We verlangen massaal naar meer rust

0  comments

rustRust is recuperatie

Rust, pauze en energiebeheer, het zijn speerpunten in mijn opleiding ‘De Time Management REIS’. In de les leer ik de cursisten om hun energie te kennen en te gebruiken om productiever te werken.

Een onderzoek van de universiteit van Durham toont aan dat we massaal meer rust wensen, dus besteed ik er hier ook de nodige aandacht aan. In het onderzoek, waaraan 18.000 mensen uit 134 landen deelnamen bleek dat 68% meer rust wil.

De oorzaken

De resultaten van het onderzoek komen op een moment dat de drang om druk te zijn het moderne leven definieert en het onderwerp van ‘rust’ bij veel mensen een prioriteit is.

Rust is een concept dat veel breder is dan slaap alleen. Het gaat evenzeer om de fysieke, mentale en spirituele componenten ervan. Tegelijkertijd is er bijzonder weinig geweten over het herstellende effect van rust. Dit is grotendeels omdat dit verschillende betekenissen heeft voor verschillende mensen.

Meer rust

De ondervraagden mochten ook antwoord geven op de vraag naar de activiteiten die ze zouden willen doen om meer rust te hebben:

  • Lezen (58%)
  • In de natuur zijn (53,1%)
  • Alleen zijn (52,1%)
  • Muziek luisteren (40,6%)
  • Vooral nietsdoen (40%)

Wat opvalt aan deze resultaten is dat de bevraagde deelnemers vooral rust zoeken in activiteiten die ze alleen doen. De reden hiervoor is waarschijnlijk te vinden in het feit dat we steeds meer en langer verbonden zijn. Je bent niet alleen constant druk bezig, zowel privé als professioneel, er zijn ook steeds mensen om je heen, zowel live als virtueel. De gekozen activiteiten zijn er duidelijk uit de categorie waar mensen willen ontkoppelen, zowel van de drukte als van de aanwezigheid van mensen om zich geen.

3 Tips voor meer rust

  1. Meer frequente pauzes: Hoewel het productiever lijkt om door te werken van de ochtend tot de lunch is dit juist slecht voor je productiviteit. Lange periodes zitten werkt stress in de hand, en dat is niet goed voor je productiviteit. Daarom is het beter om regelmatig pauze te nemen, zodat het niveau van stress kan dalen en je fysiek en mentaal kan recupereren. Wandel een keer naar de koffiemachine in het andere gebouw, of maak een kleine omweg voor je een koffie neemt. Plan tijdens de middag een wandelende lunchbreak, je zal zien dat deze beweging wonderen doet voor je productiviteit in de namiddag.
  2. Variabele middagpauze: Een langere middagpauze als je wat minder energie hebt, het kan wonderen doen. Tijdens die pauze kan je met collega’s spreken. Dit gesprek kan je er energetisch weer bovenop helpen. Meer tijd voor jezelf nemen tijdens de pauze is de perfecte manier om je gedachten te verzetten.
  3. Meditatie: Meditatie is een super krachtige vorm van rust die wordt onderbenut op de werkplek. Studies tonen aan dat slechts 10 minuten van meditatie stress kan verminderen, en intussen de focus aanzienlijk kan verbeteren. Doe met je werknemers of collega’s een keer een meditatie workshop over de middag. Je kan ook een bedrijf aanspreken dat hierin gespecialiseerd is.

Zorg voor je rust

Hoe twijfelachtig het 9-tot-5 schema ook is, we zitten er op dit moment nog wel mee. In deze tijd komt het er dus op aan dat je zelf zorgt voor de nodige pauze in je werkdag. Door de praktische tips uit dit artikel te gebruiken verhoog je je productiviteit en zorg je voor een beter evenwicht in werk en ontspanning.

Merk jij ook dat te lang doorwerken aan 1 stuk je energie snel aanspreekt? Wat zijn de maatregelen die jij hiertegen neemt? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

[related_post themes="flat"]

Tags

Energie, pauze, rust


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.