De slimme manier om met falen om te gaan

Als je faalt heb je de keuze - je richten op feiten of gevoelens

Als je het zwaartepunt op je gevoelens legt, dan neem je de ‘slachtoffer’ mentaliteit aan.

De mindset van een slachtoffer

Als je het ‘slachtoffer’ bent van falen, dan wordt je focus je ongeluk. Je concentreert je op het (slechte) gevoel van falen. Dat is een slecht idee omwille van twee redenen:

  1. Het kan je er van weerhouden een nieuwe poging te ondernemen. Als je iets nieuw probeert hoop je op een andere uitkom dan slechte gevoelens en de negatieve gevolgen van het falen. Door stil te staan bij deze gevoelens zal je ze associëren met de start en je er van weerhouden het opnieuw te proberen.
  2. Deze mindset legt de nadruk op het resultaat, niet op de weg er naartoe. Het pad naar het resultaat is echter nooit verloren moeite. Het is vaak het grootste deel van een project. Van de reis naar het einddoel is altijd leerrijk, ongeacht of het resultaat positief of negatief is.

Sta jezelf niet toe slachtoffer te worden als je faalt. Slachtoffer zijn passies en hulpeloos. Jij bent geen van beiden. Falen voelt erger aan dan het feitelijk is. Dat is essentiële kennis om met falen om te gaan.

De slimme manier van falen

Een manier om met falen om te gaan is als een zin waar je het lege veld moet invullen. Deze zin legt de nadruk op feiten en laat je een probleemoplossende mindset aan nemen.

Volgende keer kan ik ... om falen te voorkomen.

Deze zin start met ‘Volgende keer’. Dit wil zeggen dat je het nog een keer gaat proberen! En waarom zou je het niet nog een keer proberen? Je doel was toch slagen in je opzet? Heb jij al ooit een darts-speler zien opgeven omdat de eerste pijl niet in het midden van het bord terecht kwam? Ze passen hun techniek aan en proberen opnieuw. Dit kan jij ook doen.

Het eerste dat je kan doen als je faalt is er achter komen waarom je bent gefaald. De ongekende lege ruimte in de zin zet je focus op het vinden van antwoorden. In plaats van te mokken, ben je nu problemen aan het oplossen. Als je er achter bent waarom je gefaald bent, kan je waarschijnlijk voorkomen dat het nog een keer voorvalt.

En wat met de emoties van falen? Het is niet altijd even eenvoudig, of zelf mogelijk, om deze te negeren. Je kan gevoelens van verslagenheid, droefheid of zelfs woede ervaren.

De beste manier op met deze negatieve gevoelens om te gaan is ze om te zetten in een vastberadenheid alsof je niets te verliezen hebt. Als je al het gevoel hebt verslagen te zijn, dan ligt de grens laag. Je kan in je volgende poging alles geven, je hebt niets meer te verliezen. Als je boos bent is dat een geweldige aanzet tot vastberadenheid en intensieve focus.

Fabian Oefner zeepbel foto

Fabian Oefner - Foto van een zeepbel

Wat de grootte van je project ook is, stel jezelf volgende keer de vraag wat je kan doen om te slagen.  Neem een voorbeeld aan Fabian Oefner, hij had 100’en pogingen nodig om de foto bij dit artikel, van een zeepbel, te maken.


Tags

faalangst, Fabian Oefner, falen, feiten, gevoelens


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.