Zet je doelen om in resultaten

0  comments

In mijn coachings kom ik vaak mensen tegen die wel weten wat ze willen doen. Het probleem is dat hun projecten te groot zijn, ze hebben er geen grip meer op. Ze blokkeren hier op en vallen stil.

“Als ik iedereen te eten moest geven die binnen de 5 jaar iets anders wil doen, en toch nooit veranderd.”. De meeste van die mensen blijven immers doen wat ze doen, inclusief het dromen van iets anders.

Wat maakt dat we dromen van iets anders en dan toch blijven waar we zijn? Iets anders willen gaan doen is duidelijk een doel. Als er met dit doel niets gebeurt, dan blijft het … een doel.

Wat wil jij, een lijst met doelen, of een lijst met resultaten?

Click to Tweet

Start met een actie en bereik je doelen

Bergen om te verzetten

Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want waar start je als je een groot doel hebt gesteld? Er is zoveel te doen en je ziet nergens een begin. Je ziet alleen een grote berg werk en uitdagingen voor je.

Je bedenkt dat je materiaal nodig hebt om die berg op te klimmen, touwen, klimijzers, … En dat heb je niet.

Krijg je geen zicht op je doelen en blijf je bij plannen? Misschien zijn je doelen gewoon te groot, en moet je het kleiner maken. Kleinere doelen zijn wel haalbaar, daar kunnen we ons wel voor inzetten.

Weer in vorm geraken. Een nieuwe baan zoeken. Een nieuwe relatie beginnen. Een eigen zaak starten. Een boek schrijven.

Deze dingen gebeuren niet vanzelf.

Mijn doelen zijn niet haalbaar

Een andere bedenking die veel mensen zich maken is dat ze niet de juiste capaciteiten hebben om iets groots te bereiken, of om iets helemaal anders te gaan doen. Of ze hebben er niet genoeg tijd voor.

Niet genoeg tijd? Je hebt evenveel tijd als de president van Amerika. En kijk wat hij bereikt heeft. Niet dat we allemaal president moeten worden, maar als dat mogelijk is, dan zijn je eigen doelen toch niet zo overweldigend?

Over je capaciteiten kan alleen jij oordelen. En dat is nu net in veel gevallen het probleem. We onderschatten graag onze capaciteiten om iets groots aan te nemen. Toch zien we rondom ons mensen genoeg die grote projecten realiseren, die zich heroriënteren en iets anders gaan doen. “Ja, maar die kan dat.” Nog een uitdrukking die we graag in de mond nemen om onze eigen capaciteiten te beperken. Herken je die uitspraak? Kijk dan eens goed naar wat die ander heeft, wat jij niet hebt. Is het verschil zo groot dat jij je doel niet kan bereiken?

Het is te moeilijk

Klopt, het is niet eenvoudig om grote projecten te doen, om iets anders te gaan doen, om een uitdaging aan te gaan die als een berg voor je ligt. Het artikel “Productief zijn moet af en toe pijn doen.” gaat hier verder op in. Het komt er op neer dat je inderdaad wat over moet hebben om succes te behalen. En een groot project afsluiten, dat mag je echt wel een succes noemen! Hier is een quote uit een song wel op zijn plaats: “What is worth the price, is always worth the fight.” Zijn jouw doelen het waard om voor te vechten en te lijden?

Actie nemen is de eerste stap

Je kan veel plannen in je hoofd hebben, als ze daar blijven zitten, dan noemen we dat dromen. Het is maar door actie te ondernemen dat dingen veranderen. Zelfs als het af en toe eens tegenslaat, is het beter dan niets te doen. Je hebt er op zijn minst iets uit geleerd. Definieer de eerste taak om je doel te bereiken niet te groot, zo blijft het haalbaar. Kijk op tijd naar wat de taak is die op deze taak volgt. Voor je het weet heb je plots een grote stap gezet om je doel te bereiken.

Wat is jouw groot doel?

Wil jij ook iets anders gaan doen? Wil jij iets belangrijks bereiken? Kijk naar de kleinste actie die je kan ondernemen en die resultaat oplevert. Ga die taak niet uit de weg als ze te moeilijk lijkt, of omdat ze kan mislukken. Leer uit gefaalde projecten en je bent weer een stap dichter bij je doel.

Vraag: Wat is het doel dat jij al een tijdje uitstelt? Hoe lang stel je het al uit? Dagen, weken, maanden, jaren? Heb je geen idee wat je kan doen om je doel te bereiken? Laat het hieronder weten en wie weet krijg je hier de zet die je nodig hebt om je doel te bereiken.


Tags

Capaciteiten, Comfortzone, Doelen


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.