Stel je doelen voor 2022

0  comments

Het is de tijd van het jaar om plannen te smeden voor 2022

Het is weer tijd om te gaan denken aan de plannen van volgend jaar. Het jaar 2022 staat voor de deur, en daar kan je maar beter voor plannen. 

Te vroeg? Echt niet, voor een planning van een heel jaar wil je niet over één nacht ijs gaan.
Het is immer niet zo eenvoudig! Je agenda staat al vol, het bedrijf moet ook blijven draaien. Wel kijk eens heel kritisch naar je agenda. Hoeveel van de tijd in je agenda heb jij zelf gereserveerd?

Vind je dat een rare vraag? Wel, heb je nog nooit een dag gehad waar je niets gepland had, die dan toch een drukke dag bleek te zijn? Op dat moment kan jij je afvragen aan welke prioriteiten je die dag hebt gewerkt. Waarschijnlijk niet aan je eigen prioriteiten, gezien je niets gepland had.


Tijd reserveren

Daarom is het belangrijk om te beginnen met tijd te reserveren. Reserveer tijd in je agenda om je doelen voor 2022 uit te schrijven, en hou je daar ook aan. Het is heel eenvoudig om iets in je agenda te zetten en als het erop aankomt toch iets anders te doen. Omdat de omstandigheden er om vragen, uiteraard. Fout! Jij hebt dan toegelaten dat er iets tussenkomt, alleen met jouw goedkeuring kan je planning veranderen. Het is heel wat moeilijker om iets in je agenda te plannen en je daar aan te houden. Precies omdat er zoveel op ons afkomt elke dag. Het is kwestie van je daartegen te verzetten.


Concentratie

Je zet je eraan om je doelen voor 2022 te gaan uitwerken. Je zit daar voor een leeg blad en je gedachten gaan naar al dat werk dat er nog te doen is ... De neiging om dan aan het werk te gaan met waar je aan dacht is zeer groot, te groot soms. En dan merk je dat je er niet aan bent toegekomen om je doelen uit te schrijven. Morgen nog eens proberen dan?

Schakel alle afleidingen uit, je telefoon, je computer, je tablet, ... alles wat je kan onderbreken in je concentratie. Weet ook dat er naast afleidingen van je toestellen of personen, wat we externe onderbrekingen noemen, ook interne onderbrekingen zijn. Dat zijn onderbrekingen doordat je aan iets anders denkt dan waar je mee bezig bent. Dat kan een andere taak zijn, maar ook dat je bijvoorbeeld zin hebt in een tas koffie, de post nog moet uithalen of nog iemand wil spreken.

Een goede manier om van onderbrekingen af te komen is door je er in eerste plaats bewust van te worden. Dat doe je door elke onderbreking, extern en intern, te noteren. Schrik niet, het zijn er veel meer dan wat je nu denkt. Probeer het maar eens. Laat in de reacties hieronder weten hoe vaak je een onderbreking hebt genoteerd!


Groot, heel groot dromen

Begin je doelen te stellen met te kijken naar waar jij van droomt. Vul bijvoorbeeld deze zin aan: Op 31 december 2022 wil ik ... . Door er een datum op te zetten is die droom plots een doel. Wees ook heel specifiek in wat je wil. Zeg niet ik wil meer omzet, nee zeg ik wil 20% meer omzet. Ik wil 15% meer klanten. Hoe specifieker, hoe beter jij kan gaan plannen om dat doel te bereiken. Stel dat je 12 maanden hebt om 20% stijging in omzet te realiseren, dan kan je als doel stellen maandelijks 1,7% omzetstijging te noteren. Haal je op een maand meer of minder omzet, dan kan je gaan bijsturen. 

Lijkt 20% je veel te veel? Geweldig! Ga er toch voor om te plannen naar de 20% groei. Je zal zien dat dat een positief effect heeft op je resultaten. En misschien, waarschijnlijk zelfs, haal je die 20% niet. Het zal in elk geval meer zijn dan wat je zou bereiken zonder dat ambitieuze doel! Geloof me, ik heb het al gezien bij mijn klanten.


Wees flexibel

Als het leven je één ding heeft getoond is dat de onvoorspelbaarheid van elke dag. Je kan plannen zoveel je wil, je kan nooit garanderen dat de dagen zullen lopen zoals jij gepland had. En dat is ook niet erg!

Een plan is niet meer dan dat, een plan. Zolang jij trouw blijft aan je doel kan het zijn dat je regelmatig moet bijsturen. Het spreekwoord 'Alle wegen leiden naar Rome' gaat misschien niet meer op. Maar er zijn wel meerde wegen om in Rome te geraken. Er zijn ook meerdere wegen, of manieren, om je doelen te bereiken. Zolang je het einddoel niet wijzigt, is er veel mogelijk.

Het hangt allemaal af van je flexibiliteit. Hoe ga jij om met verandering als blijkt dat je op je geplande manier niet verder kan? 

Denk in oplossingen! We hebben nogal snel de neiging om negatief te gaan denken als iets niet lukt. 'Zie je wel, ik wist dat het niet zou lukken'. Of ook 'Dat moet mij weer overkomen, er lukt nooit iets bij mij, ...'. 

Wat als je op zo'n moment eens niet kijkt naar het probleem, maar naar de oplossing. Zeg dan 'Ok, dit werkt niet, wat kan ik doen om het anders aan te pakken?'. Je voelt gelijk aan dat dit een heel andere energie is. Dit is naar voor kijken, hoop hebben. Het vorige is ter plekke blijven staan en ... opgeven.


Ga aan de slag en stel je doelen voor 2022

Ga nu aan de slag, het is maar door actie te nemen dat er iets kan veranderen. Neem je agenda erbij en plan elke week minimaal een uur om je doelen voor 2022 uit te werken. Deel in de reacties hoe je dit hebt aangepakt en wat het voor je doet. Zo kunnen we van elkaar leren, wat vandaag toch erg belangrijk is!

Ik wens je heel veel succes met het stellen van je doelen en hoop dat jij een geweldig 2022 mag hebben.


Tags

Doelen, productiviteit


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.