De mythe doorbroken: regelmatige pauzes leiden tot verhoogde productiviteit

Regelmatige pauzes nemen, het is een advies dat je vast al wel een keer gehoord hebt. Meer pauze nemen om beter te kunnen werken. Alleen, wie heeft daar nu tijd voor? Pauzes zijn toch niet productieve momenten, momenten waarop er geen werk wordt gedaan?

Er komt echter meer bij kijken, want productiviteit is niet alleen meer gedaan krijgen, het is vooral een kwestie van slimmer werken, niet harder. En daar komt regelmatige pauzes nemen zeker bij van pas.

Waarom is regelmatig pauze nemen dan een goed idee en hoe verhoogt het je productiviteit? Dat is het onderwerp van dit artikel.

De Voordelen van Regelmatige Pauzes

Ik vergelijk onze interne batterij graag met deze van je telefoon. Is dat raar? Nee, niet echt. Want net als de batterij van je telefoon is je interne batterij eentje die energie verbruikt, leeg kan lopen en regelmatig moet geladen worden. Je kan je interne batterij niet laden met stroom, verder is de vergelijking nog niet zo gek.

Als jij je telefoon uren aan één stuk gebruikt, dan loopt de batterij snel leeg. De telefoon wordt warm en de batterij verbruikt meer. Door regelmatig je telefoon aan de kant te leggen, zal de batterij langer meegaan. En hetzelfde gaat op voor je interne batterij. Als je altijd ‘aan’ staat, dan loopt je batterij snel leeg. Geef je die interne batterij regelmatig een pauze, dan gaat deze langer mee.

En er zijn nog voordelen aan het nemen van regelmatige pauzes:

1. Minder vermoeidheid
Lang aan één stuk doorwerken, vooral in diepe concentratie, dat is vermoeiend. Lang hetzelfde doen is vaak vermoeiend. Door regelmatig van je werk weg te stappen voorkom je de lange periode van monotoon werk. Je doorbreekt als het ware het patroon en je geeft je hersenen even iets anders te doen. Hierdoor ben je minder snel vermoeid.

2. Meer focus
Doordat je minder vermoeid bent kan je ook beter focussen op je taken. Logisch, want focus en concentratie vragen heel veel energie. Hoe meer energie jij spaart, hoe beter je concentratie dus. Dat is de reden dat ik altijd adviseer om niet te lang in één stuk door te werken, want concentratie kan je batterij heel snel leeg laten lopen. Het is echter perfect mogelijk met regelmatig pauze nemen om je energieniveau stabiel te houden.

3. Types pauze
Er zijn verschillende types van pauze die je kan nemen. Het soort pauze dat je neemt is minder belangrijk. Het belangrijkste is dat je iets helemaal anders gaat doen. Je hersenen moeten even op iets anders gericht zijn en je taak kunnen loslaten.

3 Types pauze

  1. Mediteren Mediteren is een heel eenvoudige oefening die iedereen kan doen. Even rustig inademen en heel langzaam uitademen. Dit terwijl je blijft focussen op je ademhaling. Merk je dat je gedachten afdwalen, niet erg, ga terug naar je ademhaling. Dit went, voor je het weet dwalen je gedachten niet meer af en kan je heel snel ontspannen
  2. Bewegen - Even weg van je werk en bewegen, zuurstof in je lichaam krijgen. Heb je al eens geprobeerd om even te squatten tijdens je pauze? Of even te gaan wandelen? Een stukje fietsen misschien? Iets waar je met je aandacht bij moet blijven, zodat je niet meer met je werk bezig bent.
  3. Creatieve pauze – Je kan ook iets creatief doen, dat haalt je aandacht helemaal weg van je taak. Je kan iets tekenen, schilderen, schrijven, muziek spelen, er zijn zoveel mogelijkheden. Kies hier de creativiteit die jij graag doet. Want een pauze mag leuk zijn.
  4. Lunch pauze – Lunch jij vaak aan je bureau? Doe je intussen nog wat verder met je taken? Neem dan eens een heel ander soort pauze. Ga een keer de natuur in, doe een picknic, eet terwijl je wandelt. De connectie met de natuur doet ons veel meer goed dan we beseffen. Waarom is dat? Ik ben geen wetenschapper en vertrouw hiervoor op wat de wetenschappers zeggen. Werken aan de computer is je bloodstellen aan negatieve energie. Dat is blijkbaar wat je computerscherm doet. De natuur daarentegen geeft positieve energie. Door tijdens je werkdag even de natuur in te gaan kan je dus je energie in balans houden. Minder vermoeidheid en meer concentratie!

    Belangrijk is dat je de pauze neemt die het best bij je past. Maak je pauze aangenaam, geniet ervan zodat je energie kan opbouwen om nadien weer verder te gaan met je taken.

