Verhoog je wilskracht

0  comments

Vrouw meditatie zonsondergangWilskracht in een notendop

Wat wilskracht is kan je nalezen in het artikel Wat je moet weten over wilskracht.

Waarom heb je wilskracht nodig? Wilskracht stelt je in staat je doelen te bereiken. Daar is echter meer voor nodig. Er zijn drie voorwaarden die moeten voldaan zijn om je doelen te bereiken:

 1. Motivatie – Je hebt een goede motivatie nodig en een duidelijk doel om te beginnen met het behalen van je doelen.
 2. Focus – Controleer je gedrag naar dat doel toe, en zorg dat je focus op dat doel blijft liggen.
 3. Wilskracht – De kracht om te weerstaan aan verleidingen en door te gaan met de acties naar je doel.

Wilskracht is in feite impulscontrole. Hoe eenvoudig is het voor je om je te weerstaan aan de taart op kantoor? Hoe eenvoudig is het voor je om te starten met dat belangrijke project? Daar heb je wilskracht voor nodig. Wilskracht is essentieel om succes te hebben in je leven. Het zit in de prefrontale cortex van je hersenen en daar is het fysiek waar te nemen wanneer jij wilskracht uitoefent. Gezien het een fysiek gebeuren is, kan je het ook trainen, net zoals het trainen van de biceps in de fitness.

Wilskracht bouwen met wetenschappelijk bewezen technieken

De neurowetenschappen hebben door de verbeterde technologieën een beter zicht gekregen op de werking van de hersenen. Hiervoor gebruikt men de laatste technologieën zoals MRI scans en CAT scans. Met deze scans meet men de activiteit in de hersenen bij het uitvoeren van een aantal activiteiten. Zo is wetenschappelijk bewezen dat volgende activiteiten je wilskracht effectief versterken.

 1. Meditatie – Meditatie is als het ware de fitness van je prefrontale cortex. Het effect is niet alleen merkbaar tijdens het mediteren, ook erna merk je het nog, je merkt een toename van je wilskracht op vele aspecten van het leven.
 2. Sport – Er is discipline nodig om je uit je zetel te krijgen en te gaan sporten, om nog een extra rondje te lopen, nog een extra kilometer te fietsen of nog een baantje meer te zwemmen. En discipline bouwt je wilskracht op.
 3. Ademen – Ik weet dat jij al heel je leven ademt, en dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Hier gaat het echter over diep ademen, zoals in een meditatie. Adem diep in gedurende 4 tellen. Houd nu je adem gedurende 4 seconden in en adem gedurende 6 seconden uit. Je merkt gelijk de verandering. Je bent rustiger en minder geneigd om reactief op te treden. Je kan beter weerstaan aan verleidingen als je rustig bent, en zo bouw je dus je wilskracht op.
 4. De juiste actie – Als je elke keer het juiste doet, elke keer je wilskracht toont, dan zal deze sterker worden. Net als je biceps bij voldoende herhalingen in de fitness. Kiezen voor de juiste actie kan door ’s morgens niet op de snooze knop te drukken, door geen ongezonde snacks te eten of door ononderbroken tijd in je dag in te bouwen waarin jij aan je project kan werken.

Wilskracht verliezen

Net zoals je spieren, kan ook je wilskracht in kracht afnemen. Wat nu volgt zijn vanzelfsprekende punten. Het is echter goed om ze een keer op een rij te zetten, ook voor mij, want ik doe het soms ook. Dit zijn punten waarop je wilskracht verliest:

 1. TV kijken – Stop met tv kijken, het is totaal niet goed voor. Je gaat in zombie modus en je bewustzijn daalt. Heb jij je al eens afgevraagd waarom je bij de tv niet kan weerstaan aan de verleidingen van snacks, terwijl je dat overdag wel kan? Een verlaagd bewustzijn is ook een verlaagde wilskracht. Ik kijk soms wel eens bewust naar een film of een serie, ter ontspanning, maar een hele avond voor de tv, dat doe ik al een poos niet meer. Als die stap te groot is voor je, stop dan in eerste instantie met naar het nieuws te kijken. De negativiteit die jaar meekrijgt is dodelijk voor je wilskracht.
 2. Internet – En dan heb ik het over het doelloos surfen, chatten met vrienden, facebook doornemen tot je scrollvinger blauw ziet. Stop er gewoon mee, het levert je niets op en je wilskracht gaat er op achteruit.
 3. Snacken – Ongezonde snacks, fastfood, … alle vormen van emotioneel eten, kan je beter laten. Het zijn momenten waarop je wilskracht volledig onderuit gaat. Je weet immers dat het niet goed voor je is. Elke maar die daarna komt is je wilskracht die het opgeeft.
 4. Laat opstaan – Deze valt in de categorie discipline. Heb jij de discipline om op tijd op te staan? Dat bouwt je wilskracht op. Blijf je graag wat langer liggen? Dan … je weet het wel.
 5. Alcohol, roken, drugs – Je weet dat het niet goed voor je is. Elke keer je het moeilijk hebt nee te zeggen tegen deze verleidingen, is dat een tekort aan wilskracht. Door er aan te weerstaan bouw je de discipline op en dus ook je wilskracht.

Wilskracht voor de ganse dag

Wil jij je wilskracht opbouwen, dan doe je dat door de slechte gewoonten te vervangen door goede. In plaatst van te gaan roken, gaan mediteren bijvoorbeeld. Dat is goed voor je wilskracht en voor je gezondheid.

Ik nog 1 actiepunt voor je. Want ik wil niet dat je dit bericht zomaar leest en dan weer verder gaat. Ik wil dat jij actie neemt en je toekomst zelf gaat bepalen. Dat jij er voor gaat om je doelen waar te maken.

Neem deze twee acties:

 1. Welk punt kan jij doen om je wilskracht te verhogen? Kies er 1, probeer ze niet allemaal tegelijk te doen. Begin met één en ga daarna verder.
 2. Wat doe jij vandaag dat je wilskracht onderuit haalt? Kies er ook hier één en ga daarmee aan de slag

Vervang wat je hebt genoteerd in punt twee door punt 1 en je bent bezig je wilskracht te trainen. Je zal het verschil snel merken.

Schrijf jouw antwoord op de 2 vragen in het commentaarveld hieronder.  Je krijgt altijd antwoord!

Ik wens je veel succes,
Peter

PS: DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Like, tweet, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

[related_post themes="flat"]

Tags

Energie, verleiding


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.