Probeer iets nieuws gedurende 30 dagen

0  comments

Je hersenen zijn fascinerend

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt, ik ben fan van de menselijke hersenen. Ze zijn zoveel krachtiger en zoveel meer flexibel dan de meeste mensen beseffen.

Onderzoeken hebben al aangetoond dat mensen die niet kunnen horen andere signalen kunnen omzetten in ‘geluid’. Dit werd getest met elektroden op de rug. Deze elektroden zetten spraak om in impulsen. Het duurde niet lang voor een proefpersoon kon begrijpen wat er werd gezegd, zonder de spreker te zien. Een knap staaltje van wat onze hersenen kunnen als je het mij vraagt.

TED talks

Ik ben ook fan van TED Talks, zo heb ik eerder al eens een serie van TED talks besproken. TED Talks zijn ook enthousiast over de werking van de hersenen en daarom hebben ze regelmatig iemand die komt spreken over de hersenen, de werking ervan en wat we er mee kunnen doen.

De Ted Talk die ik hier met je wil delen is al van 2011, Matt Cutts met probeer iets nieuws gedurende 30 dagen.

Dit sluit heel erg nauw aan met de onderwerpen die je hier kan lezen, en met het verhogen van je efficiëntie. Verhogen wil immers zeggen dat je iets gaat veranderen. Om iets te veranderen moet je iets nieuw proberen en om de verandering blijvend te maken moet je van dat nieuwe gedrag een gewoonte maken.

Dat is precies waar deze Ted Talk over gaat. Er is geen Nederlandse ondertiteling beschikbaar, je kan hier wel een transcriptie in het Nederlands bekijken.

[ted id=1183 lang=nl]

 

Ik garandeer je dat de komende 30 dagen voorbij zullen gaan, of je het nu leuk vindt of niet. Waarom dan in die 30 dagen niet iets doen dat je altijd al hebt willen proberen, iets dat je tot nu toe te uitdagend vond?

Zet je hersenen aan het werk

Op dag één spreken we nog niet over een gewoonte, maar over nieuw gedrag. Dit nieuwe gedrag zet je hersenen aan het werk. Er bestaan voor dit gedrag immers nog geen verbindingen. Die moeten nu aangemaakt worden.

De komende dagen, tot en met die 30ste dag werk je aan die verbinding. Doordat je ze blijft gebruiken zal de verbinding sterker worden. Na 30 dagen is deze zo sterk dat je kan spreken van een gewoonte.

Kies je verandering

Wat wil jij veranderen in de komende 30 dagen? Dat moet niet groot zijn. Er is niets mis met grote doelen en grote veranderingen. In tegendeel, ze zijn leuk, en soms ook echt nodig. Voor dit 30 dagen plan kan je ook iets klein nemen. Een paar voorbeelden:

  • Elke dag 10 minuten vroeger opstaan om een evenwichtig ontbijt te nemen. Dit natuurlijk alleen als je dat nog niet doet. Je ontbijt is de eerste leverancier van energie voor de dag, en dus heel erg belangrijk.
  • Elke dag op hetzelfde uur gaan slapen. Een regelmatig slaappatroon is de sleutel tot een goede nachtrust. Het is tevens één van mijn grote uitdagingen.
  • Elke ochtend eerst een grote taak doen voor je je mail of je browser opent.
  • Elke dag 1 nieuw idee opschrijven voor een nieuw project. Je kan na 30 dagen kiezen uit evenveel ideeën om een nieuw project op te starten.
  • Elke dag 1 hoofdstuk lezen in een boek. Bedenk eens hoeveel boeken je zo per jaar kan lezen en wat dit kan doen voor je zelfontwikkeling.

Vul zelf verder aan met wat jij wil veranderen in je leven. Hoe klein of hoe groot het ook is, als je blijft doen wat je vandaag doet … Dan zal er niet veranderen.

Start klein

Je wil niet in uitstelgedrag verzeilen omdat het doel dat je voor jezelf hebt opgezet te groot is. Hoe groot je doel ook is dat je na deze 30 dagen wil bereiken, maak de veranderingen klein.
Is het echt een groot doel, dan heb je misschien een paar keer 30 dagen nodig. Wanneer je verandering te groot is, dan is het moeilijker om dit 30 dagen na elkaar elke dag te doen.

Ik ga de uitdaging samen met je aan. Mijn grootste uitdaging is op een vast uur gaan slapen. Dat is dan ook mijn verandering voor de komende 30 dagen.

En jij? Wat is de grote uitdaging waar jij de komende 30 dagen mee aan de slag wil? Laten we elkaar steunen in deze uitdaging en laat in de reacties hieronder weten welke verandering jij gaat doorvoeren!

[related_post themes="flat"]

Tags

geheugen, Hersenen


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.