Waarom je een hobby nodig hebt om productief te zijn

0  comments

Nee zeggen

Als mensen zeggen dat ze het te druk hebben en teveel taken hebben, dan is dat gewoonlijk omdat ze te veel hooi op hun vork nemen. Door de band raden we deze mensen aan om vaker “Nee” te zeggen. Vaker “Nee” zeggen is sleutel om niet opgeslorpt te worden door taken die anderen ons geven.

Hier is één uitzondering op … als het gaat over nee zeggen tegen jezelf.

Als het moeilijk wordt en mensen beginnen te zwichten, zeggen ze in eerste instantie nee tegen zichzelf. Nee zeggen tegen iemand anders is dan ook moeilijker dan nee zeggen tegen jezelf.

Ze ontzeggen zich die dingen die hen levend en energiek houden. Hobby’s, sporten, tijd doorbrengen met familie, het zijn vaak de eerste dingen die wegvallen.

Wat is je hobby?

Als mensen raad vragen omdat het te druk is op het werk, dan vraag ik wel eens “Wat is je hobby?”. Waarop ze dan reageren: “Hobby? Daar heb ik geen tijd voor hoor!”

De waarheid is dat je geen tijd hebt om geen hobby te hebben. Meer tijd hebben voor jezelf resulteert in meer tijd en productiviteit op het werk.

Wat? Hoe kan meer tijd spenderen aan iets anders meer tijd opleveren voor je werk? Dat kan. Het lijkt in te gaan tegen de time management regel “Meer gedaan krijgen, door minder te doen.”. Meer tijd aan jezelf besteden resulteert echter in meer tijd en focus in je andere uitdagingen.

Productiviteit vinden in vrije tijd

Hoe krijg je nu meer gedaan door te schilderen, sporten of lezen?

Mensen die hun verplichtingen niet kunnen bijhouden en op de toppen van hun tenen lopen, hebben zich vaak verwaarloosd. Als je topprestaties wil leveren moet je lichaam en geest in topvorm houden.

Hier zijn een paar voordelen aan het hebben van een hobby:

  1. Het geeft je energie – Een hobby geeft je energie en motivatie. Dit zal je meenemen naar je andere activiteiten.
  2. Het geeft je vernieuwde creativiteit – Je hobby beoefenen is een nieuwe vonk voor het opstarten van je creativiteit. De kans is groter dat je in een creatieve bui komt. Plots zie je oplossingen voor problemen waar je mee te maken hebt.
  3. Het voorkomt een burn-out – Het is geweten dat alles, zelfs een machine, opbrand door steeds weer hetzelfde te doen. Als je niet af en toe een pauze neemt om jezelf te verfrissen, zal je ook opbranden. Interessant is dat dit ook waar is in ons persoonlijk leven. Het is dus minstens even belangrijk voor je relatie thuis om een hobby te hebben.
  4. Voor je persoonlijke groei – We moeten allemaal blijven groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Het maakt niet uit of je hobby tuinieren is, gewichtheffen of lezen, je groeit er van.

Een hobby is een investering in jezelf

Teveel focussen op één ding, en de dingen die ons vernieuwen verwaarlozen, zal er op termijn toe leiden dat we falen.

We kennen allemaal die mensen die zo gefocust zijn op hun werk dat hun leven buiten het werk faalt. En wat volgt er dan? Hun carrière begint er ook onder te leiden.

Denk er aan niet “Nee” te zeggen tegen jezelf. Investeer in activiteiten die leiden tot groei en vernieuwing. Spendeer meer tijd aan jezelf en verhoog je productiviteit op het werk en in andere gebieden in je leven.

Vraag: Wat is jouw hobby die je graag weer zou oppikken?


Tags

groei, Hobby, productiviteit


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.