9 Goede redenen om je smartphone uit te zetten.

Smart Phone connecties
Smartphone connecties uitzetten

Het gaat tegen de trend van vandaag in. We vinden dat we steeds bereikbaar moeten zijn. Zeker voor mensen die een team leiden, verantwoordelijk zijn voor projecten, klanten, …

Er zijn steeds meer gadgets op de markt die zorgen dat jij niets meer mist.  Een smartwatch communiceert met je telefoon. Zo moet je maar op je horloge kijken om updates van je berichten, gesprekken en social media te ontvangen.

Wat is dan het voordeel van je smartphone uit te zetten? Kan het je helpen om minder in contact te staan? Ja, dat kan zeker. Hier zijn 9 redenen waarom je het zou moeten proberen:

  1. Je hersenen zullen beter werken – Je weet intussen wel dat je hersenen niet geschikt zijn voor multitasking. Daar zijn voldoende wetenschappelijke studies over geweest. Wat aanvoelt als multitasking, is in realiteit het snel schakelen tussen taken door onze hersenen. Het voelt goed, en geeft je motivatie – iets waar je hersenen van houden. Maar het is het tegenovergestelde van productief zijn.
  2. Je zal betere vergaderingen hebben – Hoe vaak is het volgende je al overkomen? Je zit in een vergadering. Iemand is iets aan het uitleggen dat jij al weet, of niet hoeft te weten.  Jij dwaalt af naar je email of naar je social-media. Je leest een aantal interessante berichten en bent net een antwoord aan het schrijven als je plots merkt dat in de vergadering intussen een onderwerp aan de beurt is dat je wel moet weten, je hebt net een belangrijk punt gemist. Of erger nog, iemand stelde je net een vraag en je hebt het niet gehoord. Je kan dit voorkomen door deelnemers te vragen om ‘naakt’, zonder mobiele apparaten, deel te nemen aan de vergadering.
  3. Je mensen worden beter in het nemen van beslissingen – Een constante mobiele verbinding zorgt voor ‘helikopter management’. Dat is vergelijkbaar met helikopter ouderschap daar mensen steeds in contact staan met de manager. Dat lijkt iets goed te zijn, tot je merkt dat het er voor zorgt dat de manager al de beslissingen neemt en de werknemer voor elke vraag bij de manager terecht kan. Teamleden zijn zo niet in staat om zelf beslissingen te nemen, ze leren dan ook niet om goede managers te zijn. Als je bang bent dat mensen zo fouten gaan maken,  fouten maken is deel van het groeiproces.
  4. Toptalent blijft in huis – Een groot nadeel van helikopter management is dat de toptalenten dit niet dulden. En je wil net de beste talenten in huis houden.
  5. Je verhoogt efficiëntie – Door niet steeds verbonden te zijn, zal je ook minder gestoord worden. Met minder storingen kan je efficiënter werken. Je kan taken afwerken, zonder deze meermaals te moeten hernemen na een storing.
  6. Je leert het verschil tussen dringen en “dringend” – Iedereen heeft graag het gevoel dat men je nodig heeft.  Dat gevoel van nodig zijn is sterk aanwezig bij het onderbreken van een vergadering of een gesprek voor een dringende zaak. Maar er zijn zelden noodgevallen die niet minimaal een half uur kunnen wachten. Misschien zelfs een paar uur. Je mensen kunnen dus echt wel even wachten met je te storen. Voor echt dringende gevallen kan je er voor zorgen dat je toch bereikbaar bent.  Vraag om een collega te bellen, die de boodschap dan doorgeeft. Je kan later die gunst terug geven, zodat je collega ongestoord kan werken.
  7. Je slaapt beter – Als je gaat slapen met je telefoon naast je bed, dan slaap je waarschijnlijk niet zo goed. Zeker als je telefoon ’s nachts meermaals trilt als er een update binnenkomt. Je telefoon uit zetten, of beter nog, in een andere kamer leggen, komt je nachtrust ten goede.  Het voorkomt ook dat je bij het ontwaken het weerbericht gaat bekijken of e-mails gaat beantwoorden. Voorkom deze verleiding en gebruik een traditionele wekker.
  8. Je ziet meer mogelijkheden – Welke mogelijkheden? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat gesprekken met mensen die je oppervlakkig kent, of zelfs goed, positief kunnen uitdraaien. Je zou je smartphone kunnen gebruiken om je LinkedIn contacten door te nemen, terwijl een klant naast je zit op de trein.
  9. Je lost problemen sneller op – Heb jij ook al gemerkt dat je vaak de beste ideeën hebt als je niet op kantoor bent? Als je een douche neemt, of gaat wandelen, of het gras maait? De reden hiervoor is dat je hersenen even vrijaf hebben gekregen van het werk en de mobiele connecties. Ze kunnen nu dus aan het werk om creatief te zijn en oplossingen te vinden voor problemen.  Door constant verbonden te zijn stoppen mensen op de duur met zelf te denken. Ga dus niet offline om rust te vinden, maar om te kunnen denken. We kunnen dit duidelijk zien bij kinderen. Het is onmogelijk voor hen om huiswerk te maken als de tv aanstaat. Daarom leren ze beter in een andere kamer of met de tv uit.

Vind jij dat je constant online moet zijn? Van alles op de hoogte moet zijn? Krijg jij ook in je vrije tijd al de mails van het werk? Probeer eens offline te gaan, minimaal 30 minuten per dag, liefst nog meer.

Werkt het offline gaan voor jou? Laat onder het artikel weten wat jij hier van denkt!


Tags

offline, online, smartphone, verbinding


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.