Elke beslissing is beter dan geen

0  comments

Stuart Miles@freedigitalphotos.net
Stuart Miles@freedigitalphotos.net

Beslissing wordt steeds moeilijker

We hebben niet alleen steeds meer informatie tot onze beschikking, er zijn ook steeds meer mogelijkheden, meer keuzes. Dat zorgt voor keuzestress.

Het is verbazingwekkend hoe vaak zelfs de simpelste beslissing niet meer genomen kan worden. We zijn ons ook steeds meer bewust dat kiezen voor één optie wil zeggen dat we de andere optie verliezen.

En zo spendeer je meer tijd aan het kiezen van een oplossing dan goed is voor je productiviteit.

Weet jij waarom je niet kan beslissen? Waarom is het zo moeilijk voor één optie te kiezen?

  • Is het omdat je niet genoeg informatie hebt? Dan is het een kwestie van zo snel mogelijk de nodige informatie op te zoeken.
  • Is het omdat je weet dat het niet goed genoeg zal zijn? Perfectionisme is één van de veel voorkomende oorzaken van uitstelgedrag. Weet dat het niet altijd perfect hoeft te zijn en dat goed vaak ook meer dan goed genoeg is.
  • Is het omdat je bang bent afgerekend te worden op de keuzes die je maakt? Wat met afgerekend worden omdat je NIET kiest?

Dit zijn 7 punten die je kunnen helpen bij het nemen van je beslissing …

  1. Wat is het ergste dat kan gebeuren? – Als je voor één bepaalde optie kiest, en je bent niet zeker, stel jezelf dan een keer de vraag wat het ergste is dat kan gebeuren als je beslist? En wat is het ergste dat kan gebeuren als je een andere optie of oplossing kiest?
  2. Wat is het voordeel van je beslissing? – Als je voor deze optie kiest, wat zijn dan de voordelen? En wat als je voor die andere optie kiest? Leg deze twee tegenover elkaar en kijk welke beslissing de meeste voordelen oplevert. Dit is niet het enige beslissingspunt, het kan je wel helpen te beslissen.
  3. Neem geïnformeerde beslissingen. – Zorg dat je alle relevantie informatie hebt voor je beslist. Dat is geen uitstelgedrag, dat is de tijd nemen om alle parameters te kennen die je beslissing beïnvloeden.
  4. Beslis als er niet meer informatie voorhanden is. – Kan je niet meer informatie verzamelen? Heb je alle relevante gegevens en data? Dan is het tijd om te beslissen. De beslissing dan nog uitstellen zorgt er alleen voor dat het steeds moeilijker zal worden om te beslissen.
  5. Gebruik de Eisenhower matrix. – In de Eisenhower matrix zet je op een verticale en een horizontale as tegenover elkaar uit hoe belangrijk en hoe dringend iets is. Zo weet je snel wat te beslissen. Als het niet belangrijk is, dan is de kans groot dat je deze beslissing niet moet nemen. Stel dat je voor de beslissing staat een rapport schrijven of nog even een Youtube video bekijken. Het rapport is op zijn minst belangrijk, als de deadline dichtbij is heb je te maken met een dringende taak. Een Youtube video bekijken kan ook belangrijk zijn, als het een tutorial is bijvoorbeeld, maar dat is niet belangrijker en zeker niet dringender dan het rapport.
  6. Beslis niet als je moe bent. – Als je moe bent is het moeilijker om te beslissen. Daarom is het belangrijk dat je beslist op de momenten dat je hoge energie hebt. Je neemt dan sneller en betere beslissingen.
  7. Weet wat je doel is. – Dit is voor mij het belangrijkste punt. Als je weet wat je doel is heb je een goed houvast om te beslissen. Je kiest voor wat je dichter bij je doel brengt. Dat is bovendien ook de snelste manier om je doelen te bereiken.

Kies er voor om te beslissen

Beslissen is kiezen voor je doelen, is kiezen om deel te nemen aan het proces. Het is het uitoefenen van je recht om te mogen beslissen.

Beslis om te kiezen voor je eigen pad en je eigen leven, laat dit niet afhangen van anderen die wel beslissen. Zij kiezen immers ook voor hun eigen pad.

Welke belangrijke beslissing moet jij vandaag nemen? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

[related_post themes="flat"]

Tags

beslissen, Eisenhower, productiviteit


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.