7 Tips om te Vertragen, en zo Productiever te zijn

0  comments

fotographic1980@freedigitalphotos.net
fotographic1980@freedigitalphotos.net

Druk zijn is een trend

Druk zijn is een trend. Het is een statussymbool geworden. Als iemand vraagt hoe het met je gaat, zeg jij dan ook automatisch ‘Druk, druk, druk’, en wil je daar de indruk mee wekken dat het goed gaat?

Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe schreef er een boek over, Busy. Hieruit blijkt dat het overweldigend gevoel van druk zijn volledig los staat van de verplichtingen die je hebt. We hebben niet echt meer werk gekregen de afgelopen jaren, we zijn het wel zo gaan ervaren. Er is een algemeen gevoel van overspoeld worden met mogelijkheden en informatie. We hebben het gevoel constant onze mail en sociale media te moeten controleren.

Als je kijkt naar de evoluties van de afgelopen jaren zouden we het juist minder druk moeten hebben. Steeds meer van onze taken worden overgenomen door krachtige computers en robots. En dat is niet alleen zo in je werkomgeving, ook thuis. Vroeger moest je de was met de hand doen, wat een stuk tijdrovender was dan vandaag met de wasmachine.

Ik heb het zelf ook de voordelen van vertragen al mogen ondervinden, als ik deze teksten langzaam schrijf, dan maak ik veel minder fouten. Bij het intypen van mijn teksten is het zelf zo dat door langzamer te typen, ik er wel in slaag om, zo goed als, foutloos te typen. Hoe sneller ik ga typen, hoe meer ik moet corrigeren.

Je weet al langer dat multitasking niet bestaat. Ik wil dit nog verder doortrekken, want met haast aan een taak werken geeft me hetzelfde gevoel als multitasking.

Hier zijn 7 tips om te vertragen en tegen de trend van druk zijn in te gaan…

  1. Oefen geduld – Je kent het spreekwoord: ‘Haast en Spoed is zelden goed’. Haastig werken voelt ook niet goed aan. Als je altijd gehaast bent, ben je ook altijd en onnodig in stress. Oefen je geduld. Je zal zien dat veel van de problemen die jij snel wil oplossen, zichzelf oplossen als je ze maar de nodige tijd geeft. Die problemen zijn je stress dan ook niet waard.
  2. Gebruik meer tijd om te denken – Het is zinloos om snel in een taak te duiken. Geef je zelf de tijd om er grondig over na te denken, om alles eerst uit te zoeken. Let op, dit is geen uitstelgedrag! Dit is tijd die je nodig hebt om dingen voldoende uit te zoeken voor je aan de slag gaat.
  3. Doe minder – en krijg meer gedaan. Als je gehaast bent heb je de neiging om te aan multitasking te doen. Start geen 36 taken die je niet afwerkt. Je kan beter vertragen en je concentreren op het afwerken van je drie belangrijkste taken.
  4. Neem voorsprong – Ben jij iemand die beweert dat je het best werkt onder druk? Taken op het laatste moment afwerken creëert onnodige stress. Het voelt veel beter om je taken klaar te hebben voor het verstrijken van de deadline.
  5. Plan – Zeggen dat je geen tijd hebt is een excuus. Een planning opstellen is een investering die achteraf dubbel en dik loont. Je wint de geïnvesteerde tijd gedurende de dag terug. Bovendien helpt je planning je om prioriteiten te bepalen en om conflicten in je agenda vroegtijdig op te sporen. Met een goede planning ben je meer ontspannen gedurende de dag.
  6. Verlaag je tempo – Haast leidt vaak tot verspilling. Fouten, correcties en gemiste deadlines zijn vaak het gevolg van te haastig werken. Verlaag je tempo. Creëer meer bewustzijn voor de taak waar je mee bezig bent. Je zorgt er zo ook voor dat je niet al je energie verbruikt voor de dag om is.
  7. Beslis – Verspil je tijd niet aan het eindeloos afwegen van je opties. Beslis eenmaal je alles weet wat je moet weten, en maak je geen zorgen over je genomen beslissing.

Trager gaan om meer gedaan te krijgen

Als je te gehaast bent ben je niet meer aanwezig in het nu. Je bent met je gedachten al in de toekomst, of je blijft hangen in het verleden. Door te vertragen krijg je meer voeling met het nu. Zo maak jij je minder zorgen en kan je met meer aandacht werken aan je taak.

Werken zonder drukte is gezonder op lange termijn. Je voorkomst onnodige stress. Wanneer deze stress te lang blijft aanhouden kan dit leiden tot stress gerelateerde aandoeningen als burn-out en depressie.

Kies zorgvuldig hoe je je dag vult en laat ruimte in je planning voor onverwachte dingen.

Kan jij meer gedaan krijgen door te vertragen? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

[related_post themes="flat"]

Tags

Agenda, Multitasking, tempo


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.