10 Tips om de Vroege Vogel te zijn

0  comments

vroege vogel
De vroege vogel vangt de dikste wormen

De meest succesvolle mensen danken hun succes, of toch een deel ervan, aan het feit dat ze vroege vogels zijn. Niet alleen staan ze vroeger op dan de rest, ze zijn er altijd vroeg bij, bij alles wat ze doen.

Denken als een winnaar

Wat maakt vroeg opstaan zo belangrijk? Het is vooral het gevoel van controle als je die innerlijke stem hebt overwonnen. Als je de strijd tussen slachtoffer en succes hebt gewonnen begin je de dag met een goed gevoel. Negeer het stemmetje achter in je hoofd als je alarm afgaat. Dat stemmetje komt je zeggen dat je te laat bent gaan slapen, dat je nog moe bent, dat nog vijf minuutjes geen kwaad kan. Leg dit stemmetje het zwijgen op, luister er niet naar en win de eerste strijd van de dag.

Wie laat in bed blijft liggen is geen partij voor de grote jongens. Maar ze letten maar beter op, want als jij dat stemmetje onder controle krijgt, ben je niet meer te stoppen.

Je hebt meer tijd

Wie vroeg opstaat en vroeg is voor afspraken heeft meer tijd. Deze tijd kan je gebruiken voor dingen waar je anders geen tijd voor hebt.

 1. Ontspanning – Gebruik de tijd dat het rustig is, dat je nog alleen bent, om te mediteren. De voordelen van meditatie zijn intussen uitgebreid aangetoond. Je bent rustiger en hebt meer controle over je gedachten en emoties doordat je hersenen minder informatie verwerken. Dit is aangetoond met MRI scans.
 2. Zware taken – Dit lijkt het tegenovergestelde van het vorige punt. Toch is het dat niet helemaal. Om aan een zware taak te werken heb je een rustige omgeving nodig vrij van onderbrekingen. De meditatie help ook hier om je beter te focussen.
 3. Bewegen – Sporten vlak nadat je opstaat, zelfs op nuchtere maag zou voordeliger zijn. Op zijn minst kan je zeggen dat sporten je energie geeft, je lichaam wakker maakt. En het is nog gezond ook.
 4. Ontbijt – Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je ontbijt levert je de eerste energie om je dag mee te starten. En toch is dit de meest overgeslagen maaltijd. Zo begrijp je waarom het soms zo moeilijk is om je in de voormiddag te concentreren. Je hebt er de energie niet voor.

Zie je de voordelen van een vroege vogel te zijn? Denk er aan het gaat niet enkel om vroeg opstaan, ook vroeg op afspraken zijn, vroeg je werk klaar hebben, …

Hier zijn 10 tips om de vroege vogel te zijn

 1. Sta 30 minuten vroeger op – Het is al vaak gezegd, klein starten en consistent zijn is de sleutel om een nieuwe gewoonte te vormen. Het heeft dan ook weinig zin om plots 2 uur vroeger op te staan. Het is beter klein te beginnen en dit consistent vol te houden. Begin daarom met 30 minuten.
 2. Persoonlijke deadline – Je hebt voor je taken een deadline. Als vroege vogel stel je zelf deadlines op voor je taken, die vroeger liggen dan de opgelegde deadlines. Zo ben jij altijd op tijd klaar, zelfs als er al een keer iets tegenvalt.
 3. Rug aan rug vergaderingen – Plan jij je vergaderingen ook rug-aan-rug? Zonder tijd ertussen? Hoe vaak kom je dan te laat op de volgende vergaderingen? Je hebt tijd nodig om tussen de vergaderingen naar een andere locatie te gaan, om een nieuwe presentatie klaar te zetten, om deelnemers te wijzigen. Dit alles vraagt tijd, je kan dus niet op tijd zijn als de volgende vergadering direct na de vorige begint.
 4. Wees 15 minuten vroeger – De meeste mensen plannen om aan te komen om 13u als ze om 13u een afspraak hebben. De vroege vogel plant om 15 minuten eerder aan te komen. Zo heb je tijd om je afspraak voor te bereiden, om een parkeerplaats te zoeken, om even te overlopen wat je in deze afspraak wil bespreken.
 5. Controleer het adres op voorhand – Heb je een afspraak op een nieuwe plaats? Zelfs in deze tijden van GPS is het goed om even het adres op voorhand te controleren. Zelf ga ik graag eens kijken op Google Street View om te zien hoe de omgeving eruit ziet. Zo herken ik bij aankomst bepaalde dingen en kan ik me beter oriënteren.
 6. Bevestig afspraken – Hoe vaak ben jij er al te laat achter gekomen dat een afspraak niet doorgaat, of van uur is veranderd of ergens anders doorgaat? Vaak vergeten mensen dit te communiceren. Bevestig daarom op voorhand even de afspraak, de locatie en het juiste uur. Doe dit niet te lang op voorhand en op tijd om er voor te zorgen dat je nog op tijd of op de juiste plaats bent. Hoe lang dit is hangt af van de soort van afspraak en de locatie.
 7. Controleer je agenda – Je agenda geeft je een goed zicht op wat er je te wachten staat, op aankomende afspraken en vergaderingen. Het is een goede gewoonte om bij het opmaken van je planning er ook even je agenda bij te nemen. Je wil niet die belangrijke taak plannen om er dan achter te komen dat je op dat moment een afspraak hebt.
 8. Overschat je taken – Schat meer tijd in voor je taken dan je echt denkt nodig te hebben. Door je taken wat ruimer in te schatten is de kans groot dat je op tijd klaar bent. Maar er is meer. Je hebt zo ook tijd om de kwaliteit van je werk na te kijken. Vooral als je een taak voor het eerst doet is de benodigde tijd vaak veel meer dan je in eerste instantie inschat. Hou hier dus rekening mee bij nieuwe taken.
 9. Bereid je dag voor – Er is veel dat je kan doen om de dag vlot te laten beginnen. Kijk bijvoorbeeld naar Amerikaans president Obama. Hij heeft alles voorbereid, tot het kiezen van zijn kleding toe. Hij verliest ’s morgens geen tijd met het kiezen van de juiste outfit. Doe ’s avond alles wat je op voorhand kan doen, zo spaar je ’s morgens tijd uit.
 10. Wees er als eerste – De vroege vogel heeft vaak opties die de laatkomers niet hebben. Denk maar aan de beste parkeerplaats, de optie om taken af te werken voor de drukte, … Je weet toch, de vroege vogel vangt de dikste wormen.

Vroeg is goed

Als je een vroege vogel ben heb je dingen beter onder controle. Je bent op tijd om dingen te voorzien, of corrigeren. Je hebt meer tijd om ongestoord te werken. Kijk maar eens naar je collega’s die later binnenkomen, zij proberen hopeloos in te halen wat jij al hebt gepresteerd.

Het voelt goed om de vroege vogel te zijn, wees de vroege vogel die met de dikste wormen gaat lopen.

Wat ga jij doen om de vroege vogel te zijn? www.linkedin.com


Tags

Agenda, Taken


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.