Maximaliseer je groei: hoe collega’s en mentoren je kunnen helpen je volledige potentieel te bereiken

0  comments

Je staat er niet alleen voor

Niemand is een eiland. We hebben allemaal ondersteuning en begeleiding nodig om te groeien en ons volledige potentieel te bereiken. 

Kijk maar naar atleten, zij kennen de waarde van een goede coach. Van beginners tot professionals, atleten vertrouwen op coaches om hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Maar coaches zijn niet alleen voor sporters. Ze kunnen ook waardevolle bronnen zijn voor professionals, op elk gebied, ook in het bedrijfsleven.

In de zakenwereld kan deze ondersteuning komen van collega's en mentoren. Deze personen kunnen inzichten, advies en kennis bieden die je kunnen helpen bij het navigeren door de ups en downs van je carrière.

Ontdek in dit artikel hoe het zoeken naar steun van collega's en mentoren je kan helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, obstakels te overwinnen en zinvolle vooruitgang te boeken in de richting van je carrière doelen. Of je nu efficiënter wil werken, of wil groeien, de inzichten en adviezen van je collega's en mentoren kunnen het verschil maken.

Coaching in de sport versus in het bedrijfsleven

  1. Doelen stellen: zowel in het bedrijfsleven als in de sport helpen coaches individuen om specifieke doelen te stellen en te bereiken. In de sport kan dit het verbeteren van een bepaalde vaardigheid zijn of het winnen van een wedstrijd. In het bedrijfsleven kan het gaan om het behalen van een omzetdoel of om uit te breiden naar een nieuwe markt.
  2. Verantwoording: zowel sporters als zakelijke professionals hebben er baat bij als iemand hen verantwoordelijk houdt voor hun vorderingen. Een coach kan helpen de voortgang bij te houden en feedback te geven over verbeterpunten.
  3. Feedback en begeleiding: Zowel sporters als zakelijke professionals hebben regelmatig feedback en begeleiding nodig om hun prestaties te verbeteren. Een coach kan objectieve feedback geven, gebieden voor verbetering identificeren en strategieën aanbieden om succes te behalen.
  4. Vertrouwen opbouwen: Vertrouwen is belangrijk voor succes in zowel sport als zaken. Een coach kan sporters en zakelijke professionals helpen vertrouwen op te bouwen in hun capaciteiten en besluitvorming.
  5. Prestatieoptimalisatie: Coaches kunnen sporters en zakelijke professionals helpen hun prestaties te optimaliseren. Voor sporters kan dit het verbeteren van techniek, kracht of uithoudingsvermogen betekenen. In het bedrijfsleven kan dit het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het verbeteren van tijdmanagement of het verfijnen van verkoopstrategieën betekenen.

7 voordelen van raad vragen

1. Bouw relaties op met collega's en mentoren:

De eerste stap in het maximaliseren van je groei is het opbouwen van relaties met collega's en mentoren. Woon netwerkevenementen bij, neem deel aan online forums of neem contact op met iemand wiens werk je bewondert. Door deze relaties op te bouwen, kan je je netwerk uitbreiden en waardevolle inzichten verkrijgen.
Zonder eerst een relatie op te bouwen weet je nooit zeker of die collega of mentor de juiste persoon is om je verder te helpen. Leer eerst je collega of mentor kennen, kijk welke informatie deze deelt en of die je verder kan helpen. Kijk ook of de persoonlijke stijl bij je past. En mentor hebben waar je geen klik mee hebt, is geen meerwaarde voor je groei.

2. Zoek advies en begeleiding:

Als je eenmaal relaties hebt opgebouwd, vraag dan advies en begeleiding aan je collega's en mentoren. Plan een-op-eengesprekken, vraag om feedback over projecten of vraag advies over specifieke uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen. Wees ruimdenkend en sta open voor feedback, want dit kan je helpen om te leren en te groeien.

 Enkel als je mindset op groei staat ingesteld kan je ook groeien. Bij het zoeken van ondersteuning van collega's en mentoren is het belangrijk dat je elk contact ziet als een moment om te leren, te groeien. Ga het gesprek aan en luister zonder mening, zonder oordeel. Zo kan je het meest leren van elk contact.

3. Leer van de ervaring van anderen:

Je collega's en mentoren hebben waarschijnlijk met veel van dezelfde uitdagingen en obstakels te maken gehad waarmee jij momenteel wordt geconfronteerd. Door te leren van hun ervaringen, kan je waardevolle inzichten opdoen en voorkomen dat je dezelfde fouten maakt. Onthoud echter dat ieders reis uniek is, dus hoewel je open moet staan om te leren van de ervaringen van anderen, moet je ook bereid zijn om je eigen weg te banen.

