12 Manieren waarop Productiviteit een stervende kunst is

0  comments

kunst
Foto – Unsplash

Er was een tijd dat de kunst van de productiviteit goed beheerst werd. Die tijd is lang geleden. Langs een kant is dat goed, langs de andere kant …

Het was de tijd waarin mensen naar de fabrieken gingen en een ploegbaas er op toe keek dat de werknemers productief werkten.

Je begrijpt gelijk de tegenstelling. Het is maar goed dat die tijden voorbij zijn. Controle is niet meer de manier van werken vandaag, vertrouwen daarentegen wel.

De kunst van Concentratie

Het is vandaag echter veel moeilijker om je concentratie te bewaren, dat is deel van de evolutie die we hebben meegemaakt. Er komen steeds meer sociale media bij, en steeds meer producten die ons op de hoogte houden van updates.

Het lijkt wel dat productiviteit een stervende kunst is. Deze 12 punten zijn daar een teken van. Gelukkig weet jij met deze 12 manieren ook wat je er aan kan doen en hoe je productiever kan zijn dan de rest.

12 Manieren waarop Productiviteit een stervende kunst is

Dit zijn 12 manieren waarop je niet productief bent:

  1. Personeel – De crisis heeft gezorgd voor afslankingen in de bedrijven. Intussen is de hoeveelheid werk toegenomen, en het ziet er naar uit dat dit niet snel zal afnemen. Met de nieuwe media komt er immers ook steeds meer informatie op je af. De kust is om deze notificaties uit te zetten.
  2. Concentratie – Ook hier kijken we naar de sociale media die steeds nieuwe manieren vinden om ons op de hoogte te houden van updates. Daar zijn nu ook de wearables bij gekomen. Dat zijn toestellen, zoals een horloge, die je op de hoogte houden van alles wat er op je mobiele telefoon binnenkomt. Ook hier is het de kunst om er voor te zorgen dat je concentratie intact blijft.
  3. Energiebeheer Energiebeheer is nog niet ingeburgerd als het gaat om je persoonlijke energieplan. Het is een utopie om te denken dat je heel de dag door productief kan zijn, of dat je elke dag even productief bent. Dat is gewoon niet zo, elke dag is verschillend net als je persoonlijke energie. Heb je wat minder goed geslapen, voel je een verkoudheid opkomen of heb je de dag ervoor lang gewerkt? Dan is je energie vandaag wat minder. Voorzie je planning hierop en je neemt een serieuze voorsprong.
  4. Snelheid – Alles gaat vandaag ook snel. Supercomputers verwerken informatie ogenblikkelijk. Je eigen brein is ook een supercomputer. Toch is dat niet te vergelijken. Voor je met een taak aan de slag gaat is het goed om eerst na te gaan of je alles hebt, weet en kent. Te snel van start gaan zorgt er soms voor dat je op je passen moet terugkeren. In tegenstelling tot wat ik vaak zie voorbijkomen op het Internet is dit GEEN uitstelgedrag. Dit is in mijn ogen een normale manier van werken. Je start pas als je alle materialen, informatie en kennis hebt. Wanneer je dan niet aan de slag gaat, dan kan je spreken van uitstelgedrag. Hier zit de kunst van beheersing in de beslissing wanneer je wacht op voldoende informatie, en wanneer je aan het uitstellen bent.
  5. De waan van de dag – Je weet best wel wat dit is, elke dag opnieuw ben je heel druk bezig en zit je tot over je oren in het werk. Daardoor sta je niet meer af en toe eens stil bij wat je doet, en waarom je het doet. Ben je daardoor niet aan de verkeerde dingen bezig? Neem eens het helikopterperspectief aan, kijk of al je taken samen je tot je grote doelen brengen.
  6. Alles doen – Wie teveel hooi op de vork neemt krijgt vaak niet alles gedaan. Hier komt frustratie van, en zo kom je in een vicieuze cirkel die je productiviteit naar beneden haalt. Ook hier volstaat het om kritisch te kijken naar welke taken je doet en vooral ook naar de dringendheid van de taken. Moeten al die taken NU gebeuren?
  7. Email – Je kan nog altijd niet om email heen, zowel op het werk als thuis krijgen we allemaal samen heel veel mails. Dit vraagt veel van onze tijd, en is erg vaak ook een afleiding van de taak waar je mee bezig was.
  8. Werkomgeving – Thuis en op het werk is je werkomgeving erg belangrijk. Verschillende taken vragen verschillende omstandigheden om in te werken. Yann Graf heeft dit in praktijk gezet, dat kan je lezen in dit interview.
  9. Angst – Angst om te falen, dat ken je wel. Je hebt vast ook al wel eens ervaren dat deze angst verlammend kan werken. Het is ook zo dat angst voor succes je kan tegenhouden om te doen wat je moet doen. Succes halen schept verwachtingen, bij je management, je klanten, je vrienden en zelfs je familie.
  10. Solo – Ik weet het als de beste, hulp vragen is niet eenvoudig. De juiste hulp, op het juiste moment kan je veel tijd sparen en je productiever maken. Dat laatste vooral omdat jij je dan concentreren op wat je zelf goed kan. Een andere manier van alles alleen doen is vasthouden aan het idee dat ‘Wat je zelf doet, doe je beter’. Taken delegeren aan specialisten spaart je veel tijd, en verhoogt de kwaliteit van je werk.
  11. Vergaderingen – Ik heb al eerder geschreven over het feit dat we teveel vergaderen. Ik wil hier zeker niet mee zeggen dat vergaderingen overbodig zijn. Ik pleit er wel voor om vergaderingen zo efficiënt mogelijk te voeren, en enkel te vergaderen als het nodig is. Een goede vergadering heeft minimaal een duidelijk doel, en agenda en een takenlijst na afloop.
  12. Planning – Heel vaak kom je tijd tekort op een dag omdat je niet alles voorzien hebt wat die dag op je pad komt. Plan jij bijvoorbeeld tijd in om je mails te verwerken? Of doe je dat eerder tussendoor? En wat met je telefoongesprekken, plan je daar tijd voor in? Of het opmaken van je planning? Kijk eens hoeveel tijd die allemaal innemen, tijd die je niet gepland had.

Doe de kunst van productiviteit herleven.

Je productiviteit verhogen doe je in de eerste plaats voor jezelf. Door productiever te zijn krijg je meer tijd voor:

Welk van deze 12 punten herken jij en ga je aanpakken? Laat het weten in de reacties, wie weet krijg je extra tips.

[related_post themes="flat"]

Tags

delegeren, team, vergadering


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.