Een Deugddoende Vakantie

0  comments

VakantieTijd om los te laten

Afgelopen week was ik op vakantie. De reden dat ik hierover een artikel schrijf is omdat ik dit jaar extra heb ingezien hoe belangrijk dit is.

Een heel jaar lang sleurt de stroom van het werk je immers mee. Elke dag is even druk en er is steeds meer en meer te doen. Een moment van rust vinden is niet altijd eenvoudig. In je hoofd spelen zoveel dingen waar je mee bezig bent, die je te doen hebt of die je plant.

Ik was vlak voor mijn verlof nog volop bezig met de ontwikkeling van een aantal projecten en opleidingen. Elke vrij moment was ik daar mee bezig.

Sporten en meditatie zijn ideaal om tussendoor even de rust te vinden om je energie weer op pijl te krijgen. Dat is echter op korte termijn. Je hoofd echt helemaal leeg maken, dat is in mijn ogen echt nodig om de tweede helft van het jaar met hernieuwde energie tegemoet te gaan.

Bye Bye stress

Wat vakantie zo geweldig ontspannend kan maken is het loslaten van alles waar je mee bezig was. Nu, dat is niet eenvoudig. Dit jaar ontdekte is echter wat er voor kan zorgen dat je dit heel snel kan doen.

Vakantie is je aandacht verleggen van je werk naar je ontspanning. Dit alleen is voor sommigen al een bron van stress. Stress komt vaak van het denken aan wat geweest is of aan wat komen gaat. En het is net dat wat je met de juiste activiteiten op vakantie los kan laten door met heel je aandacht in het hier en nu te komen.

  1. Activiteiten – Ik zat dit jaar in de bergen. Ver weg van het hotel op wandeltocht was ik met mijn gedachten niet bij mijn projecten. De wandelingen liepen over soms smalle paadjes die zowel steil omhoog als omlaag gingen. Het was dus absoluut nodig dat ik mijn aandacht hield bij wat ik op dat moment aan het doen was. Dit maakte dat ik helemaal gefocust was op het hier en nu, de stress van gisteren en morgen was hier niet te vinden.
  2. Rusten – Boven op de berg aangekomen stonden we aan een kruis op meer dan 1900 meter hoogte. Het zicht was adembenemend. We hebben hier even gerust voor we weer naar beneden gingen. Deze rust zorgde er niet voor dat ik in mijn gedachten weer naar mijn werk ging. Daarvoor was de omgeving te mooi en ik moest ook opletten, aan het kruis was niet zo heel veel plaats.
  3. Geen verbinding – De telefoon ging enkel mee om te gebruiken in geval van nood. Dat is gelukkig nooit voorgevallen. Voor de rest zat de telefoon in de rugzak. Er is daar boven in de bergen tijdens de wandelingen geen Wifi. Of er dataverkeer mogelijk was, ik heb het zelfs niet geprobeerd. Ik had helemaal niet de neiging om online te gaan, zelfs niet om foto’s te nemen.
  4. Spelletjes spelen – ’s Avonds in het hotel speelden we na het eten spelletjes met de kinderen. We waren met een gezelschap van 11, er was dus voldoende te doen en altijd iemand te vinden om mee te spelen of om een praatje mee te slaan. En als je een spelletje ‘De slimste Mens’ wil winnen, dan ben je er met je gedachten maar best bij…
  5. Plannen – De weerkaarten bekijken, want je wil niet op een bergtop zitten als er slecht weer op komst is. De dagen vooruit plannen op de eerste dag heeft ons goed geholpen om de rest van de week niet meer met keuze stress te zitten. We hadden een plan voor elke dag, inclusief een back-up voor het geval het weer zou omslaan. Zo hebben we uit elke dag het maximale gehaald.
  6. Het zalig niets doen – Na een paar dagen wandelen was er ook tijd om eens te rusten, op een terras te gaan zitten, genieten van de zon en het gezelschap. Voor het grootste deel van de tijd was ik me er zelfs niet van bewust dat ik mijn telefoon bij me had.

Vakantie is een andere energie

Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken, energiebeheer is voor mij enorm belangrijk om je productiviteit op lange termijn te garanderen. Met een vakantie waarop je volledig je gedachten kan verzetten geef je je energie een serieuze boost.

Het is belangrijk dat je regelmatig een echte downtime in kan plannen. Het volledig loslaten van wat ik allemaal in mijn hoofd had heeft me niet alleen meer energie gegeven. Ik ben ook met een frisse blik naar mijn projecten gaan kijken.

Heb jij je vakantie nog tegoed? Wat ga jij tijdens je vakantie doen om volledig in downtime te gaan? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

[related_post themes="flat"]

Tags

plannen, stress, vakantie


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.