Switch naar hybride werken vraagt aandacht en creativiteit

0  comments

Loopt thuiswerken op zijn einde? Dat is een vraag die ik me sinds een tweetal weken stel. Een bevriend ondernemer maakte me er eerst attent op. Mensen zijn al ongerust over wat er na deze periode van thuiswerken gaat komen. Dat vangt hij met regelmaat op bij verschillende social media. tijd om aandacht te besteden aan hybride werken.

Van Thuiswerken naar Hybride werken.

Voor veel mensen zal de terugkeer naar kantoor niet voltijds zijn. Thuiswerken heeft intussen een vaste positie verworven in onze manier van werken. Die mix tussen thuiswerken en naar kantoor gaan is wat we noemen een hybride manier van werken.

In theorie klinkt dat geweldig. Een paar dagen op kantoor en twee tot drie dagen thuiswerken. Dat is een win-win:

Hallo collega’s, hallo work-life balans.

Ja, hallo voor beiden. Want het is vandaag niet voor iedereen een groot feest om thuis te mogen werken. Een deel van ons gaat die work-life balans pas vinden als ze ook weer naar kantoor mogen. Anderen voelen zich als een vis in het water achter hun thuisbureau. Dat wil niet zeggen dat ze het samen op kantoor zijn niet missen. Het sociale contact is zeker welkom.

Er zijn een aantal punten waar veel verschillende meningen over zijn. Om de eenvoudige reden dat ieders situatie anders is.

1. We krijgen weer reistijd

Naar kantoor gaan wil zeggen dat je weer onderweg bent. Het zal op de weg drukker worden, ook al spreiden we het verkeer dan meer. Woon jij vlak bij kantoor? Of woon je ver van kantoor? Of ben je vaak onderweg? Ga je met privé vervoer of met openbaar vervoer naar kantoor? Dat zijn totaal verschillende situaties.

Als je vlakbij woont dan kan je overwegen te voet of met de fiets te gaan, of een deel van de route met de fiets te doen. Dat is toch een mooie formule om de work-life balans ook op kantoordagen in evenwicht te houden.

Als je verder weg woont, te ver om met de fiets te gaan, dan is dat uiteraard een heel andere situatie. Veel hangt hier af van je keuze van vervoer. Ga je met de wagen? Dan kan lichaamsbeweging niet, tenzij je inderdaad een stuk van de route met de fiets zou doen. Het is vaak het laatste stuk dat het drukst is. Ga je met het openbaar vervoer, dan is het altijd wel een stukje stappen naar de halte en van de halte naar kantoor.

Ben je heel de dag onderweg om naar klanten te rijden? Dan is niet al je vervoer woon-werk verkeer. Je kan soms je klantbezoeken ook zo plannen dat je laatste klant dichter bij huis is. De tijd tussen klanten in, dat is werktijd. Die kan je productief in te zetten door een goede voorbereiding te treffen.

2. Je Concentratie behouden

Als er ergens een groot verschil is geweest het afgelopen jaar dan is het wel in concentratie. Zit jij thuis achter een comfortabel bureau waar je de deur kan sluiten? Of zit je aan de keukentafel met kleine kinderen en een partner die ook thuis werkt naast je? Zie jij het verschil?

Hier gaat ook een groot verschil zijn in concentratie op kantoor. Voor de eerste categorie gaat de concentratie er op achteruit door naar kantoor te gaan. De tweede categorie zal heel blij en zeer geconcentreerd  eenmaal ze weer op kantoor zitten.

Het is mogelijk om met een paar kleine ingrepen ook een landschapskantoor om te toveren tot een plaats waar concentratie toch mogelijk is. Dat zal echter niet automatisch lopen, daar is een goede voorbereiding voor nodig. Ook goede afspraken kunnen hier een wereld van verschil maken.

3. Zelfde monniken, zelfde kappen

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik die zelf heb verzonnen, dat is dus niet zo. Ik vind het wel goed gezegd.

Zelfde monniken, zelfde kappen. Het is immers niet goed dat er een onderscheid is tussen de mensen die thuis werken en de mensen die op kantoor zitten. Je weet immers dat er vergaderingen gaan komen weer een paar mensen thuis zitten en de rest op kantoor.

Je wil dan niet de mensen op kantoor samen zetten en de rest achter hun pc. Dit is niet goed voor de teamspirit. De thuiswerkers missen de non-verbale en een deel van de verbale communicatie als de rest wel samenzit. Uit eigen ervaring weet ik dat de communicatie moeilijker verloopt als het team gesplit is. Geef iedereen dezelfde behandeling, dezelfde kap voor elke monnik. Je zal zien dat de teamgeest er wel bij vaart. Het is bij een hybride manier van werken erg belangrijk om de werking van teams goed in het oog te houden.

4. Contact met de collega’s

Online contacten lopen nog altijd wat geforceerd. Teamleden weten niet goed wat zeggen in een online ontmoeting, ook als is die niet werk gerelateerd. Straks ontmoeten we elkaar weer op kantoor. Al dan niet met mondmaskers en op afstand. We kunnen dan weer persoonlijke gesprekken met elkaar voeren. In het begin zal dit waarschijnlijk zeer enthousiast gebeuren. Het zou zomaar eens kunnen dat de koffieconsumptie plots piekt. Ga je mee een koffie halen?

Intussen is er bij het thuiswerken ook de gewoonte ontstaan dat er veel werk klaar raakt op een dag. En we willen dat uiteraard ook blijven doen. Al is het maar omdat die gewoonte er intussen is

Een drukke agenda en veel social talk dat gaat niet samen. Ergens zal er een toegeving moeten gebeuren. Anders dreigen er hier conflicten te ontstaan. Conflicten die er vroeger niet waren, ook niet bij het thuiswerken. Door het veranderde verwachtingspatroon is er nu een heel andere situatie. Dit is dus een zeer belangrijk aandachtspunt als we van thuiswerken naar hybride werken gaan.


Hybride werken is de toekomst

Je kan er niet meer omheen, hybride werken zal de toekomst zijn in veel gevallen. Op kantoor en in co-working plaatsen gaan mensen terugkomen, zodra het mag. Zeker is dat sommigen er echt naar uit kijken om weer naar kantoor te komen en anderen dan weer zeer blij zijn met het thuiswerken. Hybride werken is een antwoord op beide voorkeuren.

Laten we er dan ook samen het beste van maken voor elk teamlid, voor elke collega. Samen kunnen we van de overschakeling naar het hybride werken een succes maken.

Ik geloof dat met de nodige voorbereidingen we deze transitie makkelijk het hoofd kunnen bieden.

Welke uitdagingen zie jij in de overgang van thuiswerken naar hybride werken?


Tags


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.