Gebruik de Techniek van het Spannend Verhaal

0  comments

spannend_verhaalElk Spannend Verhaal heeft een cliffhanger

Wat denk jij van cliffhangers? Ze lijken wel deel uit te maken van elk spannend verhaal of serie.

Ik ga eerlijk zijn, ik heb er een haat-liefde verhouding mee.

Het begon al toen je nog heel klein was. ’s Avonds bij het slapen gaan las iemand (je moeder, vader, of iemand anders) je een verhaal voor. Net wanneer ze aan het spannende stuk kwamen, klapten ze het boek dicht en zeiden: ‘De rest is voor morgen’.

Of wanneer je een serie kijkt en op het einde ontwikkelt zicht nog een plot, de spanningsboog bouwt plots weer sterk op, om dan te eindigen.

Vandaag laat ik je zien hoe jij voordeel kan halen uit deze techniek om je werk gedaan te krijgen. Deze techniek laat je productief werken van bij de start van je dag.

Ik ben er zeker van dat je het geweldig zal vinden.

De techniek van het spannend verhaal

Als je bent zoals ik, dan vind je het eenvoudig om door te gaan eenmaal je in de flow zit.

Maar als het vroeg in de ochtend is en je hebt nog niets gestart, dan ontbreekt af en toe de zin om te beginnen.

Er zijn drie dingen die leuker zijn dan met je hoofd in je werk te steken:

  1. Je e-mails lezen, dat is toch ook werken, niet?
  2. Een virale video kijken, gewoon als tussendoortje om dadelijk aan je werk te kunnen beginnen.
  3. Een babbeltje slaan met je buur. Of dat nu je echte buur is of een collega op het werk, niets zo gezellig als de dag starten met wat social talk, toch?

Klink dit bekend?

Hier komt de techniek van het spannende verhaal van pas.

Stel dat je een stuk van een verhaal hoort en dan moet wachten op de rest. Dan blijf je met de vraag zitten wat er daarna zal gebeuren.

Je kan deze ‘spannend verhaal’ techniek ook gebruiken in je werk. Als je aan een project werkt, laat dan nog wat werk over voor morgen. Of schrijf de volgende stappen die je wil zetten alvast op voor de volgende keer dat je aan dit project werkt.

Bij het schrijven van een blog artikel bijvoorbeeld, laat ik soms een paar punten open. Ik bedenk wel al de punten die ik nog wil toevoegen. Als ik er in slaag het artikel in één keer af te werken, dan schrijf ik enkele taken op voor morgen. Zo kijk ik ernaar uit om die taken morgen af te werken. Bovendien start ik op deze manier de dag niet met een leeg blad voor me en mijn taken blijven me bij, omdat ze niet zijn afgewerkt. Dit principe zag je al in het artikel over Het Zeigarnik effect.

Hoe pas je de techniek van het spannend verhaal toe?

Neem een taak waar je graag vooruitgang mee wil boeken.

Bijvoorbeeld, je wil een aantal draft e-mails klaarzetten die je wil uitsturen om welke reden dan ook (een vraag, opleidingen, …). Het is je doel om elke dag 5 e-mails te versturen. Je stuurt de eerst 5 op maandag en dan?

Je kan dan een van de volgende taken op je lijst zetten

  • Een lijst van 5 namen die je morgen wil contacteren
  • Een aantal bedrijven waarvan je de contactpersonen wil zoeken
  • Een aantal e-mails in draft, klaar om te versturen

Het belangrijkste is dat je elke dag in de flow blijft. Plan op het einde van de dag een paardingen die je morgen moet doen. Ook als het even tegenzit en je niet gedaan hebt gekregen wat je dacht, zorg dat er steeds taken in ‘de pipeline’ blijven, zodat je niet stilvalt.

Je wil op het einde van elke dag eindigen met een cliffhanger in je spannend verhaal. Zit ’s morgens niet meer te wachten op inspiratie of naar je scherm te staren je afvragend wat je vandaag gaat doen.

Wat als je een taak niet gedeeltelijk kan doen?

Wat als waar je aan werkt in segmenten moet afgewerkt worden?

Laten we sporten als voorbeeld nemen. Als je gaat wandelen, joggen of fietsen, dan kan je niet halverwege beslissen dat je de rest morgen wel zal doen. Althans, dat hoop ik toch.

Hoe zet je dan voor jezelf de motivatie op om morgen weer verder te gaan?

Dat kan je doen door jezelf te verplichten verder te gaan waar je gebleven was. Als je bijvoorbeeld naar een bepaald punt bent gelopen, zoek dan een ander punt waar je morgen wil raken.

Een andere manier om de techniek van het spannend verhaal te gebruiken is je loopschoenen en een vers paar sokken in een ruimte laten, waar je er niet naast kan kijken. In plaats van je schoenen op te bergen, zet je ze naast de deur en leg je je loopkleding naast je bed, zodat je morgen verder kan.

Nu is het jouw beurt

Je hebt een paar voorbeelden gekregen om de techniek van het spannend verhaal te gebruiken. Nu is het aan jou om dit in praktijk te brengen.

Wat je is grootste doel dat je wil bereiken? Wat kan je doen om jezelf aan te zetten hier morgen mee verder te gaan?
Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

En als je dit nog niet hebt gedaan, waarom download je dan niet mijn e-boek over efficiënter mailen, want minder tijd spenderen aan je mail is toch zo’n doel dat je wil bereiken?

[related_post themes="flat"]

Tags

motivatie, verhaal, Zeigarnik


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.