 Je kan immers geen kopie worden van je collega of mentor, dat zou je op lange termijn te veel energie kosten. In mijn begeleiding van kleine ondernemers zorg ik er altijd voor dat de systemen die we opzetten bij de ondernemer en het bedrijf passen. De systemen die ik zelf gebruik werken niet voor iedereen, of toch zeker niet op dezelfde manier. Je systemen persoonlijk maken zorgt ervoor dat je ze op lange termijn zal blijven gebruiken. Een systeem dat niet helemaal bij je past, blijf je niet gebruiken omdat de kleine frustraties op termijn uitgroeien tot ergernissen.

4. Breid je netwerk uit:

Ondersteuning zoeken bij collega's en mentoren kan je helpen je netwerk uit te breiden. Terwijl je relaties opbouwt met anderen in je branche, krijgt je de kans om in contact te komen met nieuwe mensen, nieuwe kansen te ontdekken en mogelijk zelfs nieuwe mentoren te vinden.

 Door een groter netwerk op te bouwen heb je niet alleen meer kennis die je kan inzetten, er is nog en voordeel. Naamsbekendheid helpt je een reputatie in je branche op te bouwen, wat weer kan leiden tot nieuwe projecten of kansen.

5. Vind mentoren die je kunnen uitdagen:

Een goede mentor moet je uitdagen om verder te groeien dan je huidige grenzen. Zoek mentoren die opbouwende kritiek kunnen geven, je uit je comfortzone kunnen halen en je kunnen helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Werken met een goede mentor moet soms frustrerend zijn, want dan ben je uit je comfortzone gehaald. Zelf heb ik mijn mentors al vaak verwenst. Ik heb ze dat nooit gezegd, want ik weet dat ze gelijk hebben. Als ik me ongemakkelijk voel door hun opmerkingen, dat weet ik dat ze op het goede pad zitten. Dan heb ik de juiste mentor te pakken.

 Op deze manier helpen je mentoren je om je volledige potentieel te bereiken. Ze dagen je uit om de beste versie van jezelf te worden.

6. Wees een mentor voor anderen:

Als je groeit en je ontwikkelt in je carrière, overweeg dan om een mentor voor anderen te worden. Anderen begeleiden kan een lonende ervaring zijn en kan je helpen nieuwe perspectieven op je eigen carrière te krijgen. Door je ervaring en kennis te delen, kan je anderen helpen hun volledige potentieel te bereiken en een positieve impact in hun leven te maken.

Bovendien leer je zelf het meest als je iets uitlegt aan een ander. Dat is iets wat veel mensen niet weten. Iets uitleggen aan een ander is vaak even, of zelfs meer, waardevol voor jezelf.

 Je gaat dan immers op zoek naar de logica van wat je aan het uitleggen bent, dat geeft een dieper inzicht. Een mentor zijn voor anderen is dus zeker ook goed voor je zelfontwikkeling.

7. Continu leren en groeien:

Ik geloof absoluut dat continu leren een noodzaak is. Vroeger en nu, wil je voldoening uit je leven halen, dan is groei de enige manier om dat te verkrijgen. En leren is groeien. Groei is dus een continu proces. Continu groeien is een mindset, een manier van denken.

 Ik daag je uit om constant op zoek te gaan naar nieuwe leermogelijkheden. Woon conferenties en seminars bij, blijf op de hoogte van trends in de branche en volg met regelmaat opleidingen. Dit zal je helpen relevant en concurrerend te blijven in je vakgebied en je helpen je groeipotentieel te maximaliseren.

Wat is jouw volgende stap?

Zoals je in dit artikel hebt geleerd, kan het zoeken naar steun van collega's en mentoren een doorbraak betekenen voor je professionele groei en loopbaanontwikkeling. Wees niet bang om contact op te nemen met diegenen in je netwerk die je kunnen begeleiden en aanmoedigen. Onthoud dat groei en succes vaak voortkomen uit leren en evolueren met de hulp van anderen.

Als je je carrière naar een hoger niveau wilt tillen, overweeg dan om een mentor of coach te zoeken die begeleiding en ondersteuning op maat kan bieden. Investeren in je eigen ontwikkeling is investeren in je toekomst.

Kom dus vandaag nog in actie! Neem contact op met een collega of mentor en begin het gesprek over hoe zij je kunnen helpen je groei te maximaliseren en je volledige potentieel te bereiken. Je zal er geen spijt van krijgen!

Kan ik je verder helpen?

1. Krijg persoonlijke ondersteuning met een Strategisch gesprek
Wil je een extern zicht op je manier van werken, een inzicht zonder oordeel? Een hulp met het opzetten van een extra strategie om je bedrijf verder te helpen? Dan is een strategisch gesprek ideaal. Samen kijken we waar je vandaag het meeste hulp nodig hebt en welke acties je daarbij kunnen helpen. Er zijn maar 8 van deze sessies beschikbaar op dit moment.

2. Je eigen strategie met mijn boek: 'Architect van je Tijd'
Stel je eigen structuur op aan de hand van mijn boek en behaal sneller je doelen. Het boek geeft je een volledige structuur om een productieve manier van werken op te zetten. Het bevat 8 hoofdstukken die samen één structuur vormen, welke je onmiddellijk kan toepassen.


Tags

coach, groei, Mentor


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.