Je Moet Kritisch Zijn

0  comments

Waarom je kritisch moet zijn

Elke dag kom je beslissingsmomenten tegen, heel de dag door. Het is een constante in je dag. Sommige van die beslissingen zijn belangrijk, ander zijn minder belangrijk. Het komt er dus op aan op het juiste moment een doordachte keuze te maken, om kritisch te zijn.

Kritisch denken is het verband leggen tussen ideeën, naar het grotere plaatje kijken. Het is een proces van reflecteren en onafhankelijk denken, vrij van aannames en vooroordelen. Je kan kritisch denken stimuleren door actief te leren in plaats van passief informatie te ontvangen.

Het gaat er om dat je ideeën en veronderstellingen in vraag stelt? Dat je problemen op een systematische manier weet te identificeren, analyseren en oplossen, in plaats van af te gaan op intuïtie en instinct.

Kritisch denken is vandaag meer dan ooit nodig. In het artikel over de 4de industriële revolutie kon je al lezen dat de verdere ontwikkeling van computers en robots onze manier van werken zal veranderen. Het is door vandaag kritisch te kijken naar wat jij doet dat je de juiste beslissingen kan nemen voor je toekomst.

Kritisch denken en Time Management

Kritisch denken is essentieel bij het goed beheren van je agenda en je taken. Het stelt je in staat om optimaal gebruik te maken van je tijd. Dat doe je op volgende manier:

  1. Optimaal gebruik maken van je tijd – Er zijn veel vragen die op je afkomen, de hele dag door. Of je nog eens iets kan doen, of je aan dat project mee wil werken. Het maakt deel uit van de beslissingen die je elke dag te verwerken krijgt. Zeg nee als het niet in je plan past. Schrijf korte e-mails die snel ter zake komen en verlies je niet in details. Wees kritisch als het om je tijd gaat. Door kritisch te zijn over je tijdsbesteding leer je veel over jezelf, waar je mee bezig bent, wat belangrijk is.
  2. Beoordeel situaties – Het is niet altijd wat je op het eerste moment denkt, beoordeel de situatie eerst kritisch voor je een beslissing neemt. Kritisch omgaan met situaties kan je veel tijd sparen. Je ziet immers beter waar het echt over gaat en gaat niet hals over kop de verkeerde richting uit.
  3. Stel je vooroordelen in vraag – We zijn allemaal opgegroeid in een bepaald milieu, daar hebben we waarden meegekregen. Het is aan de hand van die waarden dat we inschatten wat op ons pad komt. Het loont echter om ook hier kritisch over te zijn. Zijn de waarden die je van nut waren toen je nog een kind was, vandaag nog even zinvol? Stel in vraag waarom je op een bepaalde manier reageert. Identificeer je manier van denken, analyseer of dit klopt in de huidige situatie en zoek een oplossing als dat niet zo is. Deze manier van denken laat je veel meer opportuniteiten zien.
  4. Kijk naar bewijsmateriaal – Ook al gaat het in tegen je intuïtie, kijk goed naar het bewijsmateriaal. Is je intuïtie correct? Of laten de bewijsmaterialen je iets anders zien? Sta hier voor open en durf je intuïtie in vraag stellen, durf je standpunt wijzigen, gebaseerd op bewijzen. Je zal betere beslissingen kunnen nemen door je te baseren op de feiten.
  5. Informeer je – Niets is belangrijker bij het kritisch denken dan goed geïnformeerd te zijn. Enkel met de juiste informatie kan je goede beslissingen nemen. Bekijk de informatie die je krijgt altijd kritisch, er zijn veel bronnen van informatie die enkel opgezet zijn om je te overtuigen. Deze bronnen gaan niet noodzakelijk uit van waarheden en bewijzen. Dit is niet altijd bewust. Ook belangrijke informatie ontstaat vanuit het waardesysteem en de overtuigingen van de schrijver. Kijk eens goed naar onderstaande oefeningen, ze tonen je duidelijk het belang aan van goed geïnformeerd te zijn.

Test je kritisch denken

Gelukkig is kritisch denken een vaardigheid die je kan ontwikkelen. Hiervoor zijn er oefeningen. Probeer deze drie oefeningen maar eens. Los ze op zonder naar de oplossing te gaan kijken, die er onder staat. Ga dan naar de oplossing en kijk waarom jij een andere oplossing hebt. Ik zeg niet dat de oplossingen die onder de oefeningen staan de enige correcte zijn. Ze tonen enkel aan dat voldoende geïnformeerd zijn zeer belangrijk is.

Oefening 1: Het glas water

Een man loopt een café binnen en vraagt een glas water. Daarop neemt de barman een wapen van onder zijn bar en richt dit op de man. De man glimlacht, bedankt de barman en loopt weer naar buiten.

Waarom is de man de barman dankbaar?

Oefening 2: Adam & Eva

Een vrouw komt na haar overlijden aan in de hemel en stelt tot haar vreugde vast dat iedereen daar rondloopt in de 29 jarige versie van zichzelf. Plots ziet ze Adam & Eva staan.

Hoe kon de vrouw Adam & Eva herkennen tussen alle andere 29 jarigen?

Heb je de oplossingen voor jezelf? Ben je er van overtuigd dat je verschillende scenario’s hebt overlopen? De oplossingen staan onder deze video met 5 tips om je kritisch denken te verbeteren. 

Oplossingen

Oefening 1: De man vroeg een glas water omdat hij de hik had.

Oefening 2: De vrouw kon Adam & Eva herkennen omdat ze geen navel hebben.

Blijf kritisch denken

Kritisch denken kan je op het pad brengen van weloverwogen beslissingen en een goede besteding van je eigen tijd.

Kritisch denken wil niet zeggen dat je meer moet gaan denken. Het gaat vooral over ‘beter’ denken, door je vooroordelen uit je cultuur en opvoeding te herkennen en te minimaliseren. Laat je eerder leiden door kennis en bewijsmateriaal, in overeenstemming met de werkelijkheid.

Wat kan kritischer denken je bijbrengen?  Deel je mening in de reacties onder dit bericht.


Tags

denken, idee, productief


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.