Bepaalt tegenslag je succes?

0  comments

Wat doe jij bij tegenslag?

Iedereen krijgt wel eens te maken met tegenslag, de ene keer een kleintje, de andere iets dat heel je leven beïnvloed.

Tegenslag kan ervoor zorgen dat je het hoofd laat hangen en dat je opgeeft. Wanneer je regelmatig tegenslag hebt is dit vaak aanleiding tot het verlies van je motivatie en een negatieve mindset.

Het kan echter ook anders. Hier zijn 7 manieren om met tegenslag om te gaan:

Tegenslag bepaalt niet je succes

Het is niet eenvoudig om je mindset om te gooien na een tegenslag. Met deze 7 tips ga er je anders mee om en haal je het beste uit de situatie.

  1. De uitdaging zien – Een tegenslag is niet alleen maar slecht, er zit ook altijd iets waardevol in, een uitdaging. Toegegeven, sommige tegenslagen zijn zo groot dat je die uitdaging niet direct ziet. Het is door je situatie te aanvaarden en te kijken naar de uitdaging die er voor je ligt dat je beter uit de situatie komt.
  2. Mentaal sterk staan - Jij bepaalt helemaal zelf hoe je op een tegenslag reageert. Je kan jezelf mentaal aansterken en de situatie het hoofd bieden, zonder door de negatieve emoties te gaan. Hoe doe je dat? Door jezelf ervan te overtuigen dat een tegenslag niets te maken heeft met wie jij bent, dat het niet iets is dat bij je hoort. De tegenslag overkomt je, hoe jij erop reageert is wat bij je past.
  3. Kijk naar de reis – Een tegenslag is niet leuk, daar zijn we het over eens. Als je alleen naar de uitkomst blijft kijken, dan zie je er ook niets positief aan. Kijk liever naar de reis die je op dit punt heeft gebracht, wat je daar uit geleerd hebt en wat je daar mee kan doen in de toekomst.
  4. Geloof niet in falen – Wat voor mij geweldig goed werkt, in veel van wat ik doe, is de overtuiging dat ik niet kan falen. Ik kan enkel een manier ontdekken waarop iets niet werkt. Het is een kleine verschuiving in je gedachten en een grote verschuiving in je emotie. Elke keer je faalt heb je geleerd hoe je het niet moet doen, je faalt pas door het op dezelfde manier opnieuw te doen. Edison zei zo een keer dat hij geen 999 keer gefaald is in het ontwikkelen van de lamp. Hij heeft 999 lampen ontwikkeld die niet werken. Dat heeft hem de kennis gegeven voor wat wij vandaag kennen als de gloeilamp.
  5. Reageer niet vanuit je emotie – Een tegenslag wekt een emotie op. Het is heel verleidelijk om vanuit die emotie te reageren en tegenacties te nemen. Dit is echter ook de snelste manier om voorbij te gaan aan wat je best doet. Daar denk je best even over na, zodat je kan beslissen vanuit rust en kalmte. Wie kent niet het spreekwoord 'Kalmte zal je redden'. Beslissingen vanuit emotie zijn altijd overhaast, en je moet rekenen op geluk om te slagen. Ik reken liever niet op geluk om mijn toekomst uit te tekenen.
  6. Stel een back-up plan op – Nog een spreekwoord, een gewaarschuwd man is er twee waard. Je weet uiteraard niet op voorhand dat je gaat falen, en je daar ga je best ook niet van uit. Dat wil echter niet zeggen dat je er geen rekening mee moet houden en er op moet voorzien zijn. Teken op voorhand uit hoe je kan reageren, of wat je kan doen, als het fout loopt. Hoe beter je dit op voorhand uitschrijft, hoe rustiger je op het moment zelf kan reageren.
  7. Vertrek vanuit je visie – Als je weet waar je naartoe wil, dan is het ook duidelijk welke weg je daar naartoe kan brengen. Het is ook duidelijker welke alternatieven er zijn, als je op weg tegenslag ontmoet. Wie niet weet waar naartoe, weet ook niet wat te doen als er iets fout loopt.

Jij bepaalt hoe je omgaat met tegenslag

Tegenslag, het overkomt ons allemaal en de ene keer al harder dan de andere. In sommige gevallen noemen we dat dan een ramp, een catastrofe of een drama. Toch komen we daar steeds weer door en vaak nog sterker ook. Het bepaalt dus niet je toekomst.

Alles hangt af van hoe jij met met de situatie omgaat, je emotionele weerbaarheid. Kan jij in stabiel water blijven varen, of gaat je schip de wilde zee op?

Het is niet voldoende je tegenslag te aanvaarden. Omarm je tegenslag, dank hem voor de les en de mogelijkheden die hij met zich heeft meegebracht.

Wat doe jij bij tegenslag? Hoe kom jij er weer bovenop?


Tags

Doelen, emotie, Taken


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.