Uitstelgedrag – Plan een Betere Toekomst!

0  comments

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag
zelfstandig naamwoord (V.)
Het ruïneren van je eigen leven zonder aanwijsbare reden

Voor iemand die te maken heeft met echt uitstelgedrag is dit geen keuze, maar een levenswijze. Het gaat dus niet op om gewoon te zeggen: Stop dan met uitstellen. Dat is als tegen een roker zeggen: Stop dan met roken. Ook bij uitstelgedrag komt hier veel meer bij kijken omdat we spreken van een gedragsverandering.

Iedereen stelt wel eens uit, en soms is dat niet eens zo erg. Echter, volgens onderzoek zou maar liefst 20% chronisch voorkomen moeilijke taken op te nemen en bewust op zoek gaan naar afleidingen. Bij studenten zou dit cijfer een pak hoger liggen tussen de 80% en 90% zelfs!

Waarom we uitstellen is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn vele redenen waarom je last kan hebben van uitstelgedrag. Het resultaat is echter heel gelijkaardig, je begint niet aan je taken, of je werkt ze niet af.

Kies voor een beter leven

Zou het niet allemaal een stuk eenvoudiger zijn, moesten we niet meer uitstellen? Ik kan zo een heleboel dingen bedenken die beter zouden lopen zonder uitstelgedrag van mijn kant.

Stop met denken en ga aan de slag

Een manier van uitstellen is dat je te lang nadenkt over dingen. Je wil ze eerst helemaal uitgedokterd hebben voor je er aan begint, je moet alle informatie hebben, je wil alle onzekerheden weggewerkt hebben. Maar je kan niet altijd alles weten of alles voorzien. Soms komen die dingen maar gaandeweg op je pad. Het is dus door aan de slag te gaan dat je meer informatie en zekerheden krijgt.

Maak een taak niet groter dan ze is

“Putting an easy thing off makes it hard. Putting a hard thing off makes it impossible.”
~ George Claude Lorimer

“Putting an easy thing off makes it hard. Putting a hard thing off makes it impossible.” George Claude Lorimer

Click to Tweet

Een taak kan moeilijker worden naarmate je ze langer uitstelt. Je gaat er mentaal meer mee bezig zijn, en je weerstand voor de taak neemt alleen maar toe. Doordat je de taak uitstelt denk je er waarschijnlijk alleen maar op negatieve manier aan. Hoe langer je een taak uitstelt hoe negatiever je gedacht erover zal worden.

Zet de eerste stap

Als je te ver in de toekomst probeert te kijken lijkt elke opdracht of taak onmogelijk. Je voelt je overweldigd door de hoeveelheid werk die op deze manier op je afkomt en begint niet aan de taak.

Het is goed om te plannen voor de toekomst. Als je dat hebt gedaan is het echter nodig om je aandacht weer naar het huidig moment te brengen. Kijk nu wat je nu kan doen om dat toekomstig plan waar te maken. Dat is de eerste stap, die is waarschijnlijk zeer klein en niet overweldigend. Door deze eerste stap te zetten veranderd er mentaal iets. Je hebt het gevoel dat je iets gedaan hebt om je doel te bereiken!

Start met je moeilijkste taak

Zit je verveeld met een taak? Je ziet er tegenop omdat het oncomfortabel is, omdat het veel werk is, of veel verantwoordelijkheid. Doe deze taak als eerste, het gevoel van opluchting dat je erna hebt zal de rest van je taken als vanzelf doen lopen. Je to-do lijst voelt plots een pak minder zwaar. Je kan straks ook terugkijken op een dag waarin je veel hebt gedaan gekregen.

Werk iets af

“Much of the stress that people feel doesn’t come from having too much to do. It comes from not finishing what they started.” ~ David Allen

“Much of the stress that people feel doesn’t come from having too much to do. It comes from not finishing what they started.” ~ David Allen

Click to Tweet

Niets is immers zo vermoeiend als een onafgewerkte taak. Deze taak blijft in je gedachten spoken, tot ze afgewerkt is. Je blijft in de negatieve sfeer zitten van iets dat niet klaar is. Op het eind van de dag ben je moe en prikkelbaar en je weet niet eens waarom.

Bekijk je taken een keer. Zit er iets tussen dat je wil afwerken, maar het is er nog niet van gekomen? Werk deze taken eerst af en je zal zien dat je mentaal plots in helder weer terecht bent gekomen. Je hebt plots weer meer overzicht, meer duidelijkheid.

Er is echter geen wet die zegt dat alles afgewerkt moet zijn. Als je een boek aan het lezen bent en het bevalt je niet, lees dan gewoon een ander. Als je dit als excuus gebruikt op een belangrijke taak niet te doen is dat waarschijnlijk geen goed idee.

Plan je toekomst zonder uitstelgedrag

Plan je toekomst, maak plannen en werk er aan. Stel je dromen en je plannen niet uit om nog een clipje te zien op Youtube of om nog een keer je Facebook te controleren. Welk plan heb jij al veel te lang uitgesteld? Laat het weten in de reacties.


Tags

afgewerkt, Uitstelgedrag


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.