De voordelen van het stellen van duidelijke doelen en prioriteiten voor je onderneming

0  comments

De voordelen van duidelijke doelen stellen

Als ondernemer is het belangrijk om te weten waar je naartoe wilt en hoe je daar wilt komen. Duidelijke doelen geven je richting en focus, en helpen je om je tijd en middelen effectief te gebruiken om je doelen te bereiken. Maar wat maakt duidelijke doelen nu zo belangrijk?

  • Duidelijke doelen verhogen je motivatie en engagement. Als je duidelijke doelen hebt, heb je iets om naar te werken en kan dit je motivatie en engagement verhogen. Dit kan je helpen om door te zetten als je tegen obstakels aanloopt en om gemotiveerd te blijven om je doelen te behalen.
  • Duidelijke doelen helpen je om je vooruitgang te meten. Door duidelijke doelen te stellen, kun je gemakkelijk vaststellen of je op schema ligt om je doelen te behalen en wat je nog moet doen om ze te behalen. Dit kan je helpen om bij te sturen als je op een afdwalende route terechtkomt.
  • Duidelijke doelen vergroten je kans op succes. Door duidelijke doelen te stellen en een plan te maken om deze doelen te bereiken, vergroot je je kans op succes. Dit komt omdat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt bereiken, wat je helpt om gericht te werken en te blijven focussen op wat belangrijk is.
  • Duidelijke doelen helpen om tijd en middelen effectief te gebruiken. Als je duidelijke doelen hebt, weet je wat je belangrijkste taken zijn en kun je je tijd en middelen effectiever gebruiken om deze taken te voltooien. Dit kan je helpen om te voorkomen dat je tijd verspilt aan onbelangrijke taken of afleidingen.
  • Duidelijke doelen kunnen je helpen om obstakels te overwinnen. Als je duidelijke doelen hebt, weet je wat je wilt bereiken en wat je nodig hebt om dat te bereiken. Dit kan je helpen om obstakels te identificeren en te overwinnen die je in de weg staan om je doelen te behalen.

Duidelijke doelen zijn SMART doelen

SMART is een acroniem en staat voor Specific (specifiek), Measurable (Meetbaar), Achievable (haalbaar), relevant (relevant), en time-bound (tijdsgebonden).

Duidelijke doelen met SMART

Het stellen van SMART doelen kan je helpen om duidelijke en haalbare doelen te stellen die je kunt volgen en behalen. Hier zijn enkele tips voor het stellen van SMART doelen:

  • Maak je doelen specifiek: Maak je doelen zo specifiek mogelijk door ze te voorzien van details en cijfers. Bijvoorbeeld: "Ik wil mijn omzet verhogen met 20% in het volgende kwartaal" in plaats van "Ik wil mijn omzet verhogen".
  • Maak je doelen meetbaar: Maak je doelen meetbaar door cijfers of percentages te gebruiken. Zo kun je gemakkelijk vaststellen of je op schema ligt om je doelen te behalen.
  • Maak je doelen haalbaar: Maak je doelen haalbaar door realistische doelen te stellen die je kunt behalen met de middelen en tijd die je hebt.
  • Maak je doelen relevant: Maak je doelen relevant voor je bedrijf en voor jou persoonlijk. Zo zul je gemotiveerder zijn om je doelen te behalen.
  • Maak je doelen tijdsgebonden: Geef je doelen een tijdslimiet om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft om ze te behalen. Dit kan je ook helpen om te bepalen hoe je je tijd en middelen het beste kunt gebruiken om je doelen te behalen.

Duidelijke doelen krijgen een prioriteit met de Eisenhower Matrix

Duidelijke doelen stellen, met de SMART methode bijvoorbeeld, is nog niet genoeg om te weten welke taken voorrang krijgen op andere taken. Zonder prioriteiten is het moeilijk om te beslissen welke taken je gaat doen en welke niet. Dit is een reden tot uitstelgedrag, want als je op het moment zelf moet kiezen, hoe groot is de kans dat je die taak gaat doen die je echt niet graag doet?

Hoe groot is de kans dat je die taak gaat doen als je die even geleden al een hoge prioriteit hebt gegeven en duidelijk omschreven hebt? Merk je een verschil tussen deze twee situaties? Brian Tracey (koop het boek hier) geeft je het advies om je dag te starten met die taken die je het minst graag doet, of die het moeilijkst zijn. Dan is de rest van je dag altijd beter.

Prioriteiten stellen kan je doen met de Eisenhower Matrix, ook wel de Urgent-Important matrix genoemd. Omdat deze matrix ‘dringend’ uitzet tegenover ‘belangrijk’. En dan krijg je vier kwadranten.

Als je dan elke taak een plaats geeft in deze vier kwadranten, weet je gelijk welke prioriteit deze taak heeft. Taken die niet belangrijk zijn krijgen sowieso geen hoge prioriteit. Waarom staan die niet-belangrijke taken op je lijst? Zeker als ze ook nog eens niet-dringend zijn?

Omdat je tijd zo belangrijk is kan je beter je tijd spenderen aan de belangrijke taken. Als deze dringend zijn, dan doe je ze best nu. Deze taken gaan voor op alles. Hier zit dus ook wel een stevige portie stress op.  De taken die belangrijk zijn en niet dringend, dat zijn de taken die je kan gaan plannen, als je tijd niet al vol zit met die dringende en belangrijke taken.

Als je duidelijke taken hebt met de juiste prioriteit, dan is het tijd om een actieplan op te stellen. Op dit actieplan staan de belangrijke taken in afnemende dringendheid. Dit zijn de taken die je focustijd krijgen, waar je met aandacht aan wil werken.

Door je doelen te categoriseren met behulp van de Eisenhower Matrix, kun je beter bepalen welke doelen het belangrijkst zijn en hoe je je tijd en middelen het beste kunt gebruiken om ze te behalen.

Duidelijke rust in je bedrijf

Ter conclusie kunnen we zeggen dat de duidelijkheid en de prioriteit van je doelen even belangrijk zijn. Eenmaal je gewoon bent om te werken met duidelijke doelen die de juiste prioriteit hebben gekregen, zal je merken dat er rust in het bedrijf komt. Door regelmatig naar de dringendheid en de prioriteit van je taken te kijken kan je deze op tijd gaan inplannen. Je ziet sneller welk taken er op je afkomen en je kan ze gaan plannen.

De eerste keer dat ik een Masterclass Leiderschap gaf moest ik nog op het laatste moment de landingspagina bijstellen, de verwerking van de inschrijvingen nog op punt stellen, de presentatie nog bijwerken en het werkboek in orde brengen.

Dat was vorig jaar, ik was pas begonnen met de Masterclass Leiderschap. Dit jaar heb ik ineens voor 12 maanden deze Masterclass ingepland. Ik weet nu in de eerste weken van januari al wat er op me af komt. En dit tot in december. Ik kan nu dus al gaan plannen wanneer ik de voorbereidingen ga treffen voor de volgende sessies. Ik kan nu zelfs een deel van de workflow gaan automatiseren, want ik heb er nu voldoende ervaring mee. Dit geeft mij rust. Ik ren niet meer achter de dingen aan, ik voorzie ze, ik plan ze en voer ze tijd uit. Dat is het voordeel van regelmatig naar je doelen te kijken en ze te evalueren.

👇🏼 Vind jij deze tips waardevol? Schrijf je dan in voor één van de volgende Masterclasses Leiderschap. 👇🏼


Tags

Doelen, prioriteit, stress


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.