de mond. ’s Morgens is het vooral rustig, zeker als je vroeger opstaat als de rest. Je bent pas wakker en hebt dus nog een volledige voorraad aan energie. Het ideale moment om je dag productief te starten.
 6. Plan je dag – Ik ken het gevoel. Je komt gemotiveerd aan op je werk en je hebt zin om er aan te beginnen. De volgende vraag is dan ‘Waar ga ik aan beginnen?’. Op zoek gaan naar wat je kan doen is vaak een reden om de start nog wat uit te stellen? Om de een of andere gekke reden lijkt kiezen wat je gaat doen iets dat ’s morgens niet lukt. Plan je dag de avond ervoor, om dit te voorkomen.
 7. Een motiverend bericht – Een motiverend bericht lezen kan je eigen motivatie opkrikken. Je laat je als het ware door iemand anders aansporen om er aan te beginnen, om vol te houden. Heb jij al een favoriete quote?
 8. Maak er een spel van – Nee, het is niet de bedoeling dat je spelletjes op je smartphone gaat spelen. Dat motiveert niet om aan het werk te gaan. Maak er een spel van om bijvoorbeeld zoveel mogelijk mails weg te werken de komende 20 minuten, om zoveel mogelijk dossiers klaar te hebben op een half uur, … verzin je eigen uitdaging om dit spel leuk en uitdagend te houden.
 9. Spreek met een positief persoon – Iemand die positief in het leven staat straalt dit ook uit naar anderen toe. Als jij het moeilijk hebt om gestart te raken, dan kan deze positieve noot je misschien op gang krijgen.
 10. Doe eerst je moeilijkste taak – “Eat your frog in the morning”, is een veel gehoorde uitspraak. In het Nederlands klinkt het ‘Eet je citroen ’s morgens’ Door te beginnen met je zwaarste taak lijkt de rest eenvoudiger. Het omgekeerde is echter ook waar. Starten met een eenvoudige taak maakt dat de rest van de dag moeilijker lijkt te gaan dan het werkelijk is.
 11. Verander je routine – Mensen zijn verknocht aan routine. Routines geven zekerheid in hun leven. Doordat het een routine is weten we precies wat we moeten doen en hoe we moeten reageren, dat zag je al in punt 1. Deze medaille heeft ook een keerzijde. Routine kan immers ook gaan vervelen. Daardoor verdwijnt ook de motivatie om er aan te starten. Verander je routine om de sleur te voorkomen.
 12. Droom en doe het dan – Dromen is goed, dromen motiveren ook, zeker als we zeer groot durven dromen. Als het steeds bij dromen blijft en je ziet niets concreet worden, dan is het niet meer dan normaal dat de motivatie om er in te vliegen uiteindelijk afneemt. Daag jezelf uit! De volgende keer dat je echt groot droomt, zo groot dat je twijfelt dat het niet kan. Neem dan een eerste actie om die droom waar te maken. Dit zal je motiveren om ook de volgende stappen te zetten.

Doorbreek de sleur

Niet elke dag is gelijk, soms heb je een extra duwtje in de rug, een opkikkertje, nodig om gestart te raken. Een lijstje als dit kan je bij de hand houden voor de dagen dat het niet lijkt te lukken.

Als je jezelf niet goed kan motiveren, dan kan je ook naar de Facebook pagina gaan. Daar staat een folder met 30 quotes om je productiviteit te verhogen, gebruik ze als inspiratie om je dag productief in te zetten.

Welk opkikkertje van deze 12 zie jij jezelf toepassen op een dag dat het wat moeilijker gaat? Laat het zeker weten in de reacties hieronder!


Tags

Energie, Sport


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.