Vasten en Time Management

0  comments

vasten
rtp411 @ Freedigitalphotos.net

Vasten

Er is momenteel veel discussie over alternatieve initiatieven in verband met vasten. Het gaat dan niet langer over 40 dagen vasten, wel over 40 dagen minder …

Elk van deze initiatieven daagt je uit om 40 dagen iets minder te doen. Dat iets kan zijn

  1. Vlees eten
  2. Surfen op het Internet
  3. Je smart phone gebruiken
  4. Alcohol consumeren
  5. Afval produceren

Met andere woorden, er komen een pak initiatieven naar boven. Nu is de vraag, wat heeft dit alles met time management te maken?

Als we even kijken naar de oorsprong van vasten. De oorsprong zou religieus zijn. Mensen werden aangemoedigd deel te nemen aan de vasten omdat de voorraden beperkt waren. Kijk maar eens naar de periode waarin vasten valt. De wintervoorraad was flink afgenomen, en op de nieuwe oogsten is het nog even wachten. Mensen moesten het met wat minder doen om er voor te zorgen dat er nog voldoende voedsel was tot de nieuwe oogsten.

Vandaag kennen we geen voedselschaarste meer in het westen. Dat wil niet zeggen dat vasten niets meer kan betekenen. Laten we nog even terug gaan naar het verleden. In vastentijd was alles sober, er was geen overdaad, geen luxe. Mensen kwamen, noodgedwongen, meer tot zichzelf.

Aristoteles (384 – 322 vóór Christus) was van gedacht dat luxe en een gestaag zoeken naar steeds meer materieel bezit niet leiden tot een gelukkig leven. Dat lag volgens hem in beperkt bezit en met mate genieten. Ook dit is een manier om in contact te staan met zichzelf.

Daar ligt het verband met time management. Vandaag de dag zijn we altijd druk bezig. Er is een overvloed aan informatie, taken en plichten. Dit alles komt binnen via je smart phone, tablet, laptop, computer, smart tv, … er is teveel om op te noemen. En elk van deze producten schreeuwt om je aandacht.

Vasten om contact te leggen met jezelf

Vaak nemen we geen tijd meer voor onszelf. Het eerste dat we ‘s morgens doen is de telefoon of tablet nemen om de nieuwste updates te zien. ‘s Avonds is dat vaak ook het laatste wat we zien. Er is nooit nog eens een moment van ‘echte rust’.

En wat als we de tijd nu eens even zouden stilzetten? Niet letterlijk uiteraard, tijd zal altijd doorlopen. Dat wil echter niet zeggen dat jij dat ook moet doen, altijd maar doorlopen. Gebruik deze periode van vasten voor jezelf. Niet minder maar meer… Meer rust, meer contact met jezelf. Zo laad jij je batterij weer op en kan je er weer tegenaan.

Vasten met tijd?

Geef toe, we zijn dat niet meer gewoon, stilstaan, even stoppen en naar onszelf luisteren. Ik ben echt van mening dat je dit nodig hebt om op lange termijn te blijven functioneren. Wat kan je doen om mee te ‘vasten’?

  1. Ga offline – laat het online gebeuren je gedachten niet meer beheersen. Als je dit nog nooit hebt gedaan kan het even duren. Geef aandacht aan wat er om je heen gebeurt. Kijk eens echt om je heen en ervaar de rust van niet alles te willen weten wat er op een ander gaande is.
  2. Meditatie – Weet je wat meditatie voor je kan doen? Het brengt je rust, laat je gedachten tot rust komen en geeft je fysieke ontspanning. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft meditatie niets te maken met religie en is het ook niet langer iets dat bij een subcultuur hoort. Meditatie is voor velen een dagelijks moment geworden om tot rust te komen.
  3. Sport – Sporten vraagt je volle aandacht. Het geeft je energie en motivatie. Bovendien is het een goede gelegenheid om even met je gedachten ergens anders te zijn. Tijdens het sporten, zeker als het intensief is, kan je maar moeilijk piekeren over alles waar je mee bezig bent. Je lichaam vraagt alle aandacht en energie bij het sporten.
  4. Lees een boek – Het scherm van je smart phone, tablet, laptop of pc, ze geven allemaal licht. Meer bepaald wit licht. Dit heeft een effect op je lichaam. Hoe meer licht er binnenkomt, hoe meer je wakker bent. Dat is een natuurlijke reactie. Je lichaam ziet niet het verschil tussen kustlicht en zonlicht. Daarom is het gebruik van een verlicht scherm voor het slapen gaan niet aan te raden.
  5. Speel muziek – Muziek spelen vraagt een hoge mate van concentratie. Je gedachte even laten afdwalen heeft vaak tot gevolg dat je ‘er naast zit’. Het is dus een ideale activiteit om je hoofd leeg te maken van zorgen en te concentreren op je muziek. Tijd lijkt ook geen vat te hebben op je als je muziek speelt.
  6. In de natuur gaan – In het bos of op de heide gaan wandelen of uitwaaien op het strand. Gaan fietsen of lopen in het bos langs het kanaal. Het zijn allemaal rustgevende activiteiten, weg van alle drukte en online gebeurtenissen. Voor mij is een paar uurtjes gaan fietsen een ideaal moment om mijn hoofd leeg te maken. Even de gedachten de vrije loop laten. Vaak werkt dit nog inspirerend ook.
  7. Een rustgevende activiteit – Het hoeft geen boek te zijn, er zijn nog andere bezigheden waar geen scherm bij komt kijken. Wat je doet hangt af van je eigen voorkeur. Het is vooral belangrijk dat je er rust in kan vinden.

Bij elk van deze 7 punten is je aandacht hier en nu vereist. Dat wil zeggen dat je niet kan piekeren over het verleden en niet kan dromen over de toekomst. Droom niet over je toekomst, plan je toekomst.

Doe jij mee aan vasten, op welk vlak dan ook? Wat denk jij van het gebeuren rond de 40 dagen? Is het iets dat je aanspreekt of waardoor jij je laat uitdagen?

[related_post themes="flat"]

Tags

meditatie, natuur, rust, Sport, vasten


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.