Wat je moet weten over wilskracht

0  comments

Wat is wilskracht?

koekjes en fruit, wilskracht om te kiezen

Vandaag gaan we nog eens de psychologische toer op. Want dat is waar wilskracht zit. Veel mensen geloven dat ze hun leven zouden kunnen verbeteren als ze meer van dat mysterieuze ding zouden hebben dat we wilskracht noemen. Met meer zelfcontrole zouden we beter eten, regelmatig sporten, drugs en alcohol vermijden, uitstelgedrag aanpakken en al onze doelen realiseren.

Een gebrek aan wilskracht is vaak de belangrijkste reden waarom mensen er niet in slagen om veranderingen te realiseren.

Om te weten wat wilskracht is gaan we terug in de tijd. In de jaren 70 werden er immers testen gedaan met studenten. In een eerste test gingen de onderzoekers er vanuit dat er een positieve correlatie zou zijn tussen studenten die propere sokken aan hadden en de studenten die hun opdracht op tijd inleverden. Maar het omgekeerde bleek waar te zijn. Het waren de studenten die geen propere sokken aanhadden die hun werken op tijd inleverden.

In een andere studie werd een groep hongerige studenten in twee groepen opgedeeld. De eerste groep kreeg vers gebakken koekjes. De tweede groep kreeg radijsjes. Toen de beide groepen na een tijdje een onoplosbare puzzel kregen werkte de groep met de koekjes er 20 minuten aan. De groep met de radijsjes gaf het al op na 8 minuten.

Een gelijkaardige proef werd gedaan in een winkelcentrum. Een moeilijke wiskundige vraag werd gesteld aan mensen en het verband met de duur dat ze aan het winkelen waren werd gelegd. Het bleek dat de mensen die langer aan het winkelen waren het er veel moeilijker mee hadden en sneller opgaven.

Wilskracht begrijpen

Het is belangrijk te begrijpen hoe wilskracht precies werkt, en veel mensen weten dat niet. OM dat te begrijpen zijn er twee belangrijke punten

  1. Je hoeveelheid wilskracht is beperkt.
    Je hebt een beperkte bron van wilskracht, en die raakt leeg als je ze gebruikt. Dat verklaart de experimenten hierboven. Door keuzes te maken put je uit je wilskracht, daardoor loopt deze leeg en heb je geen wilskracht meer over.
  2. Je hebt maar 1 bron van wilskracht
    Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze wel genoeg wilskracht hebben voor hun werk, maar niet om ’s avonds nog te gaan sporten. Dat is dus dezelfde wilskracht. Omdat deze leegloopt gedurende de dag heb je er ’s avonds geen meer over om te beslissen of je gaat sporten of niet. Je hebt geen aparte reserve om te gaan sporten.

Verspil je wilskracht niet

Wat ik hoop dat jij met deze twee inzichten kan bereiken is dat je er bewust voor kiest om ’s morgen je wilskracht niet te verspillen aan beslissingen die het niet waard zijn. Beslissen wat je ’s morgens zal eten, welke kleding je aan zal doen, vragen hun stukje van je energie. Ook door je mail ’s morgens gelijk te starten moet je steeds kiezen wat je er mee gaat doen. Deze punten kunnen voor een groot stuk met planning opgelost worden. Plan vooruit wat je zal eten, wat je die week zal dragen, aan welke taken je ononderbroken wil werken. Geef die eerste energie van je wilskracht aan je belangrijkste taak. Want wilskracht is in essentie de energie die je hebt om aan verleidingen te weerstaan. Verleidingen die je wilskracht breken zodat je niet aan die taak gaat werken, maar voor en paar uur verdwaalt in de mysterieuze gangen van het Internet.

Alles over hoe wilskracht te maken heeft met verleidingen en wat je er aan kan doen om je wilskracht te verhogen lees je in het artikel van volgende week.

Wat is je grootste inzicht in verband met wilskracht?

Welk van de twee heeft het voor je gedaan? Was dit het inzicht dat wilskracht in feite energie is en dat je daar maar een beperkte voorraad van hebt per dag? Of was jij vooral verrast door het gegeven dat je voor alles wat je doet maar één set wilskracht ter beschikking hebt?

Schrijf jouw grootste inzicht in het commentaarveld hieronder.


Tags

Energie, wilskracht


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.