Stress aanpakken

0  comments

StressStress is heel erg in de media de laatste tijd. Waarom is dit, wat is het gevolg hiervan? Waarom krijgen we stress, en wat kunnen we doen om die stress aan te pakken?

Allemaal zeer goede vragen over stress …

Wat is stress?

Stress is een reactie van je lichaam op omstandigheden van buitenaf, of in jezelf. Als je stress voelt komen er bepaalde chemische stoffen vrij in je bloed. Die stoffen zijn er om je sterker te maken en je extra energie te geven, en dat is goed in bepaalde situaties. Als je moet vluchten uit een gevaarlijke situatie bijvoorbeeld. In andere situaties is het niet goed, als de stress emotioneel is en er is geen uitlaatklep voor die energie.

Bovendien hebben de chemische stoffen een versterkend effect op sommige organen en een beperkend op andere. Dat wil zeggen dat je lichaam niet meer in balans is. Te lang onder stress zitten put dus niet alleen je energie uit, maar is ook schadelijk voor je lichaam.

De gevolgen hiervan zijn ons allen gekend, mensen die te lang onder stress hebben gestaan vallen ziek. Alleen is dat niet voor een verkoudheid, of een griepje, het gaat dan over langdurig werkverlet.

Het goede nieuws is dat stress kan voorkomen worden, vandaar dat sinds 1 september een nieuwe wet werkgevers verplicht om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen stress en burn-outs op de werkvloer.

Ik heb op de werkvloer nog niet veel zien veranderen. Dat wil niet zeggen dat jij niet kan doen …

Oorzaak en gevolg van stress

Oorzaken

Stress is voor iedereen anders. Verantwoordelijkheden, nieuwe uitdagingen, omvangrijke werklast … de oorzaken van stress zijn talrijk. Algemeen gesproken kunnen we de grootste oorzaken stress onderbrengen in deze categorieën.

  • overbelasting: te veel werk (thuis of op het werk), te moeilijke taken of te weinig rust
  • onderbelasting: verveling, te weinig verantwoordelijkheden
  • verlies: overlijden, ontslag, scheiding
  • controleverlies: plotseling ziek worden, ongehoorzame kinderen

Gevolgen

De gevolgen van stress uiten zich op psychisch vlak:

  • Angstgevoelens
  • Verminderde concentratie
  • Lusteloosheid
  • Depressie
  • Onzekerheid

Er zijn echter ook fysieke gevolgen:

  • Blokkades, bijvoorbeeld in je nek, schouders, rug.
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Verlies van eetlust
  • Slapeloosheid
  • Verhoogde bloeddruk
  • Verlaagde immuniteit, waardoor je sneller ziek bent

Zo doe je er iets aan…

Pak je stress aan

  1. Pak je uitstelgedrag aan – Uitstelgedrag is een grote oorzaak van stress. Het zorgt er immers voor dat je deadlines steeds strakker komen te liggen, en jij meer onder druk komt te staan. Hierdoor is er minder ruimte voor ontspanning en werk je regelmatig over wat de vermoeidheid in de hand werkt. Bovendien kan je, als de druk te groot is, het gevoel krijgen dat je geen controle meer hebt.

Meer weten over uitstelgedrag en stress?

Schrijf je dan in voor het GRATIS Webinar ‘Pak je uitstelgedrag aan

Wanneer?  Maandag 22 februari 2016
Uur?     Van 10u tot 11u30
Kost?    Gratis

  1. Duidelijke communicatie – Als er geen open communicatie mogelijk is heb je het gevoel dat je niet kan zeggen wat je wil. Als in communicatie altijd een conflict schuilt, dan voelen mensen zich onzeker en het schept een milieu van wantrouwen. Duidelijke communicatie is ook verantwoordelijk voor het correct overbrengen van verwachtingen.
  2. Verwachtingen – Als je duidelijk communiceert wat je van een ander verwacht, dan weet die ander ook precies wat te doen. Dan heeft de ontvanger een gevoel van controle over de uit te voeren taken. Dit werkt ook in de andere richting, als je weet wat een ander van je verwacht voelt dat een stuk comfortabeler aan. Specificeer verwachtingen op een duidelijke manier om stress aan beide kanten te voorkomen. Want de stress die je geeft met onduidelijke verwachtingen, komt terug in de vorm van een resultaat dat niet 100% voldoet aan je verwachtingen.
  3. Ontspannen – Ontspanning en werk breng je misschien niet gelijk met elkaar in verband. Het is echter perfect mogelijk ook op het werk te ontspannen, tussen de taken door. Dat kan door te werken in blokken van concentratie, afgewisseld met ontspanningsmomenten. Dat kan gaan van het halen van een koffie of thee tot een wandeling tijdens de lunch. Persoonlijk ga ik graag een keer fietsen tijdens een langere middagpauze. Heb je die mogelijkheid niet? Dan is vast wel een park, bos of zelfs een laan met wat bomen in de buurt.
    Ook thuis kan je werken aan je ontspanning door te sporten, of met meditatie.
  4. Voorkom onderbrekingen – Onderbrekingen waar je zelf geen vat op hebt zijn erg stresserend. Denk hierbij aan een collega die je komt storen, een manager die je iets komt vragen terwijl je bezig bent, … Doordat je er zelf geen vat op hebt zijn deze ook moeilijk te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld jezelf afschermen door oortjes of een hoofdtelefoon op te zetten. Werkt dit niet, vraag de persoon die je onderbreekt dan om later terug te komen, en leg ook uit waarom.
  5. Concentreer je – Door geconcentreerd aan een taak te werken heb je het gevoel in controle te zijn. Je bent bezig met wat op dit moment belangrijk is, en dat geeft je een zekere gerustheid. Nu is het vandaag in veel kantoren moeilijk om je te concentreren. Gebruik dan die hoofdtelefoon of die oortjes om muziek op te zetten die je afsluit van de buitenwereld.
  6. Krijg controle – In de punten hierboven is controle al een paar keer vermeld. Het gevoel geen controle te hebben geeft stress, je weet niet wat er gaat komen, je weet niet of je je taken klaar krijgt, … Dit gevoel kan je krijgen als je teveel te doen hebt of als alles wat je moet doen prioriteit heeft. Wees streng voor jezelf wat je echt prioriteit geeft en nog strenger met de hoeveelheid werk die je op je neemt gedurende een werkdag. Plan jij bijvoorbeeld 8 uur in op 1 werkdag, dan voorspel ik dat je stress zal voelen tegen het eind van de dag. Dat is immers het moment dat jij zal merken dat je er niet geraakt.

Stress hoeft niet

Los van de wettelijke verplichting aan de werkgevers, ben jij als manager verantwoordelijk voor je team. Je wil dat team zien presteren in de best mogelijke omstandigheden. Daar maakt stress geen deel van uit.

Als werknemer voel jij je zelfs beter als er geen stress bij komt kijken. Je gaat met meer plezier werken.

Vraag hulp

Als de bovenstaande tips je geen uitweg bieden, als je niet goed weet waar te beginnen, vraag dan hulp. Het gevoel alles alleen te moeten doen is immers ook een grote stress factor. Maar je hoeft het niet alleen te doen, je kan hulp zoeken.

Wil je hier meer over weten? Schrijf je dan in voor het gratis webinar ‘Pak je uitstelgedrag aan‘.

Of stel je vraag in de opmerkingen! Je krijgt altijd reactie.

[related_post themes="flat"]

Tags

communicatie, plannen, stress


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.