Wat sport je kan leren over werken

0  comments

sportSport versus werk

Ik zie een groot verschil tussen hoe mensen sporten en werken. Er zijn nochtans grote overeenkomsten te zien. Onze manier van sporten kan een inspiratie zijn voor onze manier van werken.  Sport je niet? Dan weet je gelijk waar te beginnen.

Stel een doel

Wie sport zet zich een doel. Je wil een marathon lopen, een fietswedstrijd rijden, een triatlon doen … Er zijn veel doelen te stellen. Het eerste belangrijke punt is dat je een doel stelt in functie van je huidige situatie. Wie nog nooit heeft gelopen schrijft zich beter niet in voor een marathon. Door kleinere wedstrijden als doel te stellen kan je die marathon uiteindelijk wel bereiken. Wie nog nooit heeft gezwommen kan beter op dat vlak wat doelen bereiken vooraleer mee te doen aan een triatlon.

In je werk is dit net zo. Een bepaalde taak of opdracht kan een marathon zijn. In plaats van te richten op die marathon kan je dan ook beter kleinere doelen voorop stellen. Kleinere doelen die haalbaar zijn, maar nog steeds een uitdaging. Als je al de kleine doelen hebt bereikt, dan heb je ook je marathon. Deel je werk dus op in kleine overzichtelijke taken om zo het geheel aan te kunnen.

Plan vooruit

Nu je een doel hebt gekozen kan je hier naartoe gaan plannen. Wie 100 km wil fietsen, stelt als doel een kleinere tocht van 40 km. Nu komt het er op aan die rit te plannen. Welke route ga je volgen? Hoeveel drinken neem je mee, neem je iets te eten mee? Welke kleding doe je aan? Neem je een regenvest mee?

Als je een taak of opdracht start is het evenzeer belangrijk dit te plannen. Wat of wie heb je nodig om dit te doen? Moet je nog informatie opzoeken? Heb je nog bijkomende resources nodig? Is er tijd ingepland in je agenda om dit te doen?

Start met de training

Nu je een doel hebt, en je hebt de planning gemaakt, nu komt het er op aan om er aan te beginnen, start je looptraining, fietstraining, zwemtraining. Het is maar door effectief te trainen dat je klaar zal raken voor je doel.

Dit is een redelijk evident punt, zeker in je werk. Als je niet werkt geraak je er niet. Alleen, doordat je nu een doel hebt weet je ook duidelijk waar je moet geraken, en door planning weet je ook hoe.

Stuur bij indien nodig

Bij een sporttraining kan het altijd fout lopen. Je kan zoek worden of je kan blessures oplopen. Wat wil dit zeggen voor je marathon of triatlon? Raak je niet meer op tijd fit om deze te halen? Wat doe je dan? Je plant voor een volgende triatlon of zwemwedstrijd.

Hier zie je vaak een verschil in werken en sporten. Als het in het werk fout loopt, dan geven we vaak op en gaan we iets helemaal anders doen. Dit laat echter een bittere smaak na, het opgeven, het niet lukken. In het artikel ‘De slimme manier om met falen om te gaan’ werd dit al besproken. In het sporten lijkt het logisch dat als we de marathon van Brussel dit jaar niet halen dat we dan een andere marathon als doel kiezen. Die van Brussel doen we dan volgend jaar wel. In je werk kan je dit ook doen. Als je een deadline niet kan halen, overleg dan zo snel je dit weet om een nieuwe deadline te krijgen. Dit kan eventueel dezelfde datum zijn, maar met minder op te leveren. Het kan ook een latere datum zijn met dezelfde inhoud. Wat het ook is, belangrijk is dat je een nieuw doel kiest en hier weer naartoe werkt.

Haal je doel

De kroon op je werk, op je training en voorbereidingen. Je loopt de marathon, je doet die triatlon. Het gevoel van deel te nemen is geweldig. Misschien zelfs beter dan het aankomen. Aankomen is de afsluiting van je project, dit geeft een enorm voldaan gevoel. Zeker als het een uitdagend doel was, dan is de ontlading groot. Kijk maar eens naar wielrenners die een rit winnen, de emotie straalt er van af op het moment dat ze over de finish gaan.

Als jij een project goed af kan ronden, dan zal je dat gevoel ook hebben. Je zal ook zien dat je omgeving dit gevoel met je deelt. Zij hebben gezien wat je er voor gedaan hebt. Helemaal super is het als je voor een manager werkt die je resultaat ook weet te waarderen.

Val niet stil

Na je geweldige prestatie is het belangrijk dat je rust neemt. Die rust wil zeker bij intensief sporten niet zeggen dat je de dag erna op de zetel gaat liggen. In dat geval is spierpijn gegarandeerd. De dag erna ga je op een laag niveau terug sporten, de spieren in beweging houden. Door het bloed goed te laten stromen worden gifstoffen afgevoerd en spierpijn voorkomen.

De dag na de oplevering van je project niets meer doen is net als bij het sporten niet aan te raden. Ook al is het project opgeleverd, er zijn vast nog wel kleine dingen af te werken. Wat documentatie, rapporten,

Stel een nieuw doel. Die supervorm die je had bij het bereiken van je doel, die wil je toch niet verliezen. Nee, die gebruik je om straks een hoger doel te bereiken.


Tags

doel, Sport


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.