Waarom je hersenen trainen?

0  comments

Met de Jaren worden je hersenen minder soepel. Het is niet dat je herinneringen dan verdwijnen. Het is moeilijker om die herinneringen te bereiken. Door je geheugen te trainen blijven je hersenen soepel en blijft het ophalen van herinneringen ook langer vlot verlopen.

Hier is een zeer eenvoudige verklaring voor. Je kan het trainen van je hersenen vergelijken met het trainen van je spieren. Hoe meer je spieren traint, hoe meer bindweefsel ze aanmaken en hoe sterker ze worden. Je hersenen maken ook een soort van bindweefsel aan, dat ervoor zorgt dat je herinneringen sneller op kan halen.

Ik ben geen dokter, en ook geen medisch wetenschapper. Ik ga me dus ook niet uitspreken over bewezen effecten van hersentraining op het uitblijven van aandoeningen. Hoewel er, zoals in alles, tegenstrijdige studies gepubliceerd zijn, geloof ik wel in het langer uitblijven van hersenaandoeningen, door training.

Hersenen in een lamp

Dat is de reden dat geheugentechnieken altijd deel uitmaken van mijn opleiding ‘De Time Management REIS’. Bovendien is dit ook een zeer leuke en ontspannen manier om de opleiding af te sluiten.  Toch krijg ik daar regelmatig de vraag: ‘Waarom geheugentechnieken? We hebben daar toch computers voor?’

Dat klopt ook, we moeten steeds minder en minder onthouden. De computer slaat alles voor ons op, ons navigatiesysteem brengt ons waar we moeten zijn, zonder dat we erover moeten nadenken. Kortom, we zijn onze hersenen aan het verwaarlozen.

Geheugentraining, want computers nemen het denkwerk van ons over, we zijn onze hersenen meer en meer aan het verwaarlozen.

Click to Tweet
Hier zijn nog 7 redenen waarom het belangrijk is je hersenen te trainen

Waarom je hersenen trainen?

  1. Je krijgt een beter geheugen – Door je hersenen te trainen zullen deze over het algemeen beter gaan functioneren. Voornamelijk je geheugen lijkt voordeel te halen uit deze training. Zowel korte termijn als lange termijn geheugen lijken beter te worden. Je auditief geheugen stelt je in staat om beter te onthouden wat je hoort. Je visuele geheugen wat je ziet. Door deze twee te verbeteren is het bijvoorbeeld eenvoudiger namen (gehoor) en gezichten (zicht) te onthouden.
  2. Afwenden van Alzheimer – Er zijn naar mijn mening dus voldoende studies die aantonen dat hersentraining kan helpen om ziektes als Alzheimer terug te dringen. En wie wil nu niet dat een aandoening als Alzheimer pas op latere leeftijd optreedt? Zelfs zonder de bewijzen is het voor mij belangrijk genoeg. En als dit niet voldoen is voor je, dan zijn er nog 6 redenen in deze lijst die wel belangrijk zijn.
  3. Meer focus – We hebben het steeds moeilijker om onze focus te bewaren. Echt geconcentreerd werken bestaat zo goed als niet meer. Onze hersenen zijn het niet meer gewoon van langere tijd op iets te focussen. Door je hersenen te trainen verhoog je de tijd dat je kan focussen. Daarmee heb jij een groot voordeel op al de anderen die hun hersenen niet trainen.
  4. Sneller denken – Wanneer je geheugen soepel werkt versnel je ook je denkprocessen. Er is meer informatie waar je hersenen sneller toegang toe hebben. Door training kan je dus het vertragen van je hersenen tegengaan. Met alle informatie die vandaag op je afkomt is het belangrijk dat je denken mee op snelheid blijft.
  5. Creatiever worden – Hersentraining, en dan meer specifiek geheugentraining doet beroep op je creativiteit. Het creatief denken is hierdoor een proces dat veel training krijgt. En je weet al dat wat je veel traint beter gaat. Die creativiteit kan ervoor zorgen dat jij je kan onderscheiden. Het is ook je eigen creativiteit die op termijn het verschil zal maken met wat computers en robotten kunnen doen.
  6. Sneller reageren – Dit is nog iets anders dan snel denken, hier gaat het over reageren op wat je hersenen registreren. Hoe sneller onze hersenen iets registreren, hoe sneller onze reactie. Wanneer je sneller kan registreren dat er een bal op je af komt gevlogen, hoe sneller jij die bal kan wegslaan. Hoe sneller je die kat ziet oversteken, hoe sneller je kan remmen.
  7. Meer zelfvertrouwen - Onze wijsheid, of ervaringen, nemen toe naarmate we ouder worden, en onze hersenen worden een beetje trager. Wanneer je sneller kan denken, en toegang hebt tot de kennis die je hebt opgedaan in je leven, dan is dat goed voor je zelfvertrouwen op latere leeftijd. Bovendien produceren je hersenen meer dopamine onder invloed van hersentraining. De vrijgave van dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.

Train die hersenen van je

Hoog tijd dus om die grijze massa van je te trainen. Maar, hoe doe je dat dan? Een goede manier is om geheugentechnieken toe te passen. Neem een boek, lees hier een stuk van. Doe het boek dan dicht en probeer wat je hebt gelezen precies op te zeggen. Dit zal in het begin misschien moeizaam verlopen. Hoe meer je oefent hoe beter dit gaat.

Het oplossen van puzzels, zoals sudoku en kruiswoorden is ook een erg efficiënte training. Enerzijds omdat je hier veel bij moet nadenken, maar ook omdat dit soort puzzels je trainen om je langere tijd te concentreren op een taak.

Ook meditatie is erg bevorderlijk voor je hersenen, vooral dan op het vlak van focus houden. Met nieuwe technologieën zoals de MRI-scan is intussen aangetoond dat je hersenen minder informatie verwerken tijdens en vlak na een meditatie. Dit geeft je hersenen de kans om tot rust te komen en te recupereren. Ook dit is voordelig voor je concentratie.

Wat doe jij om je hersenen te trainen? Of waar wil je mee beginnen? Deel je ervaring in de reacties hieronder! 


Tags

Hersenen


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.