4. Minder stress
Lang op dezelfde plaats zitten kan stress geven. Zitten geeft je lichaam sowieso stress. De zithouding blokkeert immers je energiepaden. Als je energie niet goed kan stromen door je lichaam, … Je weet het al, vermoeidheid… Sta regelmatig eens recht. Waarom niet een keer staand vergaderen? Of wandelend? Andere goede manieren om de energie in je lichaam weer te laten stromen is stretchen.

5. Betere gezondheid
Lang zitten blokkeert je energie, dat zag je al in vorig punt. Heb jij ook al gehoord dat zitten het nieuwe roken is? Het zou zelfs schadelijker zijn dan roken. En dat zegt al iets. Neem dus zeker regelmatige pauzes en sta recht, ga uit je stoel. Pauze nemen en in je stoel blijven zitten is veel minder efficiënt. Een goede gezondheid zorgt voor veel meer energie.

Ik kan daar zelf over getuigen nadat ik afgelopen jaar heel erg aan mijn gezondheid heb gewerkt. Ik ben heel veel afgevallen, ben veel meer beginnen bewegen en heb nu letterlijk meer energie.

6. Beter sociale contacten
Als je het goed afspreekt met elkaar dan kan je samen pauze nemen. Samen een wandeling maken, koffie of thee drinken, samen gaan lunchen of samen ontspannen, misschien zelfs mediteren. Het schept een band, je komt nader tot elkaar. Een goede band tussen collega’s schept vertrouwen en een positieve werksfeer. Allemaal goed voor je concentratie en focus.

Regelmatige Pauzes: Gelukkige en ongelukkige persoon, tonen een verschillende energie

7. Beter humeur
Daarmee wil ik niet zeggen dat je een slecht humeur hebt. Ik zeg wel dat je door regelmatige pauzes te nemen minder piekert, positiever ingesteld bent. En positieve emoties geven je energie. Kijk maar eens hoeveel energie je hebt als je vrolijk bent en hoeveel energie je hebt als je droevig bent. Je ziet dit al aan de lichaamshouding van mensen.

Mensen die vrolijk zijn hebben een open houding, staan rechtop. Droevige mensen hebben een gesloten houding, schouders naar beneden, rug gekromd. Dat is een duidelijke reflectie van de energie die ze op dat moment hebben. De dag gaat een stuk vlotter als je in een positieve bui bent.

In de praktijk

Het kan moeilijk voor werknemers om pauze te nemen, zelfs als ze de voordelen kennen en worden aangemoedigd door hun manager en collega's.

Een gemakkelijke manier om werknemers aan te moedigen pauzes te nemen, is door groepspauzes in te plannen met je team. Enkele pauzes die teams samen kunnen nemen, zijn onder meer samen wandelen op het midden van de dag, samen naar de sportschool gaan, een sociale tijd hebben op het midden van de dag of een gedeelde stille tijd hebben om op te laden.

Het plannen van een groepspauze begint met het kiezen van een geschikt moment, bijvoorbeeld dagelijks om 10.00 uur of 14.00 uur. Het team kan dan een activiteit kiezen die ze gedurende 15 minuten samen doen. Daarna kan iedereen verfrist teug aan het werk gaan. Dit zal mogelijk niet overal even goed werken, het gaat er vooral om dat je als bedrijfsleider je mensen steunt en de mogelijkheid voorziet.

Dit is dan ook mijn oproep aan jou, zaakvoerder, leider van je teams, om ervoor te zorgen dat ze regelmatige pauzes nemen. Zorg dat dit mogelijk is in het bedrijf en in de cultuur en plan regelmatige pauzes in. Zowel het bedrijf als je teams zullen er goed bij varen. Jij kan als bedrijfsleider deze tips ook toepassen en het goede voorbeeld geven.

Jammer genoeg zie ik vaak dat er een negatieve houding is tegenover het nemen van regelmatige pauzes. Het idee dat dit alleen maar tijd kost en dat de mensen niet genoeg werken overheerst dan. Ik roep je op om een andere leider te zijn. Een leider die weet dat je team het meest waardevolle onderdeel is van je bedrijf. Dat het bedrijf zonder dat team niet kan draaien. Een leider die beseft dat je, om dat te krijgen, moet investeren in je team en ze moet verzorgen.

Als jij dat zo'n leider wil zijn, dan is de Masterclass Leiderschap van 3 februari ideaal voor je. Het onderwerp is dan immers Effectief Leiderschap. Het verzorgen van je team(s) komt daar zeker en vast aan bod. Heb je hier interesse voor, schrijf je dan snel in, het aantal plaatsen is beperkt.

Vind je dit artikel waardevol? Vind jij ook dat elke leider dit zou moeten toepassen? Deel deze post dan met je collega zaakvoerders, deel dit met iedereen die een team heeft.


Tags

leiderschap, pauze, productiviteit, teams


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.