Minder is meer

Vrouw die de hand opsteekt als stop-teken

Je bent gewoon van hard te werken, je gaat maar door en door. En toch lijkt het niet te lukken. Je stopt (te) veel energie in de pogingen om je doelen te bereiken. Dat zijn de momenten om even te stoppen en een moment te nemen om te reflecteren.

Waar ben ik mee bezig?

Stel jij jezelf deze vraag wel eens? Waar ben je mee bezig? Ben je al zo lang aan het doorgaan, dat je niet meer hebt gekeken waar je mee bezig bent? Als de dagen voorbij gaan en je, dag na dag, zoveel mogelijk taken wil doorhalen op die volle takenlijst, dan sta je niet meer stil bij wat je doet. Even tijd nemen om te reflecteren, om te bezinnen, om opnieuw te aligneren kan je helpen om uit die druk te ontsnappen.

Stop even het werk, en sta stil bij deze 7 vragen:

  1. Waar ben ik mee bezig? – Zijn de taken waar je aan werkt wel de juiste taken? Om dit scherp te houden bouw je momenten in je planning in waarop je tijd neemt om hier eens naar te kijken. Er sluipen stiekem taken in je lijst waar je niet mee bezig zou moeten zijn. Schrap deze dan. Je krijgt zo minder druk, en meer tijd om te werken aan wat wel belangrijk is.
  2. Waar ben ik niet mee bezig? – Door de drukte van de dag sluipen er niet alleen taken in je planning die er niet thuis horen. Er zijn ook taken die je wel zou moeten doen, en die je over het hoofd ziet, omdat je er niet bij stil staat.
  3. Neem ik tijd voor mezelf? – Vooral op de momenten dat je voelt dat het, te, druk is. Kan jij dan even stoppen, en tijd maken om rust te zoeken? Ideaal is om 5 of 10 minuten te nemen om te mediteren. In zijn eenvoudigste vorm is meditatie het tot rust brengen van je lichaam en je gedachten. Je krijgt zo meer controle over jezelf en overzicht over je taken.
  4. Neem ik teveel hooi op mijn vork? – Het is niet eenvoudig om dingen af te wijzen, om nee te zeggen tegen iemand. En toch is dat wat jij nodig hebt om overzicht te houden. Door op alles ja te zeggen verlies je dat overzicht en voel je de druk toenemen. Zeg nee tegen meer taken en verantwoordelijkheden als je voelt dat je aan je limiet zit. Dat is geen schande, in tegendeel. Het getuigt van sterkte omdat je voor jezelf opkomt.
  5. Plan ik ook vrije tijd? – De boog kan niet altijd gespannen staan en in een evenwichtige planning is er plaats voor ontspanning. Heb jij nog een boek liggen dat je wel eens wil lezen? Lees elke dag 10 minuten, en je hebt het boek uit voor je het weet. Bovendien heb je zo ook weer 10 minuten dat je tot rust kan komen. Je kan dit ook toepassen voor zakelijke boeken. Op die manier kan je een boek lezen zonder dat dit doorweegt op je agenda.
  6. Neem ik genoeg tijd voor sociale contacten? – Je sociale contacten zijn niet alleen goed voor je ontspanning, ze kunnen ook zorgen voor inspiratie. Dit komt uiteraard onder meer doordat je andere inzichten krijgt, maar ook doordat omgaan met mensen die je kent en kan vertrouwen je doet ontspannen.
  7. Maak ik tijd voor creativiteit? – Op zoek naar nieuwe ideeën, naar nieuwe inzichten? Werk dan aan je creativiteit. Maak tijd om creatief bezig te zijn. Zie ook het interview dat ik deed met Yann Graf. Yann is ondernemer en neemt elke week een dag om creatief bezig te zijn. Dat kan op allerhande manieren, vul dit in met wat jij verstaat onder creativiteit. Voor mij is dat bijvoorbeeld fotografie en muziek. Je gaat zo linken leggen tussen ideeën, nieuwe mogelijkheden zien en ontspannen.

Minder is meer

Je ziet, het is belangrijk om af en toe eens op de rem te gaan staan en te reflecteren waar je staat en waar je naartoe wil.

Ontsnappen aan de drukte is goed om je creativiteit te stimuleren en de stress van elke dag te verlagen. Stel je maar eens voor dat je tijdens de werkweek tijd hebt, of krijgt, om een halve dag iets creatiefs te doen, niets dat rechtstreeks te maken heeft met je werk. Zo zijn de meeste producten van Google ontstaan, doordat de werknemers tijd kregen om eigen projecten te doen, los van hun werk.

Nu wil ik heel graag weten, heb jij tijd om te stoppen? Om je creativiteit te ontdekken? Hoe doe je dat? Laat het zeker weten in de reacties hieronder!


Tags

creativiteit, meditatie, Ontspanning


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.