8 effectieve manieren om je angst te verpletteren

0  comments

Angstig wandelen op touw
Image courtesy of chanpipat / FreeDigitalPhotos.net

Voorkomt angst dat je iets nieuw probeert, of je dromen najaagt? Hier zijn een paar manieren om die angst te overwinnen.

Angst heeft er voor gezorgd dat ik met torenhoge tandartsrekening heb gezeten, van op mijn tanden te knarsen, uit angst. Het heeft me slaap gekost, mijn eetlust afgenomen. Angst heeft me echter vooral belet bepaalde doelen te bereiken. Als je kijkt naar de ergste dingen die mensen in het verleden hebben gedaan, en ook vandaag nog doen, dan is angst vaak de belangrijkste reden. Het is duidelijk, angst is iets dat je maar beter kwijt speelt.

Ik kan jammer genoeg niet zeggen dat ik zelf geen angsten meer heb. Alleen doe ik soms dingen die me bijzonder veel angst aanjagen. Spreken voor grote groepen was ooit zeer beangstigend. Zelfs de eerste coaching gesprekken waren voldoende om slecht te slapen.  Na een ongeluk weer op de fiets stappen was een ware nachtmerrie. Door die angsten te overwinnen ben ik geraakt waar ik naartoe wou gaan en liggen bepaalde doelen binnen bereik. Het is voor elke professional noodzakelijk je angsten te verslaan en de moed te vinden om door te gaan, keer op keer.

  1. Moet ik dit doen om mijn angst te overwinnen? – Je schiet midden in de nacht wakker. Je vreest dat je promotie voor je website niet goed genoeg is en dat niemand klant wil worden.  In dit geval kan je hulp inroepen als je website nog niet geactiveerd is. Vraag een copywriter om je promotie te reviewen. Als je website vorige week live is gegaan, dan is het beter naar de analytics van je site te kijken. Die zullen je precies zeggen wat wel en wat niet werkt.
    Niet alle angst is hetzelfde. Er zijn nuttige angsten, maar er zijn ook zinloze angsten waar je niets aan kan of moet doen. Ze ondermijnen je krachten zonder reden, en je zou deze angsten zo snel mogelijk moeten tackelen. Je zorgen maken dat een komeet op aarde zal storten valt in deze categorie.
  2. Denk er aan dat angst je kan schaden. – Angst ontwikkelt zich voor een goede reden, voor je eigen veiligheid. In veel gevallen echter, kan het je ook schaden. Het gaat dan niet alleen over het feit dat je zorgen maken slecht is voor je gezondheid, hoewel dat zeker waar is.  Zo kan angst er voor zorgen dat je niet duidelijk en te snel spreekt als je een presentatie geeft.
    De wetenschap dat angst je op die manier kan schaden, helpt om er komaf mee te maken. Stop je angst in een doos, en beloof dat je er op een minder schadelijk moment op terug zal komen.
  3. Angst zijn gewoon chemicaliën – Je denkt misschien dat je oordeel bepaalt of iets veilig is of niet, maar dit is wat er gebeurt: ‘angst chemicaliën’ komen in je hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat angst kan worden opgewekt door chemische stoffen in te spuiten. Je kan dit zelf ook waarnemen. Je ervaart angst nu anders dan vroeger. Het is niet dat de wereld onveiliger is geworden, je hersenen gaan nu anders om met de chemicaliën. Weten die chemicaliën waarvoor jij angstig moet zijn? Nee, dat weet alleen jij.
  4. Vergroot je comfortzone. – Heb je wel eens gemerkt hoe iemand van buiten de stad zich voelt in de stad? Vaak is dat angstig, door de drukte, de nieuwe indrukken, het verkeer. Mensen die nog nooit hebben gevlogen durven vaak niet op een vliegtuig stappen. Dit terwijl ze niet bang zijn om met de wagen te rijden. Statistieken duiden echter aan dat dit laatste veel onveiliger is.
    Hoe meer we vasthouden aan het bekende, hoe meer angst we voelen elke keer we in een onbekende situatie komen. Zoek het onbekende dus op, probeer nieuwe dingen, groei professioneel, riskeer gezien te worden als een idioot omdat je zoveel dingen doet. Mijn favoriete spreuk is: It doesn’t get easier, you just get better. Dit herinnert er mij aan regelmatig buiten mijn comfortzone te gaan.
  5. Doe iets om je kennis te vergroten. – Een goede manier om je hersenen te ondersteunen bij een aanval van die chemicaliën is iets doen dat je prefrontale cortex, betrokken bij het nemen van beslissingen, activeert. Er zijn een paar manieren om dit te doen, een daarvan is je richten op het oplossen van problemen. Een kruiswoordraadsel bijvoorbeeld, of je boekhouding doen, werk gerelateerde mails beantwoorden, of een andere activiteit waar geen emotie bij komt kijken. Door activiteiten te doen, vrij van emotie, gaat de emotionele storm, waar angst deel van uitmaakt, liggen.
  6. Benoem je angsten. – Je angsten benoemen maakt ze minder krachtig. Bespreek dus met een vriend, partner of echtgeno(o)t(e) je grootste angst, dit haalt de kracht uit die angst. Het kan ook helpen ze op te schrijven. Deze simpele handeling zorgt er voor dat je hersenen betrokken worden. Vaak kom je zo tijdens het opschrijven al tot een oplossing of een alternatief in het geval je angsten de kop op steken.
  7. Mediteer, of stop op zijn minst even en adem. – Mediteren (rustig gaan zitten en je gedachten proberen leeg te maken terwijl je focust op een woord of zin, of gewoon ademt) kan een geweldig verschil maken in je hersenen, zelfs al mediteer je maar minuten per dag. Soms is het echter moeilijk om een dagelijkse meditatie te onderhouden. Ook al is het maar voor een paar minuten. In dat geval kan je toch iets doen, vooral als je angstig bent. Stop voor een moment en focus op je ademhaling. Voorzie je hersenen van zuurstof, dat helpt om angst te verdrijven.
  8. Omarm je angst, en laat ze dan los. – Een van de meest efficiënte tips tegen angst is je angst even toelaten, je angst voelen. En dan tegen je angst zeggen dat ze weg moet gaan, dat jij er klaar mee bent, dat je angst je niet meer kan raken. Dit klinkt misschien raar, maar het werkt wel. Zeg dus tegen je angst dat ze niet meer bij je hoort, dat je er klaar mee bent.

Angst is verlammend, beperkt je in je toekomstige doelen. Geef niet toe aan angst. Wil je hier meer over weten, dan is het boek van Susan Jeffers, Feel The Fear And Do It Anyway, zeker en vast een aanrader.


Tags

angst, Comfortzone, motivatie, overwinnen


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.