Essentialisme is de Westerse versie van Zen

0  comments

Haarscherpe focus op je doelen
Een haarscherpe focus op zijn prooi, niet afgeleid door minder belangrijke dingen.

“Essentialisme is de westerse versie van Zen” – Dat was de korte reactie op een LinkedIn artikel dat ik aan het lezen was. Ik heb de rest van de reacties niet meer gezien, deze korte zin zette me gelijk aan het denken.

Als we in ons werk wat meer essentialisten zouden zijn …

Wat is dat dan precies essentialisme? Het is een filosofische theorie die stelt dat entiteiten een rij van bepaalde karakteristieken en eigenheden hebben. Dat wil zeggen dat alles een essentie heeft die het gedrag, uiterlijk en verloopt bepaalt.

Essentialisme is wat een object of substantie, en dus ook je taken en doelen, noodzakelijk heeft en wat het maakt tot wat het essentieel is.

Essentialisme in het Westen

Zen is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op concentratie-meditatie en is daarom te vergelijken met focus op de essentie. Je sluit al de rest buiten. Zen legt de nadruk op de ware aard van een entiteit, op het essentiële van een entiteit dus.

Te weinig focus op de essentie zorgt er voor dat je overwerkt bent en stress hebt. Je moet veel inspanningen leveren om bij te blijven. Anderen gaan regelmatig aan de haal met je tijd en jij zegt wel eens ‘Ja’ om iemand te plezieren, alleen om er achteraf spijt van te krijgen.

Essentialisme gaat niet over minder doen, maar over beter doen. Het gaat niet over minder gedaan krijgen, het gaat er om de juiste dingen gedaan te krijgen.

7 eigenschappen van de Essentialist

  1. De kracht van keuzes – Je hebt de keuze, ook al voelt het niet altijd zo. We laten anderen bepalen wat we met onze dag doen. Essentialisme geeft je de kracht om keuzes te maken over wat je wel en niet doet met je tijd.Het gaat om je niet te laten afleiden door minder belangrijke dingen, zoals sociale media of een rondje roddelen in de koffiehoek, en je volledig toe te leggen op wat echt belangrijk is.
  2. Het momentum van focus – Voor elke 10 dingen die een niet-essentialist doet, doet een essentialist er 1. In plaats van zijn energie te verspreiden focust een essentialist zijn energie om zo momentum te creëren.
  3. Het belang van inruilen – Iets doen wil impliciet zeggen dat je iets anders niet doet. Dat andere kan ook iets essentieel zijn. Hoe meer we ons ertoe verbinden om veel te doen, hoe meer de dingen die er toe doen, familie en rust in begrepen, in onze planning onder druk komen te staan,
  4. De waarde van extreme criteria – Bij essentialisme kijk je niet naar de minimale vereisten voor je akkoord gaat. Je gebruikt extreme criteria: ‘Is dit precies wat ik wil?’ ‘Ben ik de goede persoon voor deze opdracht?’ Als het antwoord geen duidelijke ‘Ja’ is, dan is het een duidelijke ‘Nee’.
  5. De rol van de journalist – De rol van een journalist is niet om feiten weer te geven , maar om de betekenis van de feiten uit te leggen. Essentialisten gedragen zich als journalisten van hun eigen ervaringen. In plaats van anderen te laten bepalen wat belangrijk is en waarom, vormt een essentialist zijn eigen keuzes.
  6. De kracht van duidelijkheid – Essentialisten zouden 80% van alle opportuniteiten aan zich laten voorbij gaan. Als het duidelijk is wat we moeten doen, dan is het ook duidelijk wat we niet moeten doen. Om deze duidelijkheid te krijgen moet de essentialist zichzelf moeilijke vragen stellen, moeilijke keuzes maken veel discipline hebben. Essentialisten weten dat het de moeite loont om te investeren in die 20% van de opportuniteiten die voor hen belangrijk zijn.
  7. De vrijheid om ‘nee’ te zeggen – Bij het maken van de keuze om te doen wat je moet doen hoort ook het nee moeten zeggen tegen de dingen die je kiest om niet te doen. Nee zeggen op de vele triviale dingen die je tegenkomt en ‘Ja’ zeggen tegen wat echt belangrijk is: Je overtuigingen, je gezondheid, je familie en … je roeping.

Om succesvol, tevreden en voldaan te zijn, moeten we onze energie en creativiteit focussen op slechts een paar essentiële opportuniteiten terwijl we rest aan ons laten voorbij gaan. Dit is de kracht van essentialisme.

Jij bent het er vast mee eens dat een haarscherpe focus nodig is om succesvol te zijn en je doelen te bereiken?

[related_post themes="flat"]

Tags

Doelen, Essentialisme, focus


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.