De ideale werkplek vinden

0  comments

werkplekOnderzoek door Regus toont aan dat werknemers vinden dat voor de verschillende taken die ze uitvoeren ze vaak een specifieke werkplek nodig hebben. Ze zijn ook van mening dat werken in publieke ruimtes hun productiviteit verlaagt.

Werknemers die onderweg zijn kunnen gebruik maken van cafés om hun mails snel te controleren en korte antwoorden te sturen, maar vinden deze plaatsen vaak te afleidend en een bedreiging voor hun privacy als het gaat om langere of meer belastende taken. Dit gaat ook op voor het openbaar vervoer waar ze mails vaak wel controleren maar niet beantwoorden. Om documenten te lezen, conference call op te zetten of om langere periodes te werken hebben ze de rust en stilte nodig van een professionele omgeving.

Dit onderzoek benadrukt de nood aan een professionele omgeving voor belangrijke vergaderingen en een rustige omgeving voor werknemers die het moeilijk vinden zich te concentreren in een open kantoorruimte.

Thuiswerk is niet altijd de oplossing

Thuiswerk is de werkvorm waar de meeste mensen aan denken als het gaat over flexwerken. Zoals hierboven beschreven gaat het om veel meer dan enkel thuiswerken.

Flexwerken gaat over het kiezen van de omgeving die het meest geschikt is voor de taak die je op dat moment aan het doen bent. De plek waar jij je het best kan concentreren is ook zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen zich het best concentreren als er wat achtergrondgeluid is. Anderen kunnen zich enkel concentreren als er complete rust is.

Daarom is thuiswerken niet automatisch de beste oplossing. Niet iedereen kan zomaar thuis werken. Om in je eigen omgeving geconcentreerd te kunnen werken moet je de spreekwoordelijk knop kunnen omzetten. Je moet in ‘werkmodus’ zijn om niet alle taken die er thuis op je liggen te wachten te zien. Ook bij thuiswerk is er een duidelijk onderscheid tussen werktijd en vrije tijd.

Het is dan ook aan te raden om mensen even te laten experimenteren met thuiswerk. Blijkt dat dit niet lukt, dan kan er gezocht worden naar andere oplossingen.

Variatie van werkplek is noodzakelijk

Zoals al te lezen was in mijn interview met Yann Graf is het belangrijk de juiste omgeving te kiezen. Dit is niet alleen afhankelijk van de taak die je op dat moment doet. Ook je persoonlijke voorkeur speelt hier in mee.

Om te weten wat je persoonlijke voorkeur is moet je even experimenteren. Op welke plek kan jij je het best concentreren? Is dat ergens waar het stil is, of heb je net wat achtergrondgeluid nodig? Waar kan jij je creativiteit laten stromen? Is dat ergens waar veel beweging is? Of heb jij liever een groene en rustige omgeving?

Wat als je niet kan kiezen?

Heb jij wel een vaste werkplek? Kan je dus niet variëren in functie van je persoonlijkheid en de taken die je doet? Dan is het soms vast erg moeilijk om je te concentreren, of om creatief te zijn als dit nodig is.

Je kan je hersenen helpen om zich beter te concentreren, met concentratiemuziek. Dit is muziek die specifiek ontwikkeld is om je sneller in concentratie te brengen. Het ‘geheim’ van deze muziek is dat het ritme ervan overeenkomt met het ritme van je hersenen in concentratie. Je hersenen hebben de neiging om te synchroniseren, en daar maakt deze muziek gebruik van. Doordat je hersenen synchroniseren met dat ritme komen ze veel sneller in concentratie.

Als je naar een stukje concentratiemuziek luistert bevalt dit je mogelijk niet. Dat is niet erg, in diepe concentratie hoor je die muziek niet meer. Samen het rumoer op de achtergrond verdwijnt de muziek. Geen zorgen, geluiden als alarmen of mensen die je roepen, blijf je horen.

Deze muziek kan je heel eenvoudig vinden door op Youtube, Spotify (op deze dienst heeft Jobat ook een lijst) of een andere dienst te zoeken naar ‘Concentration and study music’. Om het je makkelijk te maken geef ik je hier alvast de link naar Youtube.

Afgeleid door beweging?

In een open kantoorruimte kan je ook afgeleid worden door de beweging om je heen en jij ziet elke beweging. Dat heet dan visuele onderbreking. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

Dit is in een open kantoorruimte niet altijd eenvoudig op te lossen. Zeker niet als er bepaalde regels gelden over de inrichting. Het komt erop neer jezelf visueel af te schermen. Dan kan door kasten of schermen te plaatsen, door folies op ramen te plakken of door de strategische plaatsing van planten. Indien mogelijk kan je ook vragen om een bureau te krijgen waar je afgewend zit van de plaats waar het meeste beweging is.

Je concentratie is een recht

Soms krijg ik de vraag of het niet erg asociaal is om met een hoofdtelefoon op te zitten werken. Mijn antwoord is dan steevast, nee, in tegendeel. Met die hoofdtelefoon geef jij aan dat jij je wil concentreren en niet gestoord wil worden. Collega’s zullen je daarvoor respecteren.

Nu wil ik heel graag weten of jij keuze hebt in je werkplek? Of heb jij een vaste werkplek? Wat doe jij om je te kunnen concentreren? Deel dit in de reacties onder dit bericht!

[related_post themes="flat"]

Tags

concentratie, Het Nieuwe Werken, productiviteit


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.