Waar ben jij het meest productief?

productiefEr zijn veel vormen en plaatsen om te werken. Van gemeenschappelijke ruimtes, over een thuiskantoor, privé burelen in bedrijven tot een koffiezaak waar professionals verzamelen om te werken. Wat voor de één productief is kan voor de ander storend zijn. Daar komt ook nog eens bij dat de omgeving waarin je het meest productief bent afhangt van de taak die je uitvoert.

Productief in de massa, of liever alleen?

Er zijn mensen die de absolute stilte nodig hebben om zich te kunnen concentreren. Voor een ander is deze stilte dan weer oorverdovend, ze maakt concentratie en focus onmogelijk. In het eerste geval is geluid een onderbreking van je concentratie. Dat kan zelfs het zoemen van een apparaat zijn. Als jij in absolute stilte het meest productief bent, dan kies je je plaats en werktijden best zo dat mogelijk is. Het is immers niet zo omdat je in een gemeenschappelijke ruimte zit je nooit rust kan hebben.

In het andere geval, als de stilte je zenuwachtig maakt, je concentratie verstoort, dan kan je best je werktijden zo kiezen dat je altijd met andere mensen in een ruimte bent. Dit kan door in een gemeenschappelijke ruimte te werken of in een koffiezaak waar professionals zich verzamelen.

Sluit jezelf af van de buitenwereld

Het zijn niet allemaal verschillen, er zijn ook gelijkenissen in al deze types. De belangrijkste gelijkenis is dat we ons allemaal moeten afsluiten van de buitenwereld om ons goed te concentreren. Dat is dan gelijk ook weer aanleiding tot verschillen. Want voor de één is het uitsluiten van achtergrond geluiden een aanzet tot focus en concentratie. Voor een ander, zoals eerder gezegd, is dat de stilte. Dit is de reden dat sommige mensen beter apart zitten en anderen beter in groep als ze zich moeten concentreren. Hier heb je zelfs nog een aparte groep van mensen. Dit zijn de mensen die productief worden als ze wachtten. Wachtten in de garage terwijl de wagen een onderhoud krijgt. Wachtten op de volgende vlucht in de luchthaven.

Variatie is de sleutel tot succes

Terwijl het gezellig kan zijn in groep bij het schrijven van een rapport, kan de rust van een lege ruimte nodig zijn bij het uitwerken van een idee. Niet alle taken zijn hetzelfde, dus waarom zou de plaats waar je ze uitvoert altijd dezelfde moeten zijn? Als je de mogelijkheid hebt, dan kan je een kleine ruimte opzoeken voor jezelf? Hier voor je de taken uit die veel concentratie vragen.

Werknemer of zelfstandige

Er is hier een zeer groot verschil tussen de situatie van een werknemer of een zelfstandige. Een werknemer krijgt een plaats toegewezen door de werkgever. Hier moet de werknemer zijn taken uitvoeren. Ook in deze situatie kan het lonen om eens rond te kijken. Is er nergens een kleine vergaderzaal die je kan reserveren? Al is het maar voor een uurtje, probeer eens uit wat voor effect het op je heeft.

De zelfstandige heeft vaak een kantoor thuis, of in de zaak waar al dan niet andere mensen aanwezig zijn. Het is voor een zelfstandige perfect mogelijk om op verplaatsing te werken. Zo is een koffiezaak, of shared office, een mogelijkheid als je mensen om je heen wil.

Waar ben jij het meest productief?

Elk van de beschreven situaties heeft zijn waarde. Dit artikel maakt geen evaluatie op van wat beter of minder goed is. Alles hangt af van je eigen voorkeur. Wanneer, waar en hoe werk jij het best aan welk soort taak? Als je voor elke soort van je taken hierop een antwoord hebt, en je kan dat realiseren, dan kan je zeer productief werken.


Tags

concentratie, plaats, productief, ruimte


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.