Thuiswerken, 5 fatale gewoontes

Fataal voor je productiviteit

Thuiswerk
Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Thuiswerk kan voordelen bieden die je bij kantoorwerk niet hebt. Zo kan je in je pyjama werken en verlies je geen tijd in ellenlange files. Thuiswerkers worden echter ook geconfronteerd met de grootste uitdaging: Het onderhouden van de discipline om productief te zijn.

Thuis is er geen sociale controle en je bepaalt zelf je agenda. Dat wil ook zeggen dat je er zelf voor moet zorgen dat er geen afleidingen zijn en dat je nuttig gebruik maakt van je tijd. Als jij productief wil zijn moet je die afleidingen uitschakelen en je focus scherp stellen.

5 gewoontes die je productiviteit onderuit halen

 1. Sociale media
  Er kruipt geweldig veel tijd in het controleren van je sociale media zoals Twitter, Facebook, Hives, Snapchat … .
  Om de verleiding deze media na te kijken te controleren kan je jezelf af en toe toestemming geven. Elke paar uur bijvoorbeeld, tijdens je pauze. Heb je geen pauze, zet de sociale media dan uit!
 2. Starten zonder plan
  Je dag starten zonder plan is net als op reis gaan zonder map (of navigatie). Zonder plan ga je zelf je taken verzinnen om zo je dag te vullen. Het kan zo moeilijk worden om overzicht te houden over je taken en je doelen.
  Met een duidelijke strategie weet je perfect wat je doel is, dus ook wat je te doen staat. Zo krijg je de focus die nodig is om dingen gedaan te krijgen. Maak een lijst van je taken, dit helpt je om gefocust te blijven.
 3. Werken met de TV aan
  De tv aanzetten terwijl je werkt is een belangrijke afleiding. Niet alleen voel je de neiging om te gaan kijken, net als bij de sociale media. Hier komt ook nog eens bij dat er geluid en bewegende beelden schreeuwen om je aandacht.
  Wil je toch het geluid van de tv, om naar muziek te luisteren bijvoorbeeld, zorg dan dat je de tv niet ziet.
 4. Surfen op het Internet
  Of je nu thuis werkt of op kantoor, de meeste professionals laten zich wel eens verleiden tot wat surfen op het Internet. Het gevaar bij websurfen is dat de tijd snel uitloopt. Je klikt immers door van website naar website. Het is bijzonder moeilijk om zo de tijd nog bij te houden. Het mag dan ook duidelijk zijn dat op deze manier zeer veel tijd kan worden verspild.
 5. Niet bewegen
  Als je de hele dag stilzit en niet af en toe in beweging komt, dan is dat ook een verspilling van tijd. Vooral bij thuiswerken is het eenvoudig als je de hele dag thuis bent. Je moet er immers niet eens voor naar buiten. Beweging verhoogt je productiviteit, een hele dag aan je bureau zitten en niet bewegen is dus nadelig voor je productiviteit.
  Wissel de lange uren aan je bureau dus af met beweging. Kies wat je het liefst doet en start klein als dat nodig is. Het is immers in het voordeel van je productiviteit!

Thuiswerken met focus

Zonder de afleiding van collega’s op kantoor, vergaderingen en zelfs het samen gaan lunchen, kan thuiswerken productiever zijn dan werken op kantoor. Als jij bereid bent om de gewoontes die je productiviteit fnuiken te laten vallen.

Vraag: Werk jij wel eens thuis? Welke gewoonte heb jij die je productiviteit onderuit haalt, en hoe kan jij hier vandaag nog mee stoppen? Laat het hieronder weten.

[related_post themes="flat"]

Tags

productiviteit, social media, thuiswerken


